• penaltı verilmesi için aşağıdaki kurallar geçerlidir;

    1.kural: ceza sahası içinde 9 kusurlu hareketten birinin yapılması.
    2.kural: 1.kuralın uygulanamayacağı durumlarda fenerbahce'nin galibiyetinin tehlikeye girmesi.
  • 1863’de futbol kurallarının ihlali için tanımlanmış cezalar yoktu. 1872'de, endirekt serbest vuruş topa elle müdahalenin cezası olarak getirildi. daha sonra diğer kural ihlallerini de kapsayacak şekilde genişletildi.

    bu dolaylı serbest vuruşun kesin bir golü engelleyen elle müdahale için yetersiz bir yaptırım olduğu düşünülüyordu. bunun bir sonucu olarak 1882 yılında rakibin elle müdahalesi sonrası gol atması engellenen takıma gol verilmesi için bir kural çıkarıldı. bu kural 1883'te kaldırılmadan önce sadece bir sezon uygulandı.

    penaltı vuruşunun 1890 yılında kuzey irlandalı kaleci ve iş adamı william mccrum tarafından icat edildiği kabul edilir. irlanda futbol federasyonu penaltı vuruşu fikrini uluslararası futbol birliği kurulu'nun 1890 toplantısında sunmuştur ve karar 1891'deki bir sonraki toplantıya ertelenmiştir.

    1890/1891 sezonunda gerçekleşen iki olay penaltı vuruşu argümanının güçlenmesini sağlamıştır.

    1) 20 aralık 1890'da, east stirlingshire ile heart of midlothian arasındaki iskoç kupası çeyrek finalinde jimmy adams topu kale direğinin altından dışarı attı.
    2) 14 şubat 1891'de fa cup çeyrek finalinde bir notts county oyuncusu stoke city'ye karşı el ile bir gol attı.

    uzun tartışmalardan sonra uluslararası futbol birliği kurulu bu penaltı kuralını 2 haziran 1891'de onaylamıştır.

    kabul edilen penaltı vuruşu kuralı şu şekildeydi:
    eğer herhangi bir oyuncu kendi kale çizgisinden 11 metre (on iki yarda) içinde bir rakip oyuncuya kasten çelme takar, onu tutar veya kasıtlı olarak topa elle dokunursa hakem, itiraz üzerine karşı tarafa bir penaltı vuruşu atma hakkı verecektir.

    penaltı vuruşu top gol çizgisinden 11 metre (on iki yard) uzakta olma koşuluyla herhangi bir noktadan kullanılabilecek, penaltıyı atan oyuncu ve rakip kaleci haricinde hiç kimse kale çizgisinin 5.5 metre (altı yarda) yakınına gelemeyecek ve topun en az 5.5 metre gerisinde duracaklar. vuruş yapıldığında top oyunda kabul edilecek kaçırılması durumunda oyun devam edecektir.

    dünyanın ilk penaltı vuruşu 1891'de broomfield park'ta airdrieonians'a verilmiştir. ingiliz futbol ligi'ndeki ilk penaltı vuruşu ise wolverhampton wanderers'a 14 eylül 1891'de molineux stadyumu'nda accrington'a karşı oynadıkları maçta verilmiştir. joseph frederick (billy) heath in kullandığı penaltı gol ile sonuçlanmış ve wolverhampton wanderers maçı 5-0 kazanmıştır.

    kaynak
  • farkinda misiniz bilmiyorum ama bu vurus yillardir sekil degistiriyor.

    kaleciler ve futbolcular arasindaki bu tek vurusluk taktik savasi her 10 yilda bir evrim geciriyor.

    ilk penalti atislarinda kaleciler oyuncunun vurusuna gore topu kurtarmaya calisiyorlardi. sahanin genelde camur deryasi oldugu donemlerde cok sert sut cekmek kimi zaman mumkun olmadigi gibi kaleciler oyuncularin vucut hareketleri ile atacaklari koseyi tahmin ederek vurus anindan sonra topun gittigi yone dogru egilerek topu kurtarmaya calisiyorlardi ve kismen basarili oldular.

    bunu goren futbolcular kalecilerin topu kurtaramayacagi kadar sert vurmalari gerektigini anladilar. ve bu yonde teknik gelistirdiler. top penalti noktasi ile kale arasindaki mesafeyi ne kadar hizli alirsa kalecinin reaksiyon gostermesi o kadar dusuk olacakti. yalnzi burada dikkat edilmesi gereken nokta topu hizlandirirken ayni zamanda cerceve icerisinde kalmasini saglamaya calismakti. ve futbolcular burunla vurmak yerine ayak ici plase ile topa yon verip kalede kalecinin uzanamayacagi koseleri hedeflemeye basladilar.

    ve kaleciler buna da adapte oldular. top o kadar hizli ve koseye o kadar guzel vuruluyordu ki reaksiyon gosterek topu kurtarmak neredeyse imkansiza yakin bir hal almaya basladi. sonra kaleciler topa vurulmadan once sectikleri koseye top vurulmadan once ucmaya basladilar. ve koseye giden inanilmaz sert sutlari cikarabilir hale geldiler. tabi koseyi dogru secerlerse.

    70li yillarda penaltida ters koseye yatan kalecilerin sayisi hizla artmaya basladi. boylelikle penalti atislari bir yazi tura atisi gibi oldu ve kaleciler penaltilari gercekten %50 gibi oranla cikarmaya basladilar. bu futbocular uzerinde baskiyi arttirdi cunku hem sert bir vurus yapip hem de koseye atmak zaten basli basina zor bir isti yandan auta gitme veya direkten donme ihtimali varken duzgun bir vurus yapildiginda %50 ihtimalle kalecinin cikarmasi baskiyi arttirdi.

    ve bir gun 1976 avrupa futbol sampiyonasinda cekoslovakya milli takimindan panenka topun basina gecti ve alman kaleci sepp maier'in uzerinden sik bir vurus yaparak o cok unlu panenka atisini yapti. diger penaltilarin aksine topun dibine girip yavas bir sekilde hem kalenin ortasina hem de kalecinin uzerinden asirtma bir vurus yapip gol attiginda tum dunya bu guzellik karsisinda ayaga kalkti. cunku bu penalti atisi kalecilerin o zamanki penalti davranislarina gore %100 gol demekti.

    ve bu penalti atisi kimi zaman diger oyuncular tarafindan da taklit edilmeye baslandi. yalniz o kadar riskli bir vurustu ki eger kaleciler topun vurulma anini beklerlerse topu kolaylikla tutabileceklerdi. ve olan oldu kaleciler buna da uyum saglamaya basladilar. yeniden 20-30 sene oncesine dondu kaleciler ama bir farkla. tum gucleri ile yerden koseye kendilerini atmiyorlar eger bir penalti atisi panenka stili atilacaksa yeniden kendilerini toparlayacak bir zaman ve enerji birakiyorlardi.

    seksenli yillara geldigimizde kaleciler icin daha zor bir stil benimsenmeye basladi. ronald koeman bu stilin babasi diyebilir miyiz bilmiyorum ama en akilda kalan temsilcilerinden biriydi. (1988 avrupa futbol sampiyonasinda akilda kalan penaltisi bu stilden degil ama) topun kalenin neresine gittigini umursamadan butun gucle vurulmasi. bu da kimi zaman tam olarak kalecinin ustune vurulmasi ile sonuclaniyordu. kaleci mutlaka bir tarafi secip atladiginda panenka atisinin dezavantajini ortadan kaldirmak icin topa hiz vermeye basladilar.

    ve kaleciler buna da kendilerini adapte ettiler. bir koseye yatmak icin atladiklarinda ayaklarini geride daha gergin birakarak kimi zaman toplari ayakla cikarmaya basladilar. hatta bazen kaleciler oldugu yerde kalarak topu planjon ile tuttuklari bile goruldu.

    90 yillarda ise oyuncularin teknikleri daha da gelistigi icin yeniden koseler secilmeye baslandi fakat bir farkla. bu sefer topa ayni zamanda yukseklik de verilmeye baslandi. topu kaleci icin en ulasilamaz yere sert bir sekilde atilmasini gerektiren bu vurus topu doksana takmak diye adlandirildi ama yapilmasi kolay degildi. 1994 dunya kupasi finalinde ayni taktikle vurulan penalti vurusunu disari atan roberto baggio'nun uzuntusu hala hafizalarda.

    2000 yilindan sonra da penalti atislari karsi tarafi kandirmaya yonelik olarak cirkeflesmeye basladi. kalenin tam ortasinda durmayan kaleciler, topa tam vurulmadan once koluyla yon gosteren kaleciler peydah olmaya basladi. vurus yapan futbolcunun kafasi karistigi icin kimi zaman duzgun bir vurus yapilamamaya baslandi.

    bu sefer futbolcular kalecilerin bu yaptiklarina baska bir cirkeflikle yanit vermeye basladilar. topa dogru gelirken duraksamak. yapilmak istenen kalecinin suttan onceki niyetini sezgileyip vurusu ona gore bitirmeye calismakti. bu olayin etikligi bir cok ulkede tartisildi hatta fifa'nin penalti vurusunu duzenlemeye gitmesine kadar talepler arttirildi ama fifa bu konuda sessiz kaldi. her ulke federasyonu gorus alarak karar uyguladi. bir cok ulkede herhangi bir yaptirimi olmadi.

    ve gunumuzde en iyi penalticilar topu kalecinin ulasamayacagi sol veya sag uste koseye atan futbolcular. christiano ronaldo ve messi'nin attiklari penaltilardaki isabet orani bunun en carpici ornegi.

    bakalim gelecekte penalti atislari bizlere neler gosterecek.
  • türkiye liginde maçın dakikasına bakarak tahmin edebildiğim zımbırtı. dakika 80, maç berabere ise canlı bahisten allah ne verdiyse gömüyorum. 2 senede ev parası topladım. ağaoğlu maslak'tan çekicem 4+1'i. komşum olmak isteyenler fav.
  • 1881 yılında stoke city - notts maçındaki tartışmalar üzerine kural kitabına giren ceza vuruşu
  • 19 yaş altı milli maçında ezequiel isimli ispanyalı futbolcunun italya'ya attığı gol, bu vuruşta yeni bir çığır açacak gibi duruyor. ilkinde anlamayabilirsiniz, kale arkasından yapılan çekimde ayaklara dikkat.

    http://www.sporxtv.com/…vrimsxtvq17533sxq?ref=vdik1
  • belki de dünyanın en güzel penaltı golü için;

    http://www.facebook.com/…o.php?v=78038719385&ref=nf
  • kötü oynayan büyük kulüplerin zayıf kulüpleri yenmesini sağlayan futbol kurallarından biri.diğer avantaj sağlayan kurallar için(bkz: kırmızı kart) ve futbolun olmassa olmazı (bkz: ofsayt) .sadece ülkemizde değil dünyanın heryerinde büyük kulüplerin yararlandığı ve küçük kulüplerle aradaki farkın kapanmasının önlendiği formül.bu iş hafiften yapılırsa sıkıntı olmaz,ancak abartılırsa millet uyanır futbolun tadı kalmaz.benzer durum kpss kopya olayında gerçekleşmişti.kopya çekenler salak olduklarından dolayı hem kendileri hemde eşleri tüm soruları hatasız yapmıştı.oysa 3-5 soruyu bilerek yanlış yapsalar veya eşleri bi sonraki sene sınava girse kimse durumu çakmazdı.bu kadarını bile düşünemeyen insanlar bizim müdürümüz,başkanımız oluyor.
  • futbolun bug'ı resmen.

    kaldırsın şu kuralı fifası platinisi de kurtulalım sonunda.

    bu nedir olm her haftasonu ona verilen penaltı buna verilmeyen penaltı şuna çalınan penaltı nedir amk .
hesabın var mı? giriş yap