• ikinci dünya savaşı sırasında japon askerlerine esir düşen müttefik askerlerinin tayland ve myanmar sınırındaki kwai nehri üzerine yaptıkları köprü. aynı isimde film.

    esir müttefik askerleri tarafından yapılan köprü sonunda yine müttefik askerlerince imha edilmiş. köprü savaş sonrasında galiba japonya'dan savaş tazminatı ile yeniden yapılmış.

    köprünün yapımında çok sayıda esir çeşitli nedenlerle(hastalık, iş kazası, böcek zehirlemesi vs.) ölmüş.

    film çok güzel bence kesinlikle izlenmeli. filmde ingilizler övülse de yine filme göre japon'ların da filmde söylenenin aksine barbar olmadığı sonucuna ulaşılabilir.

    film askeri disiplin ve liyakat hususlarında da yerinde mesajlar barındırıyor.

    filmden edinilen en enteresan dipnot bilgi de londra köprüsü'nün yapımının 600 yıl sürdüğü. (teyide muhtaç)

    "bana kurallardan sakın söz etme. biz savaştayız, bu kriket oyunu değil. "

    "bu köprü savaşla kaçış arasındaki köprüdür."

    ekleme:
    "sen ve albay nicholson, siz ikiniz cesaret delisisiniz. hem de ne için? bir centilmen gibi nasıl ölünür? kurallı olarak nasıl ölünür?

    ama önemli olan tek şey insan gibi nasıl yaşanır sorusudur. "

    edit: köprünün yapımının 600 yıl sürdüğüne dair bir bilgi edinemedim.

    wikipedia'daki bilgiye göre, ortaçağ taş kemeri hali 1176-1832 yılları arasında var olmuş. belki buna göre köprünün 600 yıl dayandığı söylenmek istenmiş olabilir.
  • askerlerin islik calarak gectigi koprulere halk arasinda verilen ad.
  • koordinatları 14°02'25.30"n, 99°30'11.12"e olan insan yapısı.
  • bangkokun 150 km kuzey batısında kanchanaburi şehrinde bulunan efsanevi köprü. köprüyü film mi efsaneleştirdi yoksa köprü mü filmi efsaneleştirdi bilemiyorum ama insana çok değişik bir ruh hali veren köprü. köprüye ulaşım için kesinlikle bangkoktan kalkan tren ile ulaşım tercih edilmeli. araçla 2 saat süren yol 5 saat sürüyor ama 1940 teknolojisi ile nostaljik köhne bir trenle buraya ulaşmak çok fantastik.
  • adı "küçük ırmak" khwae noi ırmağı üzerindedir, ingilizler tarafından verilen "kwai" adı ise tay dilinde manda anlamına gelmekteymiş.
  • bu köprüyu filmdeki gibi ıngilizler mi yapmış bilen var mi
  • adına türküler yazıldığı rivayet edilen köprü.

    kwai köprüsü haruto, dardır geçilmez,
    bre haruto, dardır geçilmez.
    soğuktur suları haruto, bir tas içilmez,
    okaasandan geçilir haruto, yardan geçilmez,
    bre haruto, yardan geçilmez.
    at martini debreli haruto dağlar inlesin,
    kwai mahpusunda hey tomodachi canlar dinlesin.
  • kwai köprüsü filmi, edebiyat uyarlamalarıyla tanınan ünlü ingiliz yönetmen david lean’in “pierre boulle”ün aynı adlı romanından uyarladığı ve ikinci dünya savaşı sonrası değişen tarihsel, politik ve sosyo-kültürel dünyaların içinde yeni tür “ingiliz” kimliği vurgulama çabasında bir eserdir.
  • 1942 ekim ayinda basliyor koprunun hikayesi. japon hukumeti burma (myanmar)'daki merkez kuvvetlerine ikmal amaciyla 303 kilometresi tayland'da, 112 kilometresi burma'da olmak uzere toplam 415 km.lik bir demiryolu insa etmeye karar verip tayland hukumetiyle anlasma yapiyor. demiryolunun en zor kismi kwai nehrinden gecen kismi. once tahta kopru insa ediliyor, daha sonra endonezya'dan getirilen celik aksamlarla saglamlastiriliyor. tabii bu islemler sirasinda defalarca amerikan-ıngiliz bombardiman ucaklari tarafindan yikilip, yeni bastan yapilmak zorunda kaliniyor. demiryolunun insasinda 200.000'i asyali isci, 70.000'i cesitli ulkelerden savas esiri olmak uzere 270.000 kisi calisiyor. yaklasik bir yil suruyor tamamlanmasi. bu sure zarfinda 100.000'den fazla insan, agir calisma sartlarindan, sitma, veba gibi bulasici hastaliklardan ve bombalardan dolayi hayatini kaybediyor. savas sonrasinda ıngiliz hukumeti demiryolunu, kopruyu ve tum ekipmanlarini 50 milyon baht (su anki fiyatla yaklasik 1.4 milyon dolar) karsiligi tayland hukumetine satiyor. demiryolu'nun tayland'da olan kismi onariliyor ve su anda hala faal durumda. gunde 6 sefer koprunun uzerinden tren gecerken izlemek mumkun. kwai nehrinin iki yakasina kurulmus tarihi koprunun meshur 'the bridge on the river kwai' filminin de etkisiyle her gun yuzlerce ziyaretciyi agirladigini da eklemek lazim
hesabın var mı? giriş yap