• bu bilimin cikis noktasi, tum eski uygarliklarin (hatta tek tanrili dinlerin) mitlerinin birbiriyle inanilmaz uyumlu olusu, tanrilarin gokcisimleriyle ozdeslestirilmesi, astronomlarin ayni zamanda din adami olmasi ve gokyuzune fazlasiyla onem vermis olmalaridir.
    "bu insanlar astronomiyle bu kadar ilgiliyse, bir zamanlar gokyuzunde bazi siradisi olaylar gerceklesmis olmali", arkeoastronomlarin temel dusuncesidir.
  • zamane sözdebilimi.
  • arkeolojik çizimlerden yola çıkarak, çizimlere konu olmuş (veya ayrıntı olarak sunulmuş) gök olaylarının gerçekleşme zamanlarını tahmin etmeye, deliller sunmaya yardımcı olan alt bilim veya disiplin.

    örnek vermek gerekirse; bir tabloda arka fondaki gökyüzünde halley kuyruklu yıldızı varsa bundan yola çıkarak olaya konu olan zaman hakkında fikir yürütebiliriz.

    "eğer arka fonda cep telefonu kuyruklu yıldızı varsa, büyük ihtimalle bu yüzyılda gerçekleşmiş bir olaydır"
    mars yüzeyinde yaşamsal kırıntılar - sy.58. nickelbird/2011.
  • arkeoloji ile astronominin buluşma noktası.
    temel çalışma alanı arkeolojik kalıntıların astronomi üzerinden temellendirilmesidir. yani binlerce yıl önceden kalan bir mağara resminin, bir tapınağın, ne bileyim bir piramidin gökyüzü ile olan bağını araştırır. çünkü insanların gökyüzü ile olan bağı sadece mitlerde ve hikayelerde değildir, günlük yaşantılarında da gökyüzü ile çok fazla ilgileniyorlardı.
    mesela ahu akiviorion kuşağındaki yıldızlar ile özdeşleştirilir. veya mağaralarda çok eskiden bulunan boğa görselleri bugün taurus dediğimiz boğa burcuna referans verir. tabii bir görselden direkt astrolojiye bağlamıyorlar, boğa görsellerinin olduğu yerde genelde gökteki boğa takımyıldızının da çizimleri oluyor.

    dolayısı ile binlerce yıl önce yaşayan insanların bu bilgileri nasıl yorumladıklarına bakıyorlar da diyebiliriz aynı zamanda. çünkü hem bu gözlemi yapmak zordu, hem de elde ettikleri mitler, hikayeler çok geniş ve kapsamlı idi. kaldı ki bu mitler ve hikayeler de dünyanın her yerinde farklı isimler ile ortaya çıkıyor. her yerde benzer yapılar veya çizimler ile karşılaşılıyor. enteresan ve keyifli bir alandır.
  • çalışması çok zevkli bir alt disiplindir.
    ne yazık ki bu disiplinle alakalı yazılmış en baba kitapların hiçbir çevirisi yoktur. vikipedi sitesinde dahi arkeoastronomi ile ilgili ingilizce onlarca sayfa bilgi varken türkçe çeviri kısmında bir paragraf çeviri var. türkiye bu alanın çalışılacağı en güzel ülkelerden birisi oysa ki.
    yazık sadece.
    norman lockyer
    arkeofili makalesi
    (bkz: nazca çizgileri)
    (bkz: stonehenge)
    paskalya adası moai heykellerinin sırrı
  • (bkz: history channel)

    bu bir tesaduf olamaz sloganinin suyunun cikarildigi, saatlerce ayni adamin dunyanin her yerinde tapinak aradigi, yildiz haritalariyla yatip kalktigi polisiye tadinda filmler izlemek icin ideal bir alan. cok bos zamanda ben de aciyorum bazen, arkada ses oluyor, ama gozunuzu seveyim inanmayin boyle seylere. bunun bir sonraki asamasi annunaki prometheus diye gezip uzaylilara inanmak.
hesabın var mı? giriş yap