• dunya etrafinda gorece dusuk irtifada donen nesnelerin yogunlugunun (parcacik sayisi/hacim) giderek artmasi olayi. bir nevi pozitif geribesleme. parcacik sayisi artinca daha cok carpisip daha cok parcaya bolunuyor yani daha da cok parcacik olusuyor ve carpisma olasiligi daha da artiyor ve... iste dedik ya pozitif geribesleme.
    tabii carpisan parcaciklar daha fazla ufalanamayacak boyuta gelene kadar devam eder bu.
    dunyanin yorungesinin copluge donmesinde bunun da etkisi varmis. nasa bu carpismalari engellemek icin serseri gibi dolasan ve carpismak uzere olan parcalarin kafasina lazer isigiyla vurmayi planliyormus. bu ufak durtmeyle yolu degisen serseri digerine carpmayacakmis. milyon dolarlik uydulari korumak lazim tabii.
  • (bkz: gravity)
  • 8,2 tonluk envisat isimli esa uydusu, senelerdir pasif halde yörüngede duruyor ve 150 yıl daha oralarda olacak..
    araştırmacılar envisat'ın uzay çöpü denizinin tam ortasında olduğunu belirtiyor ve bir çarpışma halinde tuz-buz misali binlerce parçanın etrafa saçılması söz konusu. bir uydu patlarsa parçaları etraftaki diğer uyduları da patlatabilir, domino taşları gibi.. kessler sendromu da bundan bahsediyor.
  • kessler sendromunda bahsedilen, bir uyduya başka bir uydunun çarpması durumunda, etrafa saçılacak parçaların, yörüngenin mevcut kalabalık konumu düşünüldüğünde, daha fazla uyduyu parçalayarak, yörüngeyi bir anda saniyede kilometrelerce hızda hareket eden mermilerden oluşan ölümcül bir çöplüğe çevirme ihtimalidir.

    kessler sendromunun gerçekleşmesi durumunda, yörünge öyle bir hal alacaktır ki, saniyede onlarca kilometre hızla hareket eden bir kaç gramdan bir kaç tona kadar değişebilen yüzlerce parçanın çarpmasını kaldıramayacak hiçbir şey yörüngeye çıkamayacaktır. bu da demektir ki tam anlamıyla elveda ay elveda feza. yörünge belki bir kaç bin yıl sürecek kendini temizleme işini gerçekleştirmediği sürece, uzayı unut. uzayla birlikte unutacağın şeyler arasında tabii iletişim uyduları, gps, uydu haritalama, meteoroloji uyduları vs. hepsi var. yani bir iki saatlik bir sürede insanlığın iletişim alanında yarım yüzyıl geriye gitmesi ve binlerce yıl orada kalmak zorunda olması demektir kessler sendromu.
  • dünya yörüngesiyle gönderilmiş olan nesnelerin ( (bkz: uydu) , (bkz: teleskop), araştırma araçları vb.) çarpışarak uzay enkazına yol açması, uzay enkazının artışının da çarpışma olasılığını arttırması anlamına gelen duruma verilen isimdir.

    nasa bilim adamı donald j. kessler tarafından 1978'de önerilmiş ve literatüre kazandırılmıştır.
  • teorik teknoloji kıyameti. yörüngedeki uydulardan birinin olası bir dış etkenle parçalanması sonucunda gelişen domino etkisi ile binlerce uydunun paramparça olması ihtimali... ve insanlığın bakır kablolara mahkum olup graham bell moduna dönmesi.
  • uydu çöpleri
  • tüm uzay keşfinin sonuna sebep olacak ve günlük hayatımızı da ciddi şekilde etkileyecek kötü senaryoya, kessler sendromu adı veriliyor. hakkında detaylı bir yazı.
  • kablolarla olan interneti etkilemeyecek durum, evdeki broadband internetinize iyi bakın.
hesabın var mı? giriş yap