13595 entry daha
  • ülkenin en önemli sosyolojik problemi, kırsalın kentlileşememesi ve gettolaşarak (ya da kendilerini koruma içgüdüsüyle) 'din/gelenek' adına kendi kültürel kodlarını güvenlikleştirmesidir.

    o kültürel kodların içinden çıkan ya da direkt oraya seslenen aktörler, gelişimi yadsısa veya yadsımasa dahi siyasal pragmatizm gereği, bu kesimi değişmeden kalmaya odaklayan söylemler kullanabilmektedir. bu durum siyasal ve dolayısıyla kültürel ve ekonomik gelişimin önünde en önemli engeldir.

    aynı zamanda ülkede siyasetin özellikle de seçimlerin sürekli 'olağanüstü' nitelemesiyle değerlendirilmesinin en önemli nedeni de budur. hatta ülkede reel manada bir sosyal demokrat, liberal ve muhafazakar (avrupa tarzı muhafazakarlık) partinin/partilerin kurulamamasının temel nedeni de bu husustur.

    şimdi ise bu gerçekliğin üzerine düzensiz göçmenlerin taşıdığı ve bu topluma neredeyse tamamen yabancı olan kültürel kodları ekleniyor. bu çok büyük bir sosyolojik çatışma sebebi olduğu kadar, aynı zamanda zaten kentlileşmekte ve sekülerleşmekte zorlanan topluma, bu hususların çok gerisinde ve etno-kültürel anlamda çok farklı bir grubun eklenmesi ve sosyolojik/toplumsal fay kırıklarının daha da artması ve alanının genişlemesi demek olacaktır.

    bu nedenle öncelikle düzensiz göçün engellenmesi gerekir. zira kendi içinde dönüşümü gerçekleştirmekte zorlanırken daha büyük bir sorunu sırtlanmak bu toplumun gerek sosyolojik (kentlileşme odaklı), gerekse de ekonomik ve son kertede siyasal geleceğini büyük bir olumsuzluğa itmek anlamına gelebilir.
1318 entry daha
hesabın var mı? giriş yap