• dusunceli bi hareket.

    leylis (5,5) asansorden cikarken zemin katin dugmesine basar.

    - niye bastin kizim ona simdi?

    - e baba disardan gelenin cisi olabilir, tuvalete yetissin diye. anladin mi?
  • enerji israfına neden olabilir. ayrıca üst katlardan sıfıra inecek kişi için haksızlıktır, vicdansızlıktır. bir sonraki kullanıcının sıfırdan bineceğini nereden bilebiliriz ki?

    düzeltme: küçücük kıza laf etmedim. bunu doğru bulan yetişkinler vicdansızdır.
  • başkasının çişine kadar düşünen düşünceli evlat.
  • binaya her geldiğimde asansörü 6. katta buluyordum. polat alemdar gibi ben de ilk seferinde olabilir dedim. ikincisinde tesadüf dedim. üçüncüsünde ise bu işte bir ibnelik var diyip asansörden indikten sonra bekledim. asansör ben inince , otomatik olarak yukarı çıktı ve 6. katta durdu. bekledim ancak inen de olmadı.

    meğer benim komşum olan şahıs *, asansörcüyü kafalayıp , her seferinde kendi katına (6. kat) çıkacak şekilde ayarlatmış.

    sonraki bakımda düzeltdi ve her seferinde otomatik olarak zemin kata göndermesi şeklinde ayarlandı.

    bu düşünce veya ayar , her ne kadar enerji sarfiyatını artırsa da binaya giren için elinin dolu olması veya acil ihtiyacı olması açısından güzeldir.
  • apartmanina göre değişir, sizin gecekondu bozmasi 4 katli aprtmanlarinizda tabiki sistem olmaz. +10 katli apartmanlarda, binalarda sen herhangi bir katta indikten sonra otomatik olarak çişi gelen beklemesin diye zemin kata gidecek sekilde programlanmistir zaten.
  • matematiksel olarak ele alınırsa bazı etkenler harici birinin yukarı çıkma ihtimali ile aşağı inme ihtimali aynı olduğundan gereksiz bir eylem

    etkene örnek:

    - insanların geneli aynı saatte evinden çıkar haliyle akşam saatlerinde de herkes binaya giriş yapar yani daha çok yukarı çıkılacaktır düşüncesi (ona pek belli olmaz ama daha ağır basabilir doğru)

    ancak; özellikle yüksek katlı binalarda (5 den sonrası) atıyorum 8. kata çıkan biri biri gelir düşüncesi ile asansörü zemine yollarsa ve 7. ya da 9. kattaki biri dışarı çıkmak isteyip aşağı ineceği anda asansörü taaaa zeminden yeniden çağırmak zorunda kalacaktır ve bu durumda da kimseye bir iyilik yapılmamış olur. daha da yüksek katlı binalarda durum daha da sıkıntılı tabi.

    kimin girip çıkacağını bilemeyeceğimiz için hele hele yüksek katlı binalarda en doğrusu; ineceğimiz kata sağ salim geldiysek buna şükretmeli ve asansörden çıkarken elimize kolumuza sahip olup o siktiğimin düğmelerinden bir zahmet uzak durmaktır. iyilik yapayım derken sıradaki kullanıcının kim olduğunu, kaçınca katta oturduğunu vs bilemeyeceğiniz için inilen katta bırakmak daima en mantıklısıdır.

    ha yine matematiksel olarak evet orta katlarda bulunması daha olasılığa da bağlı gelenin de gidenin de bekleme süresini minimum düzeyde tutar ama dediğim gibi asansörün hiç bir yere gönderilmemesi genele vurunca çok daha mantıklı bir harekettir. siz asansörü zemine yolladıktan sonra kimse binmeden 10 dakika sonra dışarı çıkmanız gerekse aynı işlemi yeniden kendiniz için de yapmak zorunda kalırsınız ve normalde kapınızın hizasında olan asansörü zeminden bilmem kaçıncı kata çağırmak zorunda kalırsınız hem de gereksiz yere.

    zemine yollamak asansörler yalnızca yukarı taşıyan bir şey olup aşağı inerken zorunlu merdiven kullanılan bir sistem olması durumunda akıllıca olurdu. bu haliyle değil...
  • diğer asansöre bakılır, o da üst katlardaysa asansörü zemin kata göndermek hoş olabilir ama diğer asansörler de zemin kattaysa aşağıya göndermenin anlamı yok. üst katlardan binecek olanların da çabuk ulaşması için asansör olduğu yerde bırakılır.
  • bu konuda yapılmış araştırmalar vardır mutlaka. zemine göndermek mantıklı değil yazmak için gelmiştim. iki üstteki yazar`:@gaffarson` etraflıca izah etmiş sağolsun.

    niyet de önemli tabi.
    gidiş yolu doğru. ama sonuç doğru değil.
  • eğer peşinden gelen tanıdıkların varda düşünceli bir harekettir ama kimse yoksa gereksiz elektrik israfıdır, senden sonra kullanacak kişi zeminden mi binecek yoksa üst kattan mı binecek bilemezsin.
hesabın var mı? giriş yap