• cagimizin en tehlikeli savas aletlerinden biri haline gelmistir. atis yaptiktan sonra hedef vurulana kadar ortamdan tuymesi sayesinde cok avantajli bir savas araci haline gelmistir. gelisen yeni teknikler sayesinde periskop derinliginden yerdeki hedeflere tomahawk gibi fuzeler atabilmektedir. su gune kadar sadece tek bir nukleer denizalti bir savas aninda denizdeki bir hedefi vurmustur ki o da falkland adalari savasi sirasinda arjantin kruvazorunu batiran kraliyet donanmasina ait hms conqueror denizaltisidir (2 mayis 1982 galiba). o zaman arjantin donanmasinin en guclu gemisi olan ve 2 destroyer tarafindan eslik edilen general belgrano kruvazorune 3 torpil firlatmis ve ucunde de isabet kaydetmistir. korfez savasi sirasinda da nukleer denizaltilar kullanilmis ama yer hedeflerine saldiri duzenlenilmistir.

    bunun haricinde bazi denizaltilarda yeni calismalar baslatilmis, u.s. seal sinifi komandolarin tasinmasi ve gorev yerlerine birakilabilmeleri icin denizaltilarda gelistirmeler yapilmistir. buna gore 12 olan torpide firlatma tupleri 8'e indirilmis ve bosalan tuplerin yerlerine komandolarin ve muhimmatlarinin sigacagi bolumler insa edilmistir. ayrica guverteye giden bir bolume de bir cikis rampasi koyulmus ve burdan denize direk ulasim saglanmistir. ayrica mini-denizaltilar gelistirilmistir ve bunlar ayni rampayi kullanarak denize cikabilmekte, 2 pilot araciligiyla ufak da olsa bir komando timini hic yuzeye cikmadan gerekli yere goturebilmektedirler. sig sularda da oldukca basarili talimler gerceklestirmislerdir. kisacasi haberimiz olmadan florya sahilinden bir amerikan komando timi cikarsa sasirmayalim.
  • sogutma sistemleri ile gercekten de harikalar yaratan denizaltilar. genelde tom clancy baba bunlari cok cok sever. onemli ornekleri arasinda amerikan seawolf, 688, utah, ingiliz trident ve rus typhoon, akula, kilo yer alir. cooling sistemleri hem sodyum - civa amalgami hem de deniz suyu icerir.
  • aslinda calisma mantiklari buharli trenden pek farkli degildir. nukleer gucu, suyu isitmak icin kullanir, isinan su ise buhar olur, buhar ise pistonlari cevirir, buharli trene gore karisiktir ama mantik aynidir, buyuzden nukleer guc yalnizca denizalti ve ucak gemilerinde kullanilabilmektedir.hic birzaman mini nukleer reaktorler olmayacaktir.
  • uzun süreli denizaltı devriyeleri için icat edilmiş, enerjisini nükleer reaktörden sağlayan denizaltı modeli. koca bir demir yığını olmasına rağmen, nükleer reaktör kullanılması, makina gürültüsünü azaltarak, ultrasonik radardan kaçabilecek kadar sessizlik sağlamaktadır. stratejik açıdan çok önemli olmakla birlikte, herhangi bir kaza aninda aşırı radyasyon sızıntısından dolayı okyanus dibi yaşam için de bir o kadar tehlikeli muazzam makinalardır.
  • sogutma sistemleri yuzunden son model konvansiyonel denizaltilardan daha az sessizdirler.
  • su altında kalma sürelerinin tek sınırı gıda stoğudur.
  • çalışma mantığının buharlı trenlerle uzaktan yakından alakası olmadığı denizaltılardır.. reaktörden sağlanan enerji ile su,, kızgın buhara dönüşür ve buhar türbininden geçerek denizaltının hareket etmesini sağlar.. bu açıdan bakılınca,, buharlı trenden çok,, termik santrallere ya da jet uçaklarına benzetmek daha doğrudur.. denizaltının sonar tarafından tespit edilmemesi yani sessiz çalışması için,, aynı zamanda türbine bağlı bir jeneratör,, gemideki aküleri doldurmakta ve gerektiği zamanlarda türbin kapatılıp akülere bağlı elektrik motorları (sessiz olmaları sebebiyle) ile gemi hareketine devam etmektedir..
    gene olarak : güce ihtiyacı çok fazla olan denizaltılar,,uçak gemileri ya da ticari gemilerde pistonlu motorlar yerine türbin kullanılır..
  • denizaltıcılıkda bir devrim yaratmış, yeni bir çağ kapısını açmış su altı ve su üstü araçlarıdır, ikinci dünya savaşında kullanılan çoğu denizaltıların sahip olduğu dezavantajlardan kurtulmuş silahlı kuvvetlerin dışında istihbarat servislerininde birer gözdesi haline gelmiş araçlardır, elektrikli denizaltıların sahip oldukları sınırlı su altı manevra kabiliyetleri sahip oldukları nükleer reaktör sayesinde sınır tanımaz bir hale gelmiştir, su üstüne çıkıp akülerini şarj etme ihtiyaçları ortadan kalkmış olduğundan suyun altında aylarca kalabilerek düşmana kendini fark ettirmeden istenilen bölgede ister gözlem, ister stratejik konvansiyonel saldırılar düzenleyebilecek silahlardır.günümüzde nükleer avcı saldırı denizaltıları ve nükleer balistik denizlatılar olarak iki ana gruba ayrılırlar.
    (bkz: ssn)
    (bkz: ssbn)
hesabın var mı? giriş yap