67 entry daha
  • z kuşağının iq'sunun düşük olmasından ya da müzik zevkinin kötü olmasından kaynaklanmayan olay.

    bence dandik işlerin ünlü olmasının sebebi insanların kişisel zevklerini zamanın trendine göre oluşturmasından kaynaklanıyor. bu kuşakta var, önceki kuşaklarda da vardı, ve gelecek kuşaklarda da olacak.

    "kişisel zevklerini zamanın trendine göre oluşturması" ile kastetmek istediğim şeyi bir örnekle açıklayayım. diyelim ki bir birey, film izlemek istiyor. netflix'i açıyor. karşısına "bugün çok popüler" titriyle it filmi çıkıyor. izliyor ve epey beğeniyor. sonra da ikincisini, yani it chapter two'yu izliyor, onu da beğeniyor. buraya kadar hiçbir problem yok. zannımca problem şurada başlıyor; bu iki korku filmini beğenen birey, "yahu, bu korku filmi işini bayağı beğendim ben, açayım da başka korku filmlerini de izleyeyim, eskinin korku efsaneleri nelermiş onlara bir bakayım," demekten ziyade, ana sayfaya giderek bir diğer trend olmuş işi izliyor, bu iş iyi ya da kötü herhangi bir şey olabilir.

    bu örnekte netflix, it, ve korku türünün yerine herhangi başka bir şey geçebilir. 2000'lerin başından bahsediyor olsaydık bu birey, deneğimiz; korsan cd'ciye giderdi, 2010'larda d&r'a gidebilirdi, vesaire.

    anlatmak istediğim şey, kişinin bir "sanatsal" tüketim yaparken uyguladığı tek ölçüt "abi bu aralar bu gidiyor" olduğu zaman kişinin asla bir zevki oluşmaz, dolayısıyla iyi ya da kötü herhangi bir şeyi beğenip baş tacı edebilir. bu durum, herhangi bir zaman diliminde vuku bulabilir. fakat, iletişim olanakları arttıkça, ve internet yayıldıkça daha da hızlı olacak, ve kötü işlerin trend olması daha da kolaylaşacaktır. çünkü, kötü işleri üretmesi daha az para, zaman, ve en önemlileri daha az emek ve yetenek gerektir, dolayısıyla sayıca daha fazla olacaklardır, sayıca daha fazla olduklarından dolayı da trendi takip eden, kendi zevkini oluşturmamış tüketici tarafından baş tacı yapılma olasılıkları daha fazla olacaktır.

    ve evet, objektif olarak kötü eser vardır. objektif olarak kötü filmler, objektif olarak kötü romanlar ve objektif olarak kötü müzikler vardır, olmuştur ve olacaktır. renkler ve zevkler tartışılır, renkler ve zevkler dokunulmaz değildir, tartıştıkça iyi olanlar ve kötü olanlar ortaya çıkar, yeter ki ortada bunları tartışabilecek insan olsun.

    plato ion'u, aristoteles poetics'i siz "zevkler ve renkler tartışılmaz" diyesiniz diye yazmadı.

    edit: alın buna da bakın
666 entry daha
hesabın var mı? giriş yap