• "kitle ve iktidar" başlıklı 69. sayısı çıktı.

    bu sayıda "kökensel bir inceleme: de re publica’da iktidarın adalet sorunu" başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

    dergi içeriği için bkz. http://www.dogubati.com/…-yazilari-iii-303?limit=75
  • orijinal ismi east, west olan salman rushdie kitabı.

    hayal gücü ve yaratıcılığına hayran olduğum bir yazar rushdie. 1994'te yayımladığı bu kitabında iki uygarlık arasında gidip gelen, arafta kalan, çelişkilerden yoğrulan modern kişilikleri öyküleştiriyor. sınırlarla oynayan, yuva nostaljisi üzerine kafa yoran, 20. yüzyıl post-endüstriyel avrupa uygarlığını karşısına alan, sık sık filmlere, şöhretli edebi eserlere, rock şarkılarına göndermeler yapan rushdie, özgün bir romancı olduğu kadar aynı zamanda son derece kişisel öyküler de kaleme alan bir yazar. bu kitap da işte o öyküleri içinde barındırıyor.

    9 öykünün hepsi güzel ama bir metafiction denemesi olan yorick'e özellikle bayıldım. yakut pabuçların müzayedesinde, modern değerleri sorunsallaştıran enfes bir öykü. gökkürelerin armonisi ise tüyler ürpertici. herkese tavsiye olunur.
  • (bkz.:#39487988)

    şu ana kadar 44.sayıya kadar (bunun da son iki makalesi kalmıştı) tamamladım; ammaa...

    sözlüğün yeni formatı ne yazık ki bunu sürdürmeme olanak tanımıyor. yöneticilere e-posta ile durumu bildirdim; galiz ifadelere varma ölçüsünde pek çok yazarın durumun uygunsuzluğunu açıkça dile getiren yazılarının yanında bir cılız ses olarak... ama sanırım bunlar beyhude seslenişler olarak kalmaya mahkûm. o nedenle bu çalışmalarıma son vermek zorundayım.
  • hakemli dergi olduğundan dolayı reklam almayan dergidir.

    ta$kın bey'in $ahsi gayretleriyle ayakta kalan bir dergi desem yeridir.

    dergiye yazı yazanlar için övgüde bulunmak haddim değildir. ancak te$ekkür edebilirim. ettim de.
  • doğu batı beş yıldan beri yayınlanmakta olan akademik ve entellektüel bir düşünce dergisidir. içerik bakımından, felsefe, tarih, sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi, düşünce tarihi, kültürel araştırmalar gibi sosyal bilimlerin farklı alanlarındaki makale ve denemelere yer verir ve her sayisinda farkli bir konu tema edinilmektedir.
  • derginin afişlerini yönetim merkezinden ücretsiz edinebileceğiniz, yarı akademik dergi. halil inalcık düzenli olarak yazıyor. mehmet ali kılıçbayın yazılarına da sıkça rastlamak mümkün. entelektüel dünyamız içinde güleryüzlü yapısıyla kendine özgü yerini uzun yıllar koruyacak bir dergi.
  • kimlikler başlıklı 23. sayısının önsözünden şöyle bir kesit;

    "kendini var etme potansiyeli insanda hemen her zaman mevcuttur, o, ‘başka’sına ilgi duyduğunda veya bir ‘başka’sı olmayı denediğinde bile, ken­di benliğinin kıyılarında dolaştığının gayet farkındadır. başkalık bilincinin getirdiği mutluluktan çok, gene de en saf ve yalın haliyle kendi ru­huna dönmek ister.

    bir arayış süreci içerisinde kendimizi nasıl var edebiliriz? eğer kendimizi tanımlamak için bir standart arıyorsak, standartların sunduğu ölçüde kendimizi tanımlayabiliriz. modern hayat koyduğu kurallar ve oluşturduğu disiplinle bu amaca hizmet eder. modern hayat için kişinin kendini tanıma isteği pek de hoş karşılanabilecek bir talep değildir. bundan dolayı ait olduğumuz çağda ‘kimlik’ sorunu biraz daha derinlere gitmektedir."
  • afişlerini fakültedeki ya da evdeki odasına asar kimi akademisyenler bu derginin. "çok bilgili" olunduğu mesajını vermek için birebirdir. o mesajı almayanın ise vay haline. zira onlar çok salaktır.
    (bkz: entelektuel birikim teshirciligi)
  • “modern türk şiiri”ne ayırdığı dört sayısının dosya editörlüğünü yücel kayıran'ın yapmış olduğu hakemli dergi. yazılar ve yazarlar tatmin edici olsa da “modern türk şiirinde yeni dekadans” alt temasıyla yayımlanan “modern türk şiiri 4” başlıklı 107. sayısı yücel kayıran ismiyle çıksa yadırganmazmış zira sayıdaki yedi yazı kayıran'a ait. yazacak isim mi bulunamamış, yazı sipariş edilmiş fakat yazılmamış iş başa mı düşmüş, yoksa biri kendisini mi kayırmış merak ettim doğrusu.

    not: sevip saydığımız bir dergidir.
  • kaynak olarak lokal konularda çok defa kendisine başvurduğum, bütün sayılarına sahip olma hayali kurduğum. kendimi emeklilikte bütün bi' külliyatı yalayıp yutmuş birisi olarak hayal ediyorum. *
hesabın var mı? giriş yap