• bu protokolü ısrarla outlook gibi asıl olayı mapi olan clientlarda kullanmaya kalkarsanız yavaş olduğu zannına kapılabilirsiniz. yavaşlığından şikayet ettiğiniz aynı accountu misal windows live mail'e kurun aradaki farkı anlarsınız en basitinden. imap'in yavaş olduğunu iddia ederken unutmamak gerekir ki çok yüksek boyutlu bir mailboxınız varsa outlook pop kullanırken de yavaş çalışacaktır.

    kullandığınız mail serverda activesync, push vs. desteği yoksa ve siz kullandığınız tüm mail (mobil/desktop/web) clientlarda aynı yapıyı olduğu gibi görmek, kullanmak, otomatik eşitleme vs. istiyorsanız imap ten başka bir seçeneğiniz yoktur. mesela pop'ta maili mobil cihazda okumuş silmiş olsanız da mailleri bilgisayarınızdan açtığınızda o okuduğunuz hatta sildiğiniz mailler gene karşınıza çıkacaktır. pop desteğini bugün beleşinden paralısına her türlü mail hostingde bulursunuz ama imap servisini peynir ekmek gibi dağıtmazlar.

    imap'te server tarafında oluşturduğunuz tek bir kural kullandığınız tüm clientlara uygulanır. tek tek mobile ayrı desktop a ayrı kural oluşturma zahmetine girmezsiniz. pop'ta böyle bir şey olmadığı gibi eskaza server tarafında oluşturduğunuz kural bir maili inbox dışında bir klasör/alt klasöre yönlendiriyorsa bu maili pop la indirip okuyabilmeniz sittin sene mümkün değildir.

    imap'in pop'a göre bir diğer avantajı şudur: kullandığınız server ve clientın livesync desteği varsa (bkz: apple mail) imap clientı inbox'ınızla bağlantıyı sürekli açık tutar. bu sayede manuel senkronizasyon yapmadan mailler anında inboxınıza düşer. blackberry'lerin mail hizmeti de temelde buna benzer bir teknoloji kullanmaktadır. bu sayede mailler sms gibi anında telefonunuza iletilir ama server sadece pop desteği veriyorsa maillerinizi 10-15 dakikalık gecikmelerle alırsınız çünkü bis server imap'te inboxla bağlantıyı sürekli açık tutabilirken pop'ta belli aralıklarla mail var mı yok mu diye kontrol eder. örneğin bis server saat 12.00 deki kontrolünde yeni mail algılamadı ama 12.01'de yeni bir mail geldiyse bunu ancak 15 dakika sonraki kontrolünde görüp bis client a gönderebilir. imap'in bu avantajı nedeniyle bis hesabınız kurulurken otomatik olarak serverda imap desteği olup olmadığı kontrol edilir ve varsa pop'la hiç uğraşmadan hesabınız imap'le çalışacak şekilde ayarlanır.

    imap kullanmanın bir diğer avantajı da client tarafındaki cihazınıza ne olursa olsun maillerinizin kaybolmama garantisidir. mesela bilgisayarınızdaki mail clientını mailleri serverda tutmayacak şekilde pop'la yapılandırdınız. yıllarca böyle kullandınız gblarca mailiniz oldu, mailbox'ı klasör klasör ayırdınız vs. derken bir gün diskiniz içinden data kurtarılamayacak şekilde uçtu gitti. hiçbir local yedeğiniz de yok ya da aldığınız yedek fi tarihinden kalma. eğer imap kullanıyor olsaydınız koy götüne rahvan gitsin deme şansınız olurdu. pop'ta mailleri serverda bırak demiş olsanız bile bu maillerin hepsi karşıda inbox'ta durduğu için bunları tek tek yine eski düzendeki gibi organize etmeniz gerekecekti ve mail clienttan gönderdiğiniz mailler de serverda tutulmadığı için onları sittin sene geri getiremeyecektiniz.

    kısacası öyle gereksiz, sadece mailden anlamayan insanların kullandığı bir protokol değildir. eğer mail hosting aldığınız yer size yeterli büyüklükte alan veriyor, bir çok farklı platformdan mail alıp/gönderiyorsanız pop yerine tercih edilmesi mantıklı bir protokoldür. ha benim 250 mb kotam var diyorsanız yapacak bir şey yok. pop'a devam.
  • pop3'ten daha güvenlidir.pop3 bağlantısında bir sniffer ile hesap bilgileriniz dinlenebilir,ancak imap için $ifreleme algoritması kullanabilirsiniz.pop3'ten daha karı$ıktır.server tarafında doğru kodlandığında client'ın üzerinden epey yük alır.(sıralama,kota vs)
  • günlük dilde bir dirhem bal icin bir ceki keciboynuzu cignemek sözü ile karşılanabilen teknoloji hedesi; (bkz: kafam girsin)

    yaklaşık dört aydır, pop3 olarak kullandığım ve son derece memnun olduğum normal e-posta hizmetlerimi, arkadaşın tavsiyesi üzerine ve gmail'in de imap hizmeti vermeye başlamış olmasından istifade ederek, outlook'a kurdum. bu noktaya kadar klasik bir kullanıcı olarak outlook üzerinden pop3 ile mail server'a ulaşıyor ve gayet hızlı bir şekilde mail alıp veriyordum. bu arada belirtmek gerekirse bu sistemi notebook'ta kurulu office 2007 ile gerçekleştirmekteyim, bağlantım ise 1 mbit adsl.

    öncelikle gmail'de kendi domainim için bir hesap oluşturdum. ardından da domain kontrol ayarlarımdan, domaine gelen mailleri gmail'e yönlendirdim. sonra da gmail ve outlook içinden imap için gerekli ayarları yaptım. bütün bunları yapmak, teknik arkadaşın da desteği ile bir iki günümü aldı, neyse ondan sonra sistemi yoğun bir şekilde kullanmaya başladım.

    önce sistemin artılarını yazalım:

    1. ilk ve en büyük artı, gmail'in 2 gb'nin üzerindeki yer sınırı ile herhangi bir kota sınırı yaşamamak.
    2. ilk madde ile bağlantılı olarak gmail ile kullandığınız bilgisayar sürekli senkronize şekilde çalıştığından herhangi bir kayıp ve kesinti yaşamadan çalışmaya heryerde devam etmeniz mümkün.

    şimdi de sistemin eksilerine geçelim:

    1. bu sistemin ilk ve en büyük eksisi son derece yavaş ve hantal olması. özellikle 1 mb'nin üzerinde eklere sahip mailler söz konusu olduğunda, nedense bu mailler outlook içerisinde işlenirken, bağlantı sonuna kadar kasılıyor ve sanki bu ekler her seferinde yeniden indiriliyormuş gibi sistem takılı kalıyor. bunun sonucu olarak bir mailden başka bir maile geçmek için 2-3 dakika beklemek bir süre sonra çok sıradan bir hale geliyor.

    önemli büdüt: tools - options - mail setup - send&receive - all accounts - edit - "account options" - receive mail items - "download complete items including attachments for subscribed folders" özelliğini aktif hale getirince takılmaların çoğu ortadan kalktı. bununla birlikte hala pop3'teki sürat hala yok malesef.

    2. ikinci büyük saçmalık gmail'in mail'lleri işleme mantığından kaynaklanıyor. uzun süre silindiğini sandığım maillere rağmen outlook'un performansı daha da düşünce sistemi biraz kurcalamaya başladım. bir de ne göreyim, benim bir güzel güzel sildiğimi sandığım bir yığın abuk subuk devasa mail bir güzel "all mail" klasörü altında arzı endan etmekte. halbuki bu mailler spam ya da trash'te de gözükmüyor, haydi bir saat bunları tekrar temizlemek durumunda kaldım.

    3. outlook, kendisini mail server ile senkronize etmek için bağlantının içine ediyor. sistem tepsisindeki bağlantı ışığını sönük görmek hakikaten çok zor. bu arada hızlı bağlantı isteyen başka programlarınız varsa yandı gülüm keten helva.

    sonuç: sağladığı yer avantajına karşın hantallığı ve yavaşlığı yüzünden kimseye tavsiye etmeyeceğim bir teknoloji bu. bu kadar tantanadan sonra kolay dönebilsem hemen döneceğim. tam bataklık, girdim ve çıkamıyorum. benim önerim, paşa paşa pop3 kullanmak.
  • versiyon ve oına bağımlı olarak protokol farklılığı gözetmeksizin, tüm imap protokollerine birden verilen genel ad.
  • (bkz: imap4) (bkz: aramaya inanmak)
  • çok zeki sözlük yazarlarının buradaki yorumlarına bakarak son 9 aydır kullandığım ama tüm maillerimi bugün itibariyle kaybettiğim protokol. * *bi anlık gaflet ile disk alanını boşaltmak amacıyla silmem sonucu yaptığı senkronizasyon sonrası tüm maillerime veda ettim.

    imap kullanacaksanız mail serverında disk kullanım sınırınız olmamalı. ayrıca tüm mailler serverda tutulduğu için cihazınız zarar görse de postalarınız güvendedir. ama siz tutar da mailleri serverdan silerseniz veriler tüm cihazlarınızdan da silinir. * ha imap'ın bir güzel yanı da iş, ev bilgisayarı ve cep telefonunuza aynı maili aynı anda veri kaybı yaşamadan alabilmenizdir. bunun dışında bir artısı yok.

    o yüzden disk kullanım kotası sınırlı olan arkadaşlar pop3 kullanmalı. böylelikle mailler cihaza düşer cihazda saklanır. serverdan silseniz de veri kaybı yaşamazsınız. ama farklı cihazlarınızda mail almada sorunlar yaşarsınız.

    özet geç:
    -cihazlarının yedeğini alıyor ve kendi cihazına güveniyorsan pop3 kullan (eksisi: farklı cihazlarda aynı maili tam senkronize alamazsın. örn. gelen bir mail cep telefonuna geldiyse ikinci kez masaüstü pc'ine gelmeyebilir.) *
    -cihazım çalınabilir, yanabilir, çökebilir diyorsan da imap kullan. ama imap kullanırken de serverda yapacağın işlemlere dikkat et. (eksisi: disk kotan sınırlıysa serverda sildiğin mailler cihazından da silinecektir.) *
  • her türlü yavaştır. en ufak yaptığınız işlemi bile sunucuya da iletir ve ordaki değişiklikleri geri getirir. pop desteği olup hesabını imap olarak kullananlar genelde mail konusunda hiçbir fikir sahibi olmayanlardır.
  • download ederken ilk headerları alır ,bu yuzden poptan biraz farklıdır.
hesabın var mı? giriş yap