28 entry daha
  • debeye giren entrye istinaden.

    tanımımızı yapalım. genellikle kötü niyetli kişilerce, merdiven altı üretimi yapılıp piyasaya ucuz verilen alkollü içkilere verilen isim.

    debedeki entryde bazı bilgiler doğru verilmesine rağmen, maalesef eksik ve yanlışlık çok fazladır. öncelikle, sahte içkide, yani aslında insanlara zarar veren sahte içkide, metanol içkiye dışardan eklenir. fermentasyon sırasında ortamda oluşan metanol çok azdır, insana zarar vermez, veremez. çünkü aynı ortamda etanol de vardır ki metanol zehirlenmelerinde panzehir olarak etanol kullanılır. metanol zehirlenmesi şüphesi ile, yani sahte içki içme şüphesi ile hastaneye giden bir kişiye etanol verilir ki kanda etanol metanolden önce enzime önce bağlanarak metanolün serbest kalmasını ve öldürücü etkisini göstermemesini sağlar. yani aynı ortamda aynı miktarda metanol ve etanol varsa ve kişi bunu içerse zehirlenmez. hatta gerçekliğinden şüphe duyulan içkiler içilirken üzerine orijinal rakı ya da bira içilir ki bir şey olacaksa da olmasın. sahte içki adab-ı muaşereti budur, ortamlarda.

    yüksek alkollü içkilerde yapılan distilasyona gelelim. evet, fermentasyon sonrasında ortamda az da olsa metanol var ve distilasyok sırasında oranı yükselir ama ne kadar? entryde bahsedilen ilk fermentasyon nedir?
    normalde, ilk fermentasyondan kasıt 1. fermentasyondur ki bunun sonucu çıkan alkol içilir. ama sanırım kasıt -ki öyle olmalı- distilasyonun başlangıç kısmıdır. burada biraz detaya inmek gerekiyor. fermentasyon sırasında oluşan esansiyel bileşikler, benzen türevleri, metanol vb. gibi, alkolün tadını ve kalitesini bozan maddeler, distilasyon sırasında ilk %0.2 (yaklaşık) kısmı oluşturur ki bu kısım direkt olarak dökülür ve nihai içkiye karışması önlenir. diyelim ki önlenmedi, bu kadar bilimsel çalışılmadı (örn. boğma). bu miktar içerisinde bulunan metanol yine insanı öldürecek düzeyde değildir, herhangi bir zarar veremez, sadece mide bulantısı -o da çok nadir- yapabilir.

    yani evde damıtılan alkollerde metanol olma riski, sanıldığı düzeyde değildir. sahte içkiden ölümler - zarar görmeler, tamamı ya da tamamına yakını metanolden üretilen içkilerle mümkündür. metanol fiyatı etanole göre ucuzdur ancak kaçak içki yapanlar fiyatından dolayı değil, bilmediklerinden dolayı metanol kullanmaktadırlar. zira, bir alkolün etanol mi metanol mü olduğunu anlamak, sahte içki yapıp satmaktan çok çok daha pahalıdır. koklayarak, tadarak vs. anlamak mümkün değildir. sahte içki yapan şahıs, eline ne geçerse -muhtemelen- onunla üretim yapmaktadır. yani ben metanolle yapayım da insanlar ölsün demez çünkü buna gerek yoktur, amacı bu değildir. amacı ucuz içki yapıp satmaktır ki bu ötv düzeyleriyle metanol ve etanol arasındaki fiyat farkı sahte içki için ihmal edilebilir düzeydedir.
    yani metanolle litresini -atıyorum- 35 tl'ye mal ederken, etanolle 38 tl'ye mal eder ki bu da riske girecek bir miktar değildir.

    bugün de okuduklarımızı sorguladık.
14 entry daha
hesabın var mı? giriş yap