• zerdüştlük dininde kötü ruhları simgeleyen ruh.. hürmüz ile devamlı rekabet altında bulunan tanrı ahuramazdaya bağlı ruhlardan biri.. (islamdaki şeytan, melek gibin)
  • ehrimen, zerdüşt dininde inanılan iki kuvvetten biri olan "kötülük ve karanlığın kaynağı"na verilen isim. diğer kuvvet olan "iyilik ve aydınlığın kaynağı" ise, zerdüşt'ün aslen tek tanrı olarak vaz ettiği ahura mazda'nın dönüşüp hürmüz adıyla ortaya çıkışından ibarettir. zerdüştlük, kötülüğün kaynağı ve kötülük problemi sebebiyle, tevhid inancının zamanla düalist bir görünüm aldığı bir din hâline gelmiştir. ayrıntılı bilgi:

    "zerdüşt, “aşavan” adını verdiği hakikat yolcularını, “ahura mazda” (hikmet’in efendisi) adlı tek tanrı’yı bilmeye ve ona ibadet etmeye davet etmiştir. politeist inançları şiddetle reddeden zerdüşt’e göre ahura mazda en üstün varlıktır. evrenin var eden, zamanın akışını ve kozmolojik yapıyı düzenleyen ahura mazda, aynı zamanda tabiattaki bütün zıt unsurların da yaratıcısıdır. zerdüşt’ün kitabı “avesta”nın bilhassa ilk ve en eski parçası olan “gatha” bölümü, tek tanrı inancına dayalı bir teoloji içermektedir. ancak avesta’nın diğer bölümlerine getirilen yorumlar, zaman içerisinde bir çeşit metafizik düalizme yönelmiştir. bu yönelimin temelinde, teolojinin en önemli meselelerinden biri olan “kötülük” ve “kötülüğün kaynağı” meselesi yatmaktadır. ahura mazda’nın her şeyi iyilikle yarattığı ve varlığın iyilik ile bir tutulduğu anlayış zamanla değişmiştir. zerdüştlüğün ikinci döneminde ahura mazda’nın aydınlığı, iyiliği ve iyi şeyleri “spenta mainyu” adı verilen iyi ruh (melek ya da kuvvet) vasıtası ile, karanlığı, kötülüğü ve kötü şeyleri ise “angra mainyu” adı verilen kötü ruh (şeytan ya da kuvvet) vasıtası ile yarattığı ve bu iki ruhun “özdeş” olduğu şeklindeki anlatım gelişmiştir. bu anlatım zamanla, ahura mazda’yı kötülüğü yaratmaktan tenzih etmek suretiyle varlığı ve oluşu ikiye ayırmış, avesta’yı yorumlayan “zend” (açıklama – tefsir) metinleriyle birlikte düalist bir teoloji ortaya çıkmıştır. artık zend avesta, “ohrmazd” (hürmüz) adını verdiği ahura mazda’yı iyiliğin ve iyi şeylerin yaratıcısı ve koruyucusu olarak tanımlarken, “ehrimen” adını verdiği angra mainyu’yu da onun zıddı, kötülüğün ve yokluğun kaynağı olarak tanımlayıp, ahura mazda’dan ayrıştırmıştır. böylece mutlak anlamda varoluşun iyi ve kötü olmak üzere birbirinden farklı iki unsurdan neşet ettiği bir evren kurgusu ortaya çıkmaktadır." yetkin ilker jandar, felsefi düşünce tarihi üzerine.
  • ahura mazda'ya denktir guc bakimindan. ancak ne yazik ki, ahura mazda'yla olan savasinin sonu onceden bellidir. iyilerin sonunda kazandigi filmlerde oldugu gibi zerdustluk'te de iyiler kazanacaktir en sonda. insanda heyecan birakmiyorlar mirim! hemen bastan spoiler'i veriyorlar.
  • satanist diye lanse edilmesini bırakın, sırf bir kaç türkçe parça yaptılar diye ülkücü satanist damgası bile yemiş bir black metal grubudur. hatta o muhteşem satanist olayları ve fatih altaylı'nın programında "işte satanistler bu grubu dinliyorlar!!" şeklinde beyanda bulunmasının ardından ertesi gün sokakta bir sürü kişi "luciiiferrr, al beni yanınaaa" diye söyleniyordu
  • vladimir bartol'un alamut (ki tam adı fedailerin kalesi alamut) adlı romanında karşıma bir leoparın ismi olarak çıkınca, benzeri ahriman, ehriman, hatta brahmin ve drahmin * ile aynı kökten gelme ihtimaline bakındım.

    ehriman, iran mitolojisinden bir karakter: https://tr.wikipedia.org/…iki/demirci_kawa_efsanesi

    ahriman, bu ismin farsça bir diğer söylenişi imiş. brahmin, hinduizm ile ilgili iken drahmin tamamen mortal kombat ile ilgili, güvendiğimiz etimolojilere karlar yağdı.

    fakat ehrimen, ehriman ve ahriman aynı anlama gelip sadece farklı söylenişlerden dolayı çeşitlenmiş, en azından orada kafamız rahat.
  • izmir'li black metal grubu sanirim. sahneye kilic saplayan, ziplarken sahneye du$enlere tekme atan, $arkilari yine sanirim ba$tan sonra 'ehrimeeeeeeeeeeen''den olu$an olu$um. kutadgu bilig isminde produksuyonlari varmi$.
  • iyi adamdır aslında. gerçekten kötü olan asıl hürmüz olmalı, çünkü gerçek bir kötü varsa o da iyiyi kötü, kötüyü de iyi gibi gösterip herkese öyle tanıtabilendir. ehrimen'in ortamın garibanı olma ihtimali üzerinde duruyorum, beni tarih yargılasın.
  • küçükken metal müzik dinlememe vesile olan abim, yaptı bi hata bu adamları da dinlettiydi bana. çok korktuğumu hatırlıyorum. he bi de limbonic art.. o da bi fena korkuttuydu beni.
  • firdevsi'nin şehname'sinde geçen şeytan ya da kötü ruhlu insan anlamındaki kelime.
  • eski efsanedir,
    üzerimde büyük emeği olandır,
    abidir...
hesabın var mı? giriş yap