• önce (bkz: #41841416)

    zavallı kelimesi acıma, tiksinme ve komik bulma anlamlarının hepsini barındırır. dilinizi 2 gram artistlik adına bu kadar kolay satmayın.
  • içler acısı, dokunaklı anlamlarının yanında asıl sıklıkla "komikliğe varan" anlamında kullanılır, özellikle ciddiyetle ve özenle saçmalayan rantçıları kapsama alanında bulunduran bir sözcüktür. hem acıklı, hem zavallı hem de komik anlamlarını bir arada barındıran türkçe bir kelime bulunmadığından, literatüre girmesinde bir sakınca olmamalı, çünkü şeklen şemalen mealen çok güzel bir kelime.

    yalnız rica edicem, güzel türkçemizi geliştirirken ingilizin köpeği, fransızın fifisi, almanın kurdu olmayalım. arabın taşşağı, farsinin bülbülü olmak başka, o başka.
  • acınacak derecede üzücü..
  • tchaikovsky'nin 6.senfonisinin, beethoven'ın da do minor sonatının ismi.
  • piyotr ilyiç çaykovski'nin hayatını yansıttığını söylediği 6.senfonisine verdiği isim: 6.senfoni, si minör, patetik.

    aslında senfoninin ismini kardeşi modest'in teklifi üzerine "patetik" olarak değiştirmiştir. başta senfoninin adını "trajik" koymayı düşünüyormuş.
  • türkçe'nin satılıp satılmaması saygısı şusu busu umurumda değil de, anlamını karşılayan bir sürü türkçe kelime varken kullanılması çok patetik.
  • zavallılar için kullandığım laf
    da,
    bunu söylerken kendimi bir amerikan özentisi bir itici bir gereksiz gibi hissetmem de filolojinin sopası oluyor.

    (bkz: gibi hissetmek)
  • beethoven'in 8 numarali piyano sonati, caykovski'nin ise 6 numarali senfonisi olmanin haricinde aciklamasi cok kolay olmayan bir kavram. patetik kelimesi pathetique olan fransizca'sindan ingilizce'ye gecmis. "o kadar acinacak durumda ki, artik komik" anlaminda kullanilmasi 1930'lara dayaniyor ama kelimenin kokeni yunanca'dan: pathetos'dan (aci cekmeye meyilli) turemis olan pathetikos (duyarli). bu ikisinin dayandigi fiil ise pathein, yani aci cekmek. pathos denen kavramin bunlarin hepsinin arkasinda oldugunu soylersek, belki patetik de daha iyi aciklanmis olur. retorikte, pathos dinleyicinin duygularina hitap eder, gaza getirir. patetik kisi ise belirli olaylar karsisinda asiri duygulanir, o kadar ki, artik -bazen kendisinin de farkettigi oranda- komik olur. hatta aristoteles'e selam yollayalim, onu trajikomik yapalim, zira romantik komedilerin de bize kanitladigi uzere gidisati uzucu gorunen kimi durumlar, mutlu sonlarla biter, patetik kisi kendi haline guler.
  • (bkz: pathetic)
hesabın var mı? giriş yap