• 1929'da bir persembe gunu new york stock exchange 'de yasanan cöküse takiben franklin delano roosevelt tarafindan baslatilan tevekküllü kalkinma plani...
    5 senelik evreler halinde uygulanmaya konulmus, ülkenin dört bir tarafinda baslatilan karayollari, havaalanlari insaatlari...vb. projelerle binlerce kisi istihdam edilmis, tennessee vadisi barajlarla donatilmistir.
    batik vaziyetteki ekonomiye bir nevi "taze kan" verilmistir.
  • amerika birleşik devletleri başkanı franklin d roosevelt tarafından 1929 büyük buhran'a karşı uygulanan önlemler bütünü. 1933 yılında ekonomik bunalımın etkilerinden kurtulma amacı ile hazırlanan plana göre bunalımın gerçek sebebi tüketim harcamalarının azalmasıdır. bu durumda ortaya çıkan talep azalmasına karşı devlet eliyle tüketimin artırılması için bir dizi önlem sıralanmıştır. plan çerçevesinde abd'de önce büyük kamu projeleri gerçekleştirilmiş, ardından satın alma gücünü arttırıcı önlemler alınmış ve bunalımın bertaraf edilmesi yönünde gelişme sağlanmıştır. (bkz: büyük buhran)
  • ekonomide saf liberal yaklaşımın zararlı etkilerinden kurtulabilmek için belirli oranlarda devletçi yaklaşımın gerekliliğini öngörür, şu an türkiyede uygulansa imfnin türkiyeye tüm kredileri keseceği önlemleri içerir.
  • sscb'deki bir uygulama için :
    (bkz: nep)
  • isbu surecte yuksek mahkemenin yeni olusturulan devlet programlarina ve departmanlarina surekli comak sokmasini engellemek icin roosevelt, court-packing olarak bilinen, yuksek mahkeme'de hizmet eden yargiclarin sayisini arttiracak bir duzenlemeye gitmistir. arttirilan yargic kontenjanina kendine yakin yargiclar atamis, sonuc olarak da yuksek mahkeme engeline takilan ve iptal edilme tehlikesi altinda bulunan yeni program ve departmanlari catir catir yururluge sokmustur.
  • (bkz: sosyal devlet) anlayışının biraz daha üst seviyelere ulaştığını gösteren kavram. devlet gizli bir el gibi ekonomiye müdahale eder.
  • yakin tarihin onemli sosyoekonomik donum noktalarindan biri olarak gorulur.
  • ılk önce stalinin beş yıllık hızlı sanayileşme planı ile başladı. sonra naziler bile bu fikri kendilerine mal etdiler. hitlerin 1933 te bir dört yıllık plan yürürlüğe koydu. daha sonra roosevelt new deal ile kendine mal etmiş. ne mal bunlar yaaa. anti sovyet ol. sonra sovyet kalkınma planını çal. kendine mal et mal
  • yeni anlaşma, yeni düzen anlamlarına gelen ifade. oyun kartlarının yeniden dağıtılması bağlamında kullanılır genelde. yani oyuna yeniden başlıyoruz gibi bir şey demektir. amerika'daki 1929 buhranı sonrasında ekonominin yeniden düzenlenmesi bu ifade ile karşılanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap