9 entry daha
  • kurumlar vergisi kanunu 18'inci maddede birleşme şu şekilde tanımlanmıştır:
    bir veya birkaç kurumun diğer bir kurumla birleşmesi, birleşme nedeniyle infisah eden kurumlar bakımından tasfiye hükmündedir. ancak birleşmede tasfiye karı yerine birleşme karı vergiye matrah olur.tasfiye karının tespiti hakkındaki hükümler, birleşme karının tespitinde de geçerlidir. şu kadar ki, münfesih kurumun veya kurumların ortaklarına ya da sahiplerine birleşilen kurum tarafından doğrudan doğruya veya dolaylı olarak verilen değerler, kurumun tasfiyesi halinde ortaklara dağıtılan değerler yerine geçer. birleşilen kurumdan alınan değerler vergi usul kanununda yazılı esaslara göre değerlenir.

    birleşmede münfesih kurumun bilançosundaki değerler vergi usul kanunundaki esaslara göre değerlenir. bu değerleme esasında meydana gelen kar devralan kurum tarafından beyannameyle vergi dairesine bildirilir. değerleme sonucunda ekseriyetle münfesih kurumun öz sermayesi kadar birleşilen kurum tarafından münfesih kurumun hissedarlarına pay verilir. birleşilen kurum münfesih kurumdan aldığı değerler için sermayesini artırarak münfesih kurum ortaklarına pay verir. birleşme esasında türk ticaret kanununa göre birleşilen kuruma ayni sermaye koyma işlemidir. birleşme esnasında meydana gelen kar vergilendirilmez.

    birleşme münfesih kurumların yeni bir şirkette yer alması veyahut münfesih kurumların başka bir kuruma katılması şeklinde gerçekleşmektedir.

    kurumlar vergisi kanununda birleşme ile devir arasındaki en önemli fark birleşmede münfesih kurumun bilançosunun değerleme işlemine tabi tutulması devir de ise münfesih kurumun bilançosunun değerleme işlemine tabi tutulmadan kül halinde aynı değerleriyle birleşilen kuruma aktarılmasıdır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap