• bir cep telefoncuda çalışmıştım bir yaz; sırf bu deforme olmuş kullanımdan tiksindiğim için bıraktım işi...dayanılacak gibi değildi:

    - canım 6110 şarz aletleri geldi mi toptana?
    - şarz diil,şarj arzu hanım..
    - ay illahi çocuk,biz ne diyoruz,şarz işte hahaay
    - ulan..

    - abi,bi şarz desene arkadaşlara
    - ne?
    - şarz abi,hani bi garip diyon ya sen,bi de ya duysun çocuklar
    - eet abi desene
    - hayret bişi ya,şarj ulan şaaaarrjjj!!
    - ekikiki,harbi şarz diemiomuş la ekiki
    - lan ben seni..
    - allaaa,abim vurma..
    - şekeriim,nooldu bizim 6110 şarzları?...
  • haksızlık edildiğini düşündüğüm kelimedir

    1940'lı yıllarda birisini düşünün, televizyon diyenle dalga geçiyor, diyor ki "vay öküz, televiyjın'a televizyon diyor"

    sene ikibin küsür, bunun adı şu anda "televizyon"

    ..

    diller ya da kelimeler onyıllar, yüzyıllar, binyıllarda değişir, yerleşir. bunun bir bilimi de var, etimoloji diyorlar

    orijinali şarj, hatta daha orijinalini isterseniz çarj olan bir kelime, toplumun alşkanlıklarından dolayı bir şekilde şarz olmuş, olabilir, olur da. diller böyle içine entegre ediyor kelimeleri.

    aslında şu anda bir kelimenin evrinleşmesine canlı şahit olduğumuzu düşünebilirsiniz. bundan 50 sene sonra şarj diyeni kanıksayacaklar, ukala diyecekler. şu anda konuşurken televiyjın diyen birini düşünsenize ?

    velhasıl kelam, insanları bu şekilde etiketlemek , ve bu kelimeyi bu kadar bok görmek günün modası gibi sanki
  • bunu diyenler şunu da dedi: veleybol
  • muhtemelen iki uc nesil icinde butun turkiye'de 'sarj'in yerini alacak kelime. nasil bugun kimse "sanzimanin dogrusu sanjmandir!" diye isyan etmiyorsa, sanirim iki uc nesil sonra da kimse sarz kelimesine kafayi takmayacak. belki de torunlarimiz "eskiden sarj diyolarmis lan fransiz gibi ne komik" diye bizimle dalga gececek. (bkz: distopya) (bkz: galat i meshur lugati fasihten evladir)
  • şarj'ın daha doğru bir kelime olmasının sebebi isviçreli bilim adamları tarafından tasarlanmış olması. şarz bu açıdan şarj kadar mükemmel değil. ayrıca türkçemizde farklı anlamlara gelen diğer şarz kelimeriyle karıştığından anlam karışıklığına yol açabiliyor. o yüzden şarz diyeni hakir görmek ve ona "ahaha salağa bak" diye davranmak doğru ve bilim adamlarınca da önerilen davranış şekli. ("...80 sopa vurunuz" nisa/34)
  • gereksiz bir kullanımdır. pamuklara sarmalanıp sarılmasına veya yerden yere vurulmasına gerek yoktur. çünkü bu kullanımda sorun yaratan sondaki z harfinin hiçbir anlamı yoktur. oraya o harfin konmasının tek sebebi olabilir: şarj kelimesinin sonundaki j sesini çıkarmaya çalışmak. ama zaten bu kullanımı savunanlar dilin dönmemesi, r'den sonra gelen o j sesinin türkçeye uyumlu olmaması, fransızcadan alınmış kelimeleri aynen telaffuz etme zorunluluğumuzun bulunmaması argümanlarıyla bu kullanımı en baştan reddetmektedirler. o halde bu kelimenin telaffuzuna dair bir kuraldan söz etmemize gerek yoktur. kaldı ki daha önce de belirtildiği üzere bazılarımız şarz demekte de zorlanabilmektedir. ayrıca türkçede kelime dediğin iki sessiz harfle bitmez. o halde en iyisi, kelimenin sonundaki ikinci sessizi atıp, kelimeyi şar haline getirip, bu kepazeliğe bir son vermektir. eğer "bu kelimenin sonunda bir adet z harfi ya olacak ya olacak!" diyenler varsa, onlar için şarız diye bir kelime üretebiliriz. umuyorum ki bu kelime onları şarza göre daha mutlu edecektir. peki aslında sonda j harfi isteyenler ama sıkıntısı r'den hemen sonra j'nin gelmesi olanlar ne olacak? onlar için de şaraj kelimesini önermekten gurur duyarım. üstelik bu son kelime baraja da benziyor. zaatan şarajda bir az baraza benzeyar önke doluyar soora boşalıyar ve enerki oluyar.
  • bugün çarz olarak telaffuz edildiğini duyduktan***** sonra benim için ehemmiyetini ciddi şekilde kaybetmiş bir "yanlış şarj telaffuzu".
  • fantaazi kelimesi gibi türkceye sonradan kazandırılmıs bi kelime..
  • teknosa'nın fiyat etiketinde gördüm bu yazılışı, bravo sahiden...
  • yıllarca entel, ateist, müzisyen, felsefe ve türkçe neferi olarak dolandım ortalıkta. (bkz: anlam bozukluğu)
    şarj dedim, demeyene iyi gözle bakmadım.
    40 yaşına yaklaştığım bu günlerde durup dururken şarz demeye başladım. bir anda rahatlama geldi.
    baktım kafam güzel, aşorman demeye başladım. sonra haldır şaldır... aparlör felan.
    artık mutlak bir huzur kapladı içimi.
    denişik bile demeye başladım. kafam on numara rahat.
    bu yaşta adamım, konuştuğumun da mı hesabını verecem?

    gençlere yatırım tavsiyesi değildir. toplumda saygı duyulan bir konuma gelmeden yapmayın, adınız çomara çıkar.

    edit: çıkarsa çıksın bea. şarz köpeğiniz olsun.
hesabın var mı? giriş yap