• kuruluş hikayesi şöyledir; bir konservatuvar kurulması için berlin'deki öğrenci müfettişi cevat dursunoğlu görevlendirilir. dursunoğlu, yardım almak için wilhelm furtwaengler'e ulaşmaya çalışır ancak bıraktığı notlar sonucunda asla randevu v.s. alamaz. sonra aklına bir hinlik gelir. furtwaengler'in arkeoloji meraklısı olduğunu öğrenir ve onun hoşuna gidebilecek bazı dökümanlar toplar. bunları furtwaengler'in sekreterine bırakır ve başka hiçbir talepte bulunmadan orayı terk eder. ertesi gün furtwaengler'den telefon gelir, buluşurlar. furtwaengler, dursunoğlu'na paul hindemith'i tavsiye eder. daha sonra hindemith gelir raporlarını verir ve okul kurulur. asıl ilginç olan, konservatuvarı'ın ilk yıllarında okulda çalışan kültür hocalarıdır. sabahattin eyüboğlu, vedat günyol, orhan burian, suut kemal yetkin, cahit külebi ve bunun gibi isimler ilk yıllarında bu kurumda çalışmışlardır.
  • içinde çok seksi cıbırların olduğu harika okul.
  • şimdiki adıyla hacettepe üniversitesi ankara devlet konservatuvarı, eski ve ilk ismiyleyse musiki muallim mektebi'nin bulabildiğim tarihi fotoğraflarını renklendirdim. tüm hacettepelilere selam olsun. :)

    görsel
    görsel
    görsel
  • bu ülkenin 300 yıllık çağdaşlaşma projesine ve bu projenin son büyük mimarı olan atatürk'ün çağdaşlık ufkuna inanan bir avuç insan, cumhuriyeti kurduktan bir sene sonra 1924'te ankara bozkırında cebeci'de önce musiki muallim mektebi'ni kurdu. akabinde atatürk'ün baştan itibaren yönlendirmeleri ile dünyaca ünlü büyük alman kompozitör paul hindemith'in başını çektiği bir süreçte konservatuvar için çalışmaya başlandı. avrupa'nın ikinci dünya savaşı ile yangın yerine döndüğü bir dönemde 1940'ta çıkarılan yasayla devlet konservatuvarı kuruldu. böylece bozkırın ortasında bir mucize gerçekleşmiş oluyordu.
    3 temmuz 1941'de ankara devlet konservatuvarı'nın ilk mezunları için, cumhurbaşkanı ismet inönü, t.b.m.m. başkanı abdülhalik renda ve başka devlet adamlarının da katıldığı diploma töreninde yaptığı açış konuşmasında milli eğitim bakanı hasan âli yücel, "türk hümanizmasından" söz ediyor ve "insanlığın en müthiş savaşlarından birini yaptığı bir devirde güzel sanat davasına nasıl ciddî bir mânâ verdiğimizin tarihe geçecek kadar kuvvetli burhanı telakki edilmelidir. biz, bunu bir medeniyet meselesi halinde alıyoruz." diyordu.

    konservatuvar gibi türk kültür dünyasının en önemli gelişmelerinden birisi de "harika çocuk yasası" oldu. 1948 yılında müzik alanında özel yetenekli çocuklar olan idil biret ve suna kan'ın yurt dışına devlet bursu ile gönderilip yetiştirilmeleri için çıkarılan harika çocuk yasası, türk kültür dünyasına birçok ismi kazandırdı. yasanın çıkarılmasının en büyük destekçisi devrin cumhurbaşkanı ismet inönü idi.

    suna kan, kayırmacılıkla, torpille, nepotizmle, belediye bursuyla, particilikle, tarikat kardeşliği ile değil cumhuriyetimizin "harika çocuk" yasası diye bilinen 5245 sayılı yasanın nesnel ölçü ve tanımlarımdan süzerek dünyaya armağan ettiği büyük keman virtüözlerden biridir.

    suna kan ve birçok sanatçı, dönemin fakir türkiyesinin liderlerinin, "bizim de yetenekli çocuklarımız var. bizim çocuklarımız da dünya çapında birer icracı olabilir, dünyayı hayran bırakacak konserler verebilir, biz de onları seçip dünyanın en iyi konservatuvarlarında eğitime gönderelim ki evrensel insan medeniyetine katkıda bulunabilelim" diye düşündükleri için dünya çapında icracı, besteci, şef olabildiler.

    biz, bir zamanlar üstün yetenekli çocuklarımızı, suna kan'ı, idil biret'i, gülsin onay'ı, verda erman'ı hüseyin sermet'i, fazıl say'ı ve daha birçok kişiyi daha 6-7 yaşlarında iken keşfedip dünyanın ayakta alkışladığı sanatçılar olarak yetiştirebilen bir ülkeydik.
    ancak, harika çocuk yasası, hâlen yürürlükte olmasına rağmen 1998'den itibaren işletilmeyen bir yasadır.

    çünkü bugün türkiye'yi yöneten kadronun, akp, mhp, hüda-par, yrp gibi partiler başta olmak üzere, chp ve hdp de dahil, türkiye'nin hiçbir siyasi partisinin bu ülkenin üst kültür geleneklerini evrenselliğe taşımak gibi bir amaçları olmadığı gibi taşıyabilecek bir vizyonları da ne yazık ki yok.

    üçbuçuk fazla oy almak için ücra köylü ve varoş kültürü fetişizmine teslim olanların ufku ile türkiyenin medeniyet mirası evrenselliğe, evrensel medeniyet mirası türkiye'ye taşınamaz.

    onlar insanlığın bu gezegendeki hikayesinin de, dünyada olan bitenin de farkında olmadıkları için üretimine katılarak içinde yer alabileceğimiz insanlığın ortak medeniyetini yaşayanların türkiyesi'ne büyük zarar verdiler ve vermekte devam ediyorlar.
  • caz bölümünde okumuş, okuyan ya da bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.
  • piyano ihtiyacı varken, okul bakımsızlıktan yıkılırken, önceliğin peyzaj mimariye verildiği (giriş kapısında sol anahtarı şeklinde habire solan ama azimle yenisi dikilen çiçekler) sanat yuvasıdır.

    ayrıca hocalarının parasını verip kendi büstünü daha hayattayken dikebileceği yer de diyebiliriz.
  • müzik teknolojileri bölümünün ne zaman faaliyete geçeceği konusunda bilgisi olanlardan mesaj beklediğim güzide okul.
  • hacettepe universitesi ankara devlet konservatuari'nın eski adı. 12 eylül pek çok yüksek öğretim kurumunun (iktisadi ve ticari ilimler akademisi, gazi eğitim enstitüsü vb) canına okuduğu gibi ankara devlet konservatuarını da alıp hacettepe üniversitesine bağlamıştır. sonra adı hacettepe universitesi ankara devlet konservatuari olarak değiştirilmiştir. zaman içinde ankara üniversitesi de konservatuar açınca kavram karmaşası doğmuştur.
    işbu okul besevler'dedir.
    daha ayrıntılı bilgi için (bkz: hacettepe universitesi ankara devlet konservatuari)
    ayrıca (bkz: entrynin ukte oldugunu belirtme ihtiyaci)
  • cumhuriyet'in ikinci yılında ankara'da müzik öğretmeni yetiştirilmesi amacıyla "musiki muallim mektebi" açılmasını takiben, atatürk'ün direktifleriyle müzik ve sahne sanatlarının gelişmesi için, milli eğitim bakanlığı bir konservatuvar kurmak amacıyla 1934 yılında, berlin'de öğrenci müfettişi olan cevat dursunoğlu'nu görevlendirdi.

    1935 yılılnda ünlü besteci prof. paul hindemith ile anlaşma yapıldı. bu anlaşmaya göre hindemith, türkiye'de müzik kurumlarının yeniden yapılandırılması işlerinde danışman olarak incelemelerde bulunup, konservatuvarın kuruluş esaslarını hazırlayarak bir rapor verecekti. hindemith 6 nisan 1935 yılında yurdumuza gelerek, bir yıl ara ile iki incelemede bulundu. bu incelemeler sonucunda konservatuvarın; serbest müzik okulu, öğretmen yetiştiren okul (musiki müallim mektebi) ve tiyatro okulundan oluşmasına karar verdi. bu nedenle konservatuvarın tiyatro ve opera bölümünü kurmak üzere almanya'dan prof. carl ebert getirildi.

    konservatuvar önce musiki muallim mektebi içerisinde açıldı. 6-12 mayıs 1936 tarihleri arasında öncelikle musiki muallim mektebi öğrencileri sınavdan geçirilerek, kimileri tiyatro, kimileri de müzik bölümüne alındı. 1 kasım 1936 tarihinde de öğrenime başlandı. 1938 yılında, müzik öğretmeni yetiştirilen bölüm gazi eğitim enstitiüsü'ne bağlanarak konservatuvardan ayrıldı ve 1940 yılında da konservatuvar yönetmeliği kabul edilerek yürürlüğe girdi.

    1982 yılına kadar kültür ve turizm bakanlığı'na bağlı olarak eğiitim veren ankara devlet konservatuvarı, aynı yıl yüksek öğrenim kurumu kapsamına alınarak hacettepe üniversitesi'ne bağlanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap