• radikalde "saldırılmasını beklemeden saldırıya geç" olarak turkceye cevrilen kalip. bush jr.'in irak saldirisi icin kullandigi bahane.
  • martialismin dünyanin huzuruna son darbesi, gelmis gecmis en büyük cifte ahlaklilik, insafsizlik, seytanilik örnegidir. bir kez mesru görülüp kabullenildikten sonra böyle bir davranis cercevesi, cocuklarimin ilerde zararli düsüncelerle kirlenmesini engellemek icin beni temizlemek istemeyeceklerini kim bilebilir ki? (bkz: the empire strikes first)
  • kavgalarda cümlesi bitmeden kafa atan adamlar vardır ya, bunun makro düzeydeki halidir. abd'nin ırak ve muhtemelen yakında yapacağı iran işgali bu saldırı biçimine örnektir.
  • ing. "tehdit önleyici darbe", "tehdit önleyici müdahale" anlamında
  • (bkz: önleyici taarruz)

    size saldıracağını bildiğiniz bir düşmana , onun saldırmasına fırsat vermeden saldırmak.
  • savunmasından ve gücünden şüphe etmediğiniz taraf yaptığında tolere edilebilir bir tarafı yoktur.

    -o bana bunu yapacaktı o yüzden ben başlatıp yok ettim.

    böyle bir argüman olamaz.
  • uluslararası literatüre 11 eylül saldırısı ile girmediği gibi geçmişi soğuk savaştan veya ikinci dünya savaşından çok daha öncesine dayanan konsepttir. modern düzeyde abd ve birleşik krallık arasında 1837 yılında gerçekleşen caroline olayı'na konu olmuştur.

    preemptive strike, kimi zaman "önleyici meşru müdafaa", kimi zaman "önleyici darbe", kimi zamanda "önleyici vuruş" olarak isimlendirilen, mantalite açısından açığa çıkması muhtemel ya da açığa çıktığı düşünülen bir tehdidi olgunlaşmadan veya tehlike yaratma becerisi kazanmadan etkisizleştirme stratejisidir. tarafınıza yönelebilecek bir tehdidin açığa çıkma eşiğinin veya tehlike yaratma potansiyelinin ucu açık olduğu için önleyici vuruş kavramı da yıllar boyunca çeşitli tartışmalara ve yorumlara açık olmuştur.

    21. yy güvenlik konseptlerinde yeniden sıklıkla gündeme gelmesinin nedeni kullanılması halinde asimetrik tehdit formları ve küresel terörizme karşı avantaj sağlayabileceği düşüncesidir. son yıllarda ağırlıkla bush doktrini ile birlikte anılmasının nedeni buradan gelir. bu anlayışa göre dünyanın dört bir yanına dağılmış terör unsurlarının manevra özelliklerini ve düzensizliğini klasik mücadele yöntemleri ile sonlandırmak zor olduğundan, ilgili tehdidi daha minimum seviyedeyken saptamak ve yok etmek daha mantıklıdır. söz konusu durumda tehdit potansiyeli taşıyabileceği düşünülen unsurların hangi aşamadan sonra gerçekten tehdit oluşturabileceği ve hangi aşamadan sonra bunlara müdahale edilmesi gerektiği sorunsalını ortaya çıkarmış ve meseleyi çeşitlendirmiştir.

    preemptive strike kavramı gelecekte de güvenlik politikalarına bol bol malzeme olacak ve tartışılmaya devam edilecektir. ancak bu durum beraberinde pek çok hukuki, insani ve politik tartışmayı da peşinden sürükleyecektir.
  • (bkz: dj shadow)
hesabın var mı? giriş yap