11 entry daha
  • rakıyı sek içen, sesi sigaradan buğlanmış, bakışlarında sonbahar hüznünü taşıyan bir annenin yaptığı vişne likörünün tadı hep farklı olur. bu anne kristal bir şişede saklar likörünü ve zarif likör bardaklarında ikram eder. misafirsiz, yalnız gecelerde ise kendi kendine ikram ettiği bir bardak likörle geçmişine ve anılarına dalar gider.

    annemin yaptığı bu likörden ne zaman içsem eşsiz lezzetinin verdiği hazzın yanında içimi hüzünlü bir mutluluk kaplar. vişnenin burukluğunun yarattığı hüzün ile tarçın, karanfil, konyak ve şekerin karışmasıyla oluşan tatlı mutluluğun birleşmesi midir bu? olay sadece bu ise niye bütün vişne likörleri veremez aynı lezzet ve duygu karışımlarını?

    harfi harfine uyarak yapmama karşın asla annemin likörünün lezzetini yakalayamadım. bunun bana ait, muhayyel bir fark olması kuvvetle muhtemel. bu yüzden, annemin ev yapımı vişne likörü tarifini paylaşmakta bir sakınca görmüyorum. hatta ve hatta bu entry i tarifini de yazayım tam olsun diyerek bitirmekten zevk duyacağım...

    4 kilo vişne
    4 büyük su bardağı toz şeker
    3 çubuk tarçın
    5-10 karanfil
    4 tekel truva kanyak (ya da normal tekel kanyak)

    vişneler saplarından ayrılır, iyicene yıkanır ve sonrasında hepsininin girebileceği bir kavanoza konur. üzerlerine şeker dökülür, kavanozun ağzı kapatılır ve direk güneş gören bir yere 1 hafta müddetle bırakılır. bu 1 hafta boyunca vişneler yavaş yavaş suyunu bırakmaya ve aynı zamanda fermante olmaya başlar. 1 hafta sonunda bir kaşık yardımıyla yumuşamış vişneler kavanozun içinde hafifçe ezilir ve sularının daha da çıkmasına yardımcı olunur. her gün bir kere kavanozu sallamak suretiyle 1 hafta daha güneşte bırakılır. bu haftanın sonunda kavanozun içindeki karışım daha büyük bir şişeye kanyak eklenerek konur. şişenin ağzı sıkıca kapanır, hatta hava ile teması kesmek için mumlanır. karanlık ve serin bir yerde asgari 1 ay dinlenmeye alınır. 1 ay sonunda süzme işlemi yapılır. bu aşamada büyük bir tel süzgeç kullanılabilir. vişnelerin posaları süzgeçte birikir, el yardımıyla posaların suyu biraz daha sıkılır ve sonra posalar atılır. geriye kalan bordo renkli sıvı likörümüzdür. posalar atıldıktan sonra süzme işleminin 2-3 defa tekrarlanması dibe çökecek tortunun azalmasında etkili olacaktır. süzme işleminden sonra likörü güzel, zarif bir şişeye (tek şişeye sığmazsa şişelere) doldurun. likör içime hazırdır.

    ancak unutmamak gerekir, bu likör bekledikçe lezzet kazanır. ilk aşamalarında alkol tadı fazla gelebilir. bekledikçe vişnenin tadı ağır basmaya başlayacaktır. yaklaşık 1 yıl bozulmadan saklayabilirsiniz.
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap