72 entry daha
  • üç farklı kültürden müzisyenin (irlanda, finlandiya, ingiltere) oluşturduğu, trance müzik tarihinin en önemli grubu. 2006 yılında bu üç farklı ülkeye ithafen çıkardıkları "tri-state" adlı ilk albümleri ile trance müzikte zirveye yerleştiler.
    albümün kapağı da "imkansız üçgen" diye bilinen "penrose triangle" şeklinde basılmıştır. above & beyond - "tri-state" (2006)

    2020'nin eylül ayında, kurdukları plak şirketleri anjunabeats 'in 20. yılını kutladılar.
    burada oluşturdukları setin adı; "above and beyond group therapy #400" dü.
    above & beyond group therapy #400 (live @ river thames, london

    londra'nın thames nehri üzerinde yapılan set, 20. yıl kutlamalarının tek ayağı oldu. pandeminin varlığı, maalesef herhangi bir ülkede topluluğa çalmalarını engelledi. sadece toplamda 4 saatlik, plak şirketi çalışanı ve birkaç müzisyen arkadaşlarının katılımı ile bir yayın yapabildiler. önceki senelere ait kayıtları gerçekten muazzamdı. özellikle amsterdam'da 2016 yılında gerçekleştirilen #abgt200 eventi, tek kelime ile enfesti.
    above & beyond group therapy #200 (live @ ziggo dome, amsterdam)

    grup, ilk yıllarında radyo programlarını farklı elektronik müzik kanallarında, herhangi bir özel isim takmadan, sadece kendi adlarıyla oluşturdukları setler ile yapıyorlardı. daha sonra grubun avrupa'da ve amerika'da tanınırlığı arttıkça kendi radyo programlarını "trance aroud the world #tatw" olarak isimlendirdiler. bu adla ilk yayınlarını da 2004'ün ocak ayında gerçekleştirmişlerdi. ancak above & beyond yıllar içerisinde kendi setlerinde trance ve trance'ın alt türleri dışında, elektronik müziğin başka dallarında da parçalar çalmaya başladıkça, hem evrenselleşti hem de programın adını değiştirmek durumunda kaldılar. yaklaşık sekiz buçuk yıldır programlarının adı da bu yüzden "above & beyond group therapy #abgt" olarak değişti. bunun en büyük nedenlerinden biri de, grubun başta amerika olmak üzere farklı kıtalara ulaşan ve sürekli artan popülerliğiydi.

    prodüksiyon kalitesi, dj yeteneği, müzikal beceri ve ses mühendisliğinde ordinaryüs seviyesinde olan grubun, elektronik müzikte ve yaratıcılıkta niçin bu kadar önemli bir isim olduğunu birebir örnekle açıklayayım;

    şimdi ilk olarak üç adet farklı şarkının linkini paylaşayım;
    1.) system f : "out of blue" system f - "out of blue"
    2.) eric prydz : "matrix" eric prydz - "matrix"
    3.) tom staar & ansolo : "totem" tom staar & ansolo - "totem"

    londra'lı usta bir miksolojist olan above & beyond, bu üç parçayı alıyor ve şarkıların en güzel kısımlarını ayrıştırarak burada dinleyebileceğiniz muhteşem bir mashup a imza atıyor. (mashup : usta dj lerin ellerinde muhteşem eserlere dönen, birden fazla parçayı, bazen vokal/müzik birleşimi ile bazen de şarkıların farklı tınıları kurgulayarak yapılan, bir tür dj beceri gösterisinin adı. armin van buuren genellikle vokalli bir parçayı alır, başka bir şarkının müziğinin üzerine bu vokali yapıştırarak uygular.)
    system f / eric prydz / tom staar & ansolo - "out of the totem matrix" (above & beyond mashup)

    burada görüldüğü üzere above and beyond tarafından bir nevi üçüncü tür olarak yaratılan bu parçanın adı da, grup tarafından "out of the totem matrix" olarak koyuluyor. mashup parçalarda genel kural olarak kurgulanmış parçanın adı da, tüm şarkıları kapsayacak biçimde koyulur. grup burada da genel kurala uymuş.

    son olarak, grup daha yeni kurulduğunda, 2000 senesinde madonna'nın "what it feels like for a girl" adlı şarkısına yaptıkları trance remiksi paylaşmak istedim. grubun amerika'da da büyümesine ön ayak olan çalışmadan sonra grup, orijinal çalışmaları ile de adından yıllarca söz ettirebilme başarısına kavuşmuştu.
    madonna - "what it feels like for a girl" (above & beyond club mix edit)
    madonna - "what it feels like for a girl" (above & beyond 12" club mix)

    benim, grubun müzikal aklı olarak kısaca söyleyeceklerim buydu. above & beyond elbette ki bundan çok daha fazlasını ifade ediyor. canlı olarak sadece üç kez dinlediğim grubu, umarım bi yirmi yıl daha dinlemek nasip olur.
16 entry daha
hesabın var mı? giriş yap