• eşin benzerin yok, olmayacak da. seni sevmekten ve yüceltmekten asla vazgeçmeyeceğiz..
  • gelmesi lazim cikip bi yerlerden...
  • dönemine ve şartlara göre o kadar büyük işler başarmış ki (mucize demek istemiyorum, zira o zaman zekası ve emeğini hafife almış gibi olurum) insan ölümü de yener geri döner diye düşünebiliyor.

    hayatını okurken; birinci dünya savaşı, işgal, kurtuluş savaşı ve sonrası ben okurken şartların karmaşıklığı karşısında bunalıyorum, o içinde yaşamış. hayret edilesi.
  • seni anlatmaya kelimeler yetmez,eserlerin sonsuza dek yaşayacak.
  • --- spoiler ---

    efendiler, sırası gelmişken, aziz milletime şunu tavsiye ederim ki, bağrında yetiştirerek başının üstüne kadar çıkaracağı adamların kanındaki, vicdanındaki öz cevheri çok iyi tahlil etmek dikkatinden bir an geri kalmasın!

    --- spoiler ---

    diyerek bugünleri görmüş ve uyarmış olan türkiye cumhuriyeti'nin kurucusu, büyük önderimiz.
  • bu ülkede, yokluğun gün geçtikçe daha da çok hissediliyor atam. senin gibisi bu ülkeye gelmedi ve bundan sonra da gelmeyecektir. her zaman izindeyiz ulu önder.
  • ah be paşam şu menderes'i chp'ye kaydettirmesen olmaz mıydı ? ne olduysa ondan sonra oldu buraya kadar geldik.
  • atatürk, fransız ve ingiliz filozofların yazdıkları kitapları okumuş.

    atatürk yaşasaydı kesinlikle yabancı filozofları, harvard, oxford gibi üniversitelerdeki profesörlerin yazdıkları kitapları okurdu.

    çevremdeki atatürkçüler ise genelde banu avar, yalçın küçük, yılmaz ozdil gibi yazarları okuyorlar.
  • post-kemalist paradigma yıkıldıktan sonra kendisine yönelik eleştiriler çok ucuz duruyor hakikaten.

    ilkokuldan beri mustafa kemal atatürk anlatılıyormuş. kim anlatılacaktı? ya da kim anlatılsa doğru olurdu. mustafa kemal’in bir abartı olduğunu söyleyenler aslında yerine kendi hayal ürünü tarihi yerleştirmek isteyenlerdir.

    esasında bugün müfredatta abartı olan osmanlı tarihidir. sırf batılı devletler ve rusya aralarında nasıl paylaşacağına karar veremediği için ayakta kalmış bir devlet var ortada. yani mustafa kemal yeri doldurulabilir biri değil ki. çevresinde en yüksek hayal kuran kişi kazım karabekir, istanbul’u ve bursa’yı almaya gerek yok diyen adam.

    yıllarca bir jakoben eleştirisi uydurulup durdu liberaller tarafından. devrimlerin hiç mi sınırı yoktu? yoo, kılık kıyafet devrimi kadınlar için çıkarılmadı. dil devriminden vazgeçildi. tarih teorisinden vazgeçildi. yani devrimler halkın nabzını tutarak yapılmıştır. mustafa kemal’in kendisi de afgan kral emanullah han’a devrimleri dikkatli yapmasını salık vermiştir. tek parti dönemi de o dönemin otokratik yönetimlerine bakınca (nazi ve faşizm) yumuşak kalır. osmanlı devleti 3. selim’den beri aynı şeyleri deneyip duruyordu zaten. özcülük çukuruna düşmek doğru değil.

    kuvayi inzibatiye ordusuna komutan bile bulamazken, orduların genelkurmay başkanı fevzi paşa bile ankara’ya gitmişken, padişahın ve işgal kuvvetlerinin yanında son ana kadar duran, milli mücadeleciler için idam fetvası veren bab-meşahatin hiç suçu yok bu akla göre. bu din meselesine biraz da burada bakmak gerek. ittihatçılar tarafından terfi ettirilen iki din adamı dışında (onlardan biri börekçizade rifat) milli mücadeleye neden katılmadılar?

    ulus-devleti kurdu mu adam? kurdu, ülkeyi modernleştirdi mi? yaptı. gerisi hikaye. bundan gayrı söylenecek hiçbir söz yok. alternatif yok.

    ama bunları görüp de alternatif önereler de olmuştu; kadir mısıroğlu ve semiha ayverdi keşke işgal orduları galip gelseydi’ye vardırmışlardı işi. post kemalizmin düştüğü en derin çukurdu.
hesabın var mı? giriş yap