• insanlari anlamiyorum.

    bir futbol takimi dusunun, 50bin kisilik stadyum yaptirip, 400bin kisiye kombine bilet satsin. sonra bir de stadyum onunde 80bin bilet satsin. tepki gostermez misiniz? 'senin 480bin kisi icin yerin yoksa neden bu satisi yapiyorsun?' demez misiniz?

    peki internet servis saglayicilar, milyonlarca insana abonelik satip, aboneler bu hizmetten faydalanmaya calisinca 'yalniz hepiniz birden tam kapasite kullanamazsiniz, biz sistemi oyle kurduk' deyince neden tepki gostermiyorsunuz? neden 'aa evet adil kullanim olmali' diyerek kabulleniyorsunuz? mal misiniz la siz?

    milyonlarca insana 'saniyede 8mbit'e kadar' veya 'saniyede 8mbit' diyerek satilmis paketler icin uygun altyapi olup olmadigini denetlemeyen devlet, sirketin gotu sıkısınca caymasina neden goz yumuyor? utanmaz bakanlar cikip 'birileri somursun, digerlerine bant genisligi kalmasin, oh ne ala' dediginde cok mu normal. ulastirma bakaninin cikip 'hizmet satiyorsan, dayanagi olacak arkadasim' demesi gerekmiyor mu?

    adil kullanimmis, kicimin adilleri sizi...
  • an itibari ile doldurmuş olduğum kotadır. nasıl mı ? parasını verip metal gear solid v the phantom pain ve the witcher 3 wild hunt aldım, indirdim ve kotam bitti. şimdi eylül ayının kalan 28 gününde 3 mbps gibi bir hızla internet keyfi (!) yaşayacağım. "korsanı engelliyür bu kota, millet o kadar indirme yapmiyür bu varken." diye gezen gerzeklere selam olsun.
  • çoğunlukla 50 gb olarak uygulanan adil kullanım kotası o kadar komik ve adaletsiz ki, bunu rakamlarla açıklamaya çalışalım:

    8 mbps'lik bağlantıyı tam kapasite kullanan biri saniyede 1 mb veri indirebilir. bu da ayda, (60*60*24*30=) 2.592.000 mb eder.

    yani ayın 1'inden 30'una kadar hiç durmadan 24 saat full download yapan birinin indirebileceği toplam miktar en fazla (2,592,000 / 1024=) 2531 gb'dır. yani yaklaşık 2,5 terabyte. interneti download olarak görüyorlar ya, işte 8 mbps'lik hattın download kapasitesi bu: 2,5 terabayt.

    aylık kapasitesi 2.5 terabayt olan bir hattın daha 50 gb'ını kullanan birine, "sen bu hattı sömürüyorsun" demek, en basit anlamıyla arsızlıktır.

    ben hattımın kapasitesinin daha % 2'sini kullanmışken, sen bana nasıl "adaletsiz kullanıyorsun" dersin?

    adil kullanım kotası gerekli olabilir ama bu şekliyle ve ttnet'in uyguladığı biçimle en adaletsiz uygulamalardan biri. rakamlar da ortada.

    üstüne üstlük, bu paketleri "limitsiz" adı altında satıyor. yani % 2'den sonra sınırlayacağı hattı satarken "limitsiz" ibaresini koyup tüketiciyi aldatıyor.

    benim kapasitemin % 2'sini bana sınır olarak koyan, paketin ismiyle tüketiciyi yanıltan şirketi hangi mahkeme haklı bulur acaba?

    avukat olsam veya bu işlere harcayacak param olsa bu sisteme dava üzerine dava açarım.
  • ayda 5 tb veri inince internet bitecek sananların desteklediği saçmalık.
  • kotasiz, sinirsiz, tabusuz, cilgin bir internet hayati mumkun degil. adil kullanim da bizim cinfikirlilerin uydurdugu yeni bir kavram degil, cogu yer de "fair use" diye limit vardir, aynen almislar iste. zira kullanici sayisinin sabit kaldigi ulkelerde dahi, trafik hacmi altyapidan katbekat hizli artiyor. ve her iste oldugu gibi burada da bir cesit 80/20 kurali gecerli: kullanicilarin yuzde 20'si, trafigin yuzde 80'inden sorumlu.

    ama bu spesifik uygulama sacmalik, bunu tartismayi "korsanla mucadele" olarak cercevelemek iyice sacmalik.

    ikinci kismin kaniti cok basit: gecen sene sadece netflix trafigi, amerika'daki "fixed access" (cep telefonlari sayilmiyor) download trafiginin yuzde 30'unu olusturuyordu. youtube da ayriyeten yuzde 10, 40 yapar. cep telefonundan kimsenin korsan indirmeyecegini, onlarin trafik hacminin de cogunun video olacagini dusunursek...koca abd trafiginin neredeyse yarisi sadece iki siteden yapilan legal streamingden ibaret demek. uc bes zibidi degil, herkes yapiyor.

    bunun daha skype'i var, hulu'su var. isimle ilgili hersey cloud hizmetlerinde zaten, telefonumdaki numaralar bile google hesabimda sakli. kisaca genel kullanici profilinin birkac sene icinde bu kadar degistigi bir dunyadaki altyapi problemine, hala 10 sene oncesinin gerzek mentalitesiyle yaklasmak, cumlenin gidisatindan da anlasilacagi uzere tam bir gerzeklik.

    cozumun teknik tarafina fazla kafa patlatmadim, arastirmalari yapilmistir illa ki. ama ilk bakista su uc problem var:

    1) 8mbps'a 25gb kota olur mu lan? 5 saatlik full kullanimla aylik (720 saat) kotani dolduracaksin yani. 100mbps hiza 100gb kota iyice komik, sirketten ftp yapacaksin mesela, iki saatte kota bitiyor.

    2) daha dereceli bir hiz dususu lazim. 8'den 1'e direkt dusus ceza gibi.

    3) daha onemlisi, bunun bir ust limit degil, alt limit olmasi gerekliligi. yani "25'i astin, bundan sonra 1mbps ustune cikamazsin" demek yerine, "artik sana en fazla 1mbps garanti edebilirim ama yogun olmadigi zamanlar bu hiz artacaktir". geceleri kimse kullanmiyorken, emailine bakan adami rahatsiz etmeyeceksen, kotanin sinirin ne geregi var, internet kullandikca biten bir enerji kaynagi degil ki.

    o yuzden dedim "ceza vermek" seklinde yaklasiyor adamlar olaya, adil bir sekilde trafik yukunu altyapiya dagitmaya ugrasacaklarina. 30 senelik qos algoritmalari sunu becerebiliyorken, hala boyle kati kotalar, sinirlar, cezalar, stigmatize etmeler (hirsizsin sen) ne yahu?
  • donanımhaber'de örgütlenip bu işi kovalayan çocuklara helal olsun. aylardır başlığı tepede tuttular, twitter'dan vekillere ulaştılar, organize oldular ve takip ettiler. valla helal olsun örgütlenmenin ve inanmanın ne demek olduğunu gösterdiler.

    bu kez ölücülükleri işe yaradı heheh
  • interneti kullandıkça azalan bir şey sanan şapşiklerin savunduğu saçma uygulama. yüksek çözünürlüklü 5 tane film indirsen 40 gb doluyor ulan, bu mu "çılgınca" download? fikrinizi sikeyim.
  • kaldırılması zor olsa da btk tarafından 75gb'dan minimum 200gb'a çıkarılması gereken uygulama.

    mayıs 2013 tarihinde 75gb'a çıkarılmıştı akk en son,
    ama 2 yılda köprünün üzerinden çok sular geçti,

    o zamanlar youtube'da fullhd yayın bile bulmak zorken şimdi 4k videolar yayında.
    o zamanlar oyunlar 10gb ortalamayken şimdi 40-50gb'lara dayandı.
    facebook video kalitesini artırıyor, twitter video için çalışmalar yapıyor ve vine gibi video üzerine birçok uygulama çıktı.

    kısacası 2 yıl önceki tüketimimiz ile bugünkü tüketimimiz arasında dağlar kadar fark oluştu.

    kaldırmayacaklarını biliyorum zira aynı tarifeyi akk'siz 200tl lere satıyorlar.
    ama en azından şu 75gb ak'yi 200gb'a çıkarın da biraz nefes alsın insanlar be.

    belki de btk'üzerinde şikayet yoğunluğunu artırmak şart,
    zira bu hemen hemen herkesin sorunu.

    not: twitter'daki gay hesapları gündem yapmak yerine sözlüğü herkesi ilgilendiren bu konularda kullansak belki de daha iyi olacak "herkes için".
  • sikerim istismarını, mal mal konuşmayın.

    bedelini ödediğim hizmeti niye yarım yamalak alıyorum ulan ben? madem yeterli altyapın yok, verme anasını siktiğimin hizmetini. yarrak varmış gibi tekelleşmişsin, herkese zorunlu kendi sikik altyapını kullandırıyorsun, bununla da kalmıyorsun, yılda astronomik kar yapan bu devlet müessesesini siktiğimin iğrenç araplarının eline veriyorsun ki, vatandaşı biraz da müttefiklerimiz siksin. madem illa yapacağım bu işi diyorsun, dünyada eşi benzeri olmayan, vatandaşını mal yerine koyan orospu çocuğu gibi kısıtlamalar koyacağına, altyapını iyileştir. 70 milyonun internete sağlıklı ve kaliteli erişimi, senin kaçak sarayından daha önemli. o paraya her eve ayda 70 liraya 8 mb 50 gb akk'li değil, 50 liraya 100 mb limitsiz internet çekilir, üzerine paranın onda dokuzu eline kalır.
  • 100 mbps olan internetimi 3 mbps'ye düşürtmüştür.

    amına koyayım sanki başkasının rızkından çalıyoruz. 110 lira veriyorum lan ayda. ibneler.
hesabın var mı? giriş yap