• vişne likörü:

    1 kg. olgun vişne
    yarım kg. şeker
    1 çay kaşığı tane karanfil
    2 - 3 çubuk tarçın

    - vişneler yıkanır, suyu süzülür. sapları çıkartılır. kavanoza bir kat vişne, bir kat şeker şeklinde konur.

    - kavanozun kapağı kapatılır, güneşe konur. vişne suyunu bırakınca tarçın ve karanfil eklenir. kavanoz ara sıra sallanır.

    - kavanoz bu vaziyette 6 ay bekletilir. 6 ay sonra içilen ilk yudumda sarhoş olunmazsa, paranız iade edilir.

    ninemin yazlık evinin çatısında hep bu kavanozlardan olurdu. yani yazlıkta olduğu süre boyunca o kavanozlar hep açıkta, güneşte beklerdi. ara sıra ters yüz edilmek suretiyle çalkalanırdı. yaz bitip kışlık evin yolu tutulduğunda kavanozlar altı aylık sürelerini tamamlamak için salon büfesine yerleştirilirdi. genelde altı ayın bitmesi beklenemez, kavanoza votka katılmak suretiyle üç kağıt yapılırdı. likör kadehinin içine bir tane vişne tanesi atılarak servis edilirdi. pek güzel olurdu. rahmetli ninemin en sihirli tariflerinden biriydi.
  • rakıyı sek içen, sesi sigaradan buğlanmış, bakışlarında sonbahar hüznünü taşıyan bir annenin yaptığı vişne likörünün tadı hep farklı olur. bu anne kristal bir şişede saklar likörünü ve zarif likör bardaklarında ikram eder. misafirsiz, yalnız gecelerde ise kendi kendine ikram ettiği bir bardak likörle geçmişine ve anılarına dalar gider.

    annemin yaptığı bu likörden ne zaman içsem eşsiz lezzetinin verdiği hazzın yanında içimi hüzünlü bir mutluluk kaplar. vişnenin burukluğunun yarattığı hüzün ile tarçın, karanfil, konyak ve şekerin karışmasıyla oluşan tatlı mutluluğun birleşmesi midir bu? olay sadece bu ise niye bütün vişne likörleri veremez aynı lezzet ve duygu karışımlarını?

    harfi harfine uyarak yapmama karşın asla annemin likörünün lezzetini yakalayamadım. bunun bana ait, muhayyel bir fark olması kuvvetle muhtemel. bu yüzden, annemin ev yapımı vişne likörü tarifini paylaşmakta bir sakınca görmüyorum. hatta ve hatta bu entry i tarifini de yazayım tam olsun diyerek bitirmekten zevk duyacağım...

    4 kilo vişne
    4 büyük su bardağı toz şeker
    3 çubuk tarçın
    5-10 karanfil
    4 tekel truva kanyak (ya da normal tekel kanyak)

    vişneler saplarından ayrılır, iyicene yıkanır ve sonrasında hepsininin girebileceği bir kavanoza konur. üzerlerine şeker dökülür, kavanozun ağzı kapatılır ve direk güneş gören bir yere 1 hafta müddetle bırakılır. bu 1 hafta boyunca vişneler yavaş yavaş suyunu bırakmaya ve aynı zamanda fermante olmaya başlar. 1 hafta sonunda bir kaşık yardımıyla yumuşamış vişneler kavanozun içinde hafifçe ezilir ve sularının daha da çıkmasına yardımcı olunur. her gün bir kere kavanozu sallamak suretiyle 1 hafta daha güneşte bırakılır. bu haftanın sonunda kavanozun içindeki karışım daha büyük bir şişeye kanyak eklenerek konur. şişenin ağzı sıkıca kapanır, hatta hava ile teması kesmek için mumlanır. karanlık ve serin bir yerde asgari 1 ay dinlenmeye alınır. 1 ay sonunda süzme işlemi yapılır. bu aşamada büyük bir tel süzgeç kullanılabilir. vişnelerin posaları süzgeçte birikir, el yardımıyla posaların suyu biraz daha sıkılır ve sonra posalar atılır. geriye kalan bordo renkli sıvı likörümüzdür. posalar atıldıktan sonra süzme işleminin 2-3 defa tekrarlanması dibe çökecek tortunun azalmasında etkili olacaktır. süzme işleminden sonra likörü güzel, zarif bir şişeye (tek şişeye sığmazsa şişelere) doldurun. likör içime hazırdır.

    ancak unutmamak gerekir, bu likör bekledikçe lezzet kazanır. ilk aşamalarında alkol tadı fazla gelebilir. bekledikçe vişnenin tadı ağır basmaya başlayacaktır. yaklaşık 1 yıl bozulmadan saklayabilirsiniz.
  • hazır başlamışken, ailenizin ev yapımı likörcüsü olarak bi tarif daha ekleyeyim. bu da şahane, süryani usulü olanından. biraz tatlı gerçi lakin likör dediğin öyle olur.

    3 kg vişne
    70'lik yeni rakı ( diğerleri olmaz mı, olur herhalde. ama tarif bu. )
    1 kg şeker ( daha mayhoş isterseniz bu oranı yarıya indirin derim ben.)
    1 şeftali ( olduğu gibi atıyoruz, kabuğuyla ve kesmeden.)
    1 hindistan cevizi ( aynı şekilde, olduğu gibi atacaksınız içine.)
    2-3 tane zencefil.
    yarım avuç çekilmemiş kakule.
    3-4 çubuk tarçın ( bunların miktarını damak tadınıza göre ayarlayıverin.)
    1 avuç karanfil.
    tüm bunları içine koymak için 5 ltlik cam kavanoz. ( cam olması çok önemli.)

    tüm malzemeleri cam kavnoza koyuyoruz, güneş görmeyecek yerde 40 gün bekletiyoruz. 40 günün sonunda kapağı açıp karıştırıyoruz. likörümüz içime hazır. sonrasında yine haftada bir bu karıştırma işlemini gerçekleştiriyoruz, unutmuyoruz.

    şekersiz türk kahvesinin yanında çok güzel gidiyor. tavsiye ederim. vişneler çıkınca bence bi yapın deneyin. sevgiler...
  • sabır, dikkat ve şefkat...

    bu üç özellik bende var diyorsanız evde yapımı oldukça kolay ve zevklidir. yok bunlar, hazırcıyım diyorsanız hiç bulaşmayın, denk gelirseniz içmeye devam edin. ama hiçbir likörün tadı kendi yaptığınız kadar leziz gelmiyor bunu da bilin. boşuna sabreden derviş, muradına ermiş dememişler.

    bir dostumun annesinin verdiği tarifle, internette okuduklarımı harmanlayıp kendime göre yaptığım ilk deneme durdukça güzelleşti, içtikçe kıymetlendi.

    öncelikle, internette çok fazla farklı tarif, ölçüyle karşılaşınca kafa karışıklığına sebep olabilir. vişne, alkol, baharat ve cam kavanozunuzu hazır edip birkaç püf noktasına da dikkat ettikten sonra geri kalan tamamen damak zevkinize kalıyor.

    kendimce tutturduğum tarifi şuraya iliştiriyorum. vişnelerin bittiği sezona doğru yazdığım için zamanlama maalesef kötü oldu. bir umut, güzelinden vişnelere rastlarsanız kaçırmayın.

    malzemeler:
    - 1 kg. olgun vişne
    - toz şeker (min. 500-600 gr. maks. 750 gr) p.n: tatlı ya da ekşi tercihinize göre karar verebilirsiniz ama sakın çok da az tutmayın, vişnelerinizi koruyan aynı zamanda şekerdir.)
    - alkol (75 cl etil alkol, 1 lt. votka ya da 70'lik konyak) p.n: bu da tercihe kalmış bir durum; önceki yıllarda votkayla denedim, bu yılsa konyak. içimden bir ses konyakla daha güzel olacağını söylüyor*
    - büyükçe bir cam kavanoz (bu kadar güzel malzemeleri sakın ola plastik şişeler içinde harcamayın.)
    - baharat (tarçın çubuğu, karanfil, muskat, kakule) p.n: en kilit noktalardan biri baharat meselesi. tamamen ağız tadınıza uygun olarak seçtiklerinizi, likörünüzün içine abartmadan eklemelisiniz. yalnız tam ağızlara layık bir likör için dozunda karanfil ve tarçının mutlaka eklenmesi gerektiği kanaatindeyim.

    yapılışı:
    yıkayıp çekirdek ve saplarından ayıkladığınız vişneleri cam bir kavanozun içine kat kat döşeyin. her bir sıra vişnenin yüzeyini şeker kaplasın. aralara da sudan geçirdiğiniz tarçın çubukları ve karanfil taneciklerini serpiştirin. 1 kg. vişne ölçüsü için 1 tane muskatı da kırıp ekleyin. keskin baharat aroması severler, birkaç tane de kakule taneciği ekleyebilir. tüm bu işlemi öyle baştan savma değil, nakış işler gibi yapın ki içtiğiniz her yudum daha da değerlensin. kavanozun ağzını hava geçirecek bir bezle örterek bolca yaz güneşi alacak bir yere koyun. içindeki şekerler eriyene, vişneler kendini salana kadar (yaklaşık 15-20 gün) güneşte kalmalı. bu süreçte kavanozu günde iki kez dikkatlice sallayın ki vişneler unutulduğunu sanmasın.

    ve kıvamını bulan vişneleri alkolle buluşturma zamanı... seçtiğiniz alkolü vişnelerin üzerine boşalttıktan sonra sevdiceğinizi en az 4-5 ay karanlık ve serin yerde saklamak üzere hava almayacak şekilde güzelce kapatıp vedalaşın. dayanabilecekseniz, alkolü eklemeden önce tahta kaşıkla tadına bakmanızı öneririm, sadece 15 günlük bekleme sonrasında bile tadı enfes oluyor, umarım bu tadımdan sonra 4 ay daha sabredebilirsiniz. dikkat edin, tadına bakma faslı baya içme faslına dönüşebiliyor.*

    kavanozunuzu sarıp sarmalayarak en az 4 ay güneş, ısı, havayla temasından korudunuz ve artık kavuşma vakti geldi. içmeye hazır likörünüzü baharatlarına teşekkür ederek iyice süzün. sakın ola vişnelerini atmayın! bu vişnelerin bir kısmını dondurarak değerlendirebilir, bir miktarını da her bir kadehinize 1 tane gelecek şekilde likörün içine geri koyun. likörünüzü ufak cam kavanozlara doldurarak ister oda sıcaklığında, ister buzdolabında bir sonraki hasat zamanına kadar doyasıya tüketin. şahsen ben soğuk içmeyi sevdiğim için buzdolabını tercih ediyorum, tamamen zevkinize kalmış.

    naçizane son tavsiye; bu kadar özene bezene hazırladığınız ve aylarca kavuşmayı beklediğiniz sevdiceğinizi alelade bardaklarda tüketmeyin. sandıklarda, vitrinlerde yıllarca duran ama bir türlü sofralara gelmeyen şu afilli kadehlerle, bardaklarla buluşturun ki içimi daha da keyifli olsun. her kadehe bir vişne tanesi eklemeyi de unutmayın. arada sırada güzel alkol şişelerine koyup dostlarınızla da paylaşmayı ihmal etmeyin.

    güneşiniz, vişneniz bol, sofranız şen olsun*

    ayrıca, yapımını şöyle enfes anlatan bir video var, onu da paylaşarak burada arşivlemiş olayım.
  • ailecek yapıp içtiğimiz likördür. tarifi de şöyledir:

    2 kg vişne
    1.5 kg toz şeker
    5 adet çubuk tarçın
    10 adet tane karanfil
    1 adet muskat (kurutulmuş hindistan cevizi)
    5 litrelik cam kavanoz
    ½ litre votka
    su

    yapılışı:

    2 kg vişne cam kavanozun dibine konur ve üzerine 1.5 kg toz şeker eklenir. serin bir yerde 15 gün beklenir. bu süre içinde kavanozun kapağı asla açılmaz ama günde birkaç kez çalkalanır. vişneler şekeri içine çeker ve kendi özünü bırakır. 15 gün sonra karışıma tüm malzemeler eklenir ve kavanozun geri kalanı su ile doldurulur. kavanoz yine serin bir yerde en az 2 ay bekletilir. aslında ne kadar beklerse o kadar lezzetli olur.

    not: bu tarifteki vişne yerine, portakal, mandalina, şeftali, kayısı, çilek, böğürtlen vb... konarak muhtelif likörler yapılabilir. ancak portakal ya da mandalina likörü yaparken, bunları kesmemek üzerlerine bıçakla çentikler açmak gerekir.
  • bir tarif de benden;

    malzemeler
    -----------------------
    min. 5 lt cam kavanoz,
    2,5 kg visne
    1 kg seker
    1 tutam karanfil
    2 cubuk tarcin
    1 kucuk muskat

    yapilisi
    -----------------------
    muskat hafifce catlatilir (icine su alacak kadar)
    karanfiller, cubuk tarcinlar ve muskat bir tulbent veya gazli beze sarilir (boylece cikartirken kolaylik olur).

    visneler yikanir. ister saplariyla ister sapsiz olarak 1 kat konur. ustune bir kat seker dokulur.

    altlara dogru baharat karisimimizin durdugu tulbent veya gazli bez topumuz konur.
    sonra tekrar 1 kat visne 1 kat seker konarak kavanoz doldurulur.

    hava ile temasi iyice kesmek icin kavanozun agzi strech film ile kapatilir.
    gunes goren bir yere konur.
    20 gun birakilir. 20. gun hafifce karistirilir (diger zamanlar salamayin)

    visne suyu salip kavanoz visnenin suyuyla dolacaktir. once visneler yukarida yuzer, sonra dibe coker. dibe coktugunde olmus demektir.

    bu olana kadar haftada bir (ilk 20 gun gectikten sonra) hafifce sallanir (cok degil!!)

    olduktan sonra;
    guzelce suzulur. visneler istege gore ayri bir kaba konup pastalarda vb kullanmak uzere deepfreeze'e konabilir.

    isteğe bagli olarak alkol ilave edilebilir (etil alkol veya votka veya kanyak).

    afiyet olsun.
  • hayata bakış açımın olgunluk dönemini temsil eden tamlama.
    bazen ham meyve iken gaza gelince kendime tekrarlıyorum.
    bir vişne likörü bile 4-5 ayda oluyor, sen neyin peşindesin?!
  • sözlük'te yer alan tariflerinin muhtevasında konyak, votka, boğma rakı ve etil alkol bulunmasına rağmen, aslında bunların hiçbirini ihtiva etmez likör. büyükçe bir kavanoza kat kat toz şeker ve vişne dizilip ağzı sıkıca kapatılır ve güneşte bekletilir. bu yöntem sayesinde, kavanoz içinde fermentasyon meydana gelerek, kendi alkolünü oluşturur.
    tarçın ve karanfil opsiyoneldir... lakin az az kullanılınca vereceği muhteşem rayiha, neredeyse kullanılmasını şart kılar.
  • benim için artık annemin kokusudur,zira yaptığı son şişe kutsal emanet olarak evimin büfesinde duruyor. ne zaman özlesem ,o son şişenin kapağını açar koklar ve geri koyarım. hüzün değil , bol anı ve yaşama sevinci barındırır ama içilemez.
  • aslında bildiğim/yaptığım ve tümden beğenerek tükettiğimizin tarifi şu:
    1kg vişne
    70lik etil alkolün yarısı / sertlik isteğine göre alkol ya da su ayarlanıyor.
    750 ml su
    600 gr şeker
    çubuk tarçın, biraz karanfil, 1 baharlı hint cevizi, biraz zencefil

    malzemeleri cam bir kavanoza koyup güneş alan sıcak bir yerde bekletiyorsunuz. en az 1,5 ay beklemesi lazım ve bu süre zarfında her gün tersyüz edip çalkalamalı kavanozu. biz vişnelerin dal ve yapraklarını da koyduk, biraz daha buruk bir tad verdi. şayet ki açtıktan sonra şekeri az gelirse, içine şeker eklenebilir.
hesabın var mı? giriş yap