78 entry daha
  • sanatını yaşadığı travmaları üzerine kurmuş olan alman sanatçı edvard munch'un "çığlık" adlı eserinden sonra en çok bilinen ''yaşam dansı'' adlı eseri hakkında 2 değişik yorum bulunmaktadır.

    ilk yoruma göre önde bulunan sırasıyla beyaz-kırmızı-siyah kadın figürü bir kadının yaşamının alegorisidir. beyaz ile gösterilen gençlik dönemini, resmin merkezinde yer alan kırmızı bir elbise ile resmedilen orta yaş dönemini ve resmin sağında yer alan siyah giysili ise yaşlılık dönemi simgelemektedir. munch’un çocukluğu ve ilk gençlik yıllarında ailesi içinde yaşanan, hastalıklar ve ölümler onu yaşam hakkında resimler yapmaya itmiştir.

    ikinci yoruma göre ise kırmızı giysili kadın munch'un yaşamı boyunca unutamadığı ilk aşkıdır. gözleri kapalı bir halde düşsel bir ortamdaymış gibi gösterilen erkek figürün sağında ve solunda bulunan beyaz ve siyah giysili aynı kadın ise evlendiği kişidir. bu kadın solda beyaz elbise ile sevgi isteyen ve sağda siyah elbise ile reddedilen haliyle gösterilmiştir.

    munch yaptığı eserlerle kötü eleştiriler almasına rağmen, hayatı boyunca aldığı tepkilere karşı sanatından hiç taviz vermemiştir.
72 entry daha
hesabın var mı? giriş yap