• iki veya daha fazla tüzel kişinin bir araya gelerek, belirli bir proje ile ilgili olarak birlikte hareket etmek için, oluşturdukları adi şirket niteliğindeki yapıya konsorsiyum denir. burada önemli olan, konsorsiyum ortaklarının her birinin projenin belli bir kısmına yönelik olarak uzmanlaşmış ve iş bölümü içerisinde bulunmasıdır. ankara metrosu projesi için a, b ve c firmalarının bir araya gelerek kendi aralarında bir konsorsiyum sözleşmesi imzalaması ve a şirketinin yapım ve inşaat işlerinden, b firmasının vagonlardan, c firmasının ise elektrik tesisatından sorumlu olması bu durumun en güzel örneklerinden bir tanesidir. bu durumda belediye, metro projesi sözleşmesini her bir firma ile ayrı ayrı değil, sadece konsorsiyum ile imzalar. konsorsiyumun işleri, ortaklar tarafından belirlenen pilot firma tarafından yürütülür.

    konsorsiyumun, yakın bir kavram olan iş ortaklığından başlıca farkı, konsorsiyumu oluşturan her bir tarafın sadece kendi yaptığı bölüm ile sorumlu olmasıdır. bir başka deyişle, konsorsiyum ortakları arasında müşterek, müteselsil sorumluluk, kural olarak, yoktur. tabi bu durumun, konsorsiyum ile iş sahibi arasındaki sözleşmede de düzenlenmesi gerekir, aksi takdirde, borçlar kanunu'nun adi şirkete ilişkin hükümleri uyarınca konsorsiyumun tüm ortakları, borcun tamamından sorumlu olacaktır.

    ayrıca, tekelci kapitalizmin kartel ve tröst aşamalarından sonra ulaştığı tekel biçimi ile alakası bulunmayıp, rekabeti ortadan kaldırmak gibi bir işlev içerisinde değildir. "dünya pazarına hakim dev bir kapitalist dev bir güçtür" şeklindeki yaklaşımın ise tutarlı hiç bir tarafı yoktur. bütün dünyada, büyük inşaat projelerinin tamamı, geçici olarak kurulan ve amaç gerçekleştikten sonra sona eren konsorsiyumlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
  • birlik manasina gelen kelime.
  • şirketlerin aralarında centilmenlik anlaşması yapması ile oluşur.
  • (bkz: joint venture)
  • özellikle yurt dışındaki ihalelerde tek başınıza beceremeyeceğiniz işlere ortak olup parayı bölüşmek için diğer şirketlerle yaptığınız ittifaktır.
  • en önemli stratejik işbirliği yöntemidir. benzer endüstrilerde çalışan benzer nitelikteki işletmelerin yalnız başına ürün veya hizmet geliştirmelerinin veya işi yapmalarının zor ve maliyetli olduğu faaliyetleri bir kaynak havuzu oluşturmak suretiyle yapabilme becerisine kavuşmalarıdır.
  • (bkz: w3c)
  • tek yönetimde toplanan çeşitli kuruluşların birliği. farklı girişimleri, bankalar, ulaştırma ve sigorta şirketlerini tek yönetimde toplayan uluslararası ticaret birlikleri.
    tekelci kapitalizmin kartel ve tröst aşamalarından sonra ulaştığı en gelişmiş tekel biçimidir. her türlü rekabeti ortadan kaldırır ve piyasayı dilediği gibi yönetir. kısaca dünya pazarına hakim dev bir kapitalist dev bir güçtür.
  • büyük ölçekli bir yapı projesini tek başına alıp, uzmanı olmadığın konuları alt yüklenicilere paslamaktansa, adam gibi bir firma ile işin başında el sıkışmaktır. taraflar kartlarını daha en başında masaya koyar, sorumluluklar paylaşılır, ihaleye teklif öyle verilir.
    örneğin bir raylı sistem veya havalimanı projesinde ortaklardan biri inşaatta uzmandır, diğeri sistem yapımında.
  • teknofest 2019'u organize eden acf events konsorsiyumunun bir üyesi de sipahiler events, boğaziçi mezunu iki önemli iş insanının kurduğu bir şirket.

    (bkz: sipahiler)
    (bkz: boğaziçi üniversitesi)
    (bkz: tülin sipahiler)
    (bkz: kerim sipahiler)
    (bkz: locksbridge)
    (bkz: teknofest istanbul 2019)
hesabın var mı? giriş yap