2 entry daha
  • allayıp pullanmaya pek bir müsait ve oldukça cancanlı durmakla birlikte özellikle geç kapitalistleşen ülkeler için çok da matah bir üretim metodu olduğu söylenemez. asıl olarak iki nedenle:

    - ithalatı artırır: çünkü üretim için gerekli araçlar yurt içinde üretilemediğinden ithal edilmek zorundadır. bunun için ise ülkenin para sermaye donanımının yeterli düzeye ulaşmış olması gerekir. oysa geç kapitalistleşen ülkelerin temel karakteristiği yeterli döviz rezervlerine sahip olmamalarıdır. bunu telafi etmek için devlet, bir taraftan şirketlere düşük faizli kredi uygulanırken diğer taraftan da yabancı sermayeyi ülkeye çekmeye çalışır. fakat bu ve benzeri çözümler, eninde sonunda ortaya çıkacak borç krizini biraz daha ötemekten başka bir işe yaramaz.

    - işsizliği artırır: çünkü adı üstünde üretim süreci sermaye yoğundur; emek yoğun değil. bu nedenle de işte makinalar, robotlar, bilgisayarlar aracılığıyla yapılan üretim yöntemleri, sadece `el değmeden hazırlanan mamüller" üretmekle kalmaz; aynı zamanda koca bir işsizler ordusu da üretir.
hesabın var mı? giriş yap