11 entry daha
  • başucu kitabıdır. piyasada kalmadığı için bir sahaftan bulmuştum. başta senaryo olmak üzere, yönetmenlik ve yapımcılıkla ilgilenen herkesin ilk olarak bu kitabı almasını tavsiye ederim. aldığım notlardan bazılarını paylaşacağım:

    * bitmiş bir çalışmada görülen tüm yaratıcı çabanın yüzde 75i ya da daha fazlası yazarın öykünün tasarımı üzerinde harcadığı mesaidir. bu karakterler kimlerdir? ne yapmak isterler? bunu neden yapmak isterler? bunu yapmak için işe nerden başlarlar? onları durduran nedir? eylemin neticeleri nelerdir? bu önemli sorulara yanıt bulmak ve ve bunları öykü içinde biçimlendirmek bizim en önemli yaratıcı görevimizdir.

    * ''iyi öykü'', dünyanın duymak istediği, anlatmaya değer bir şeyler anlamına gelir. bunu bulmak sizin tek ve asli görevinizdir. bu da yetenekle başlar. bir şeyleri o güne kadar kimsenin hayal etmediği bir şekilde bir araya getirecek yaratıcı bir güçle doğmuş olmanız gerekir. daha sonra öyküye, insan doğası ve topluma ait yeni anlayışlar sunan bir vizyon getirmeli ve bunu da karakterlerinize ve yarattığınız dünyaya dair derinlemesine bilgiyle birleştirmelisiniz.

    * ancak ''küçük'' bir dünya önemsiz bir dünya anlamına gelmez. sanat evrenin geri kalanından küçük bir parçası ayırmaktan ve onu, bu anın en büyüleyici, en önemli şeyi olarak göstermekten oluşur. bu durumda ''küçük'', bilinebilir anlamına gelir.

    ''bilgiye hakim olmak'', hayatın her yarığına yayılan geniş bir farkındalık anlamına gelmez; ilgili olan her şeyi bilmek demektir. bu imkansız bir ideal gibi görünebilir ancak iyi yazarlar buna her gün ulaşırlar.
12 entry daha
hesabın var mı? giriş yap