• wordun yuzlerce byte harcayarak kaydettigi bilumum integral - sigma gibi i$aretleri resim olarak degil, birer karakter olarak kaydeden, yakla$ik bir 30 kat yer tasarrufu yapan dil..
  • 'tek' (hatta teq) seklinde okunan, daha cok akademik ortamlarda kullanilan, matematiksel ifadeler ve turkce karakterler disinda ozel olusturulmus sembolleri de yazabilme kabiliyeti olan, icinden komut verilebilen dil.
  • döküman hazırlamak için mucizevi bir tool. şahsen cv'lerimi bununla hazırlıyorum. windows üzerinde optimum çabuklukta ve sorunsuzlukta kurulum için şu yolu izlemelisiniz:

    1. miktex paketini kurun: link
    2. texniccenter editor uygulamasını kurun: link
    3. texniccenter'i kurarken miktex dizinini gösterin.

    bu kadar.
  • tex'in versiyonlari 3, 3.1, 3.14, 3.141, 3.1415,... seklinde gider. knuth, oldugunde versiyonun "pi"'de dondurulmasini, ve kod uzerinde oynama yapilmamasini istemis.

    bug bulana para veriyor bi de, ilk bug bulana 1 sent, ikinciye 2 sent, ninciye de 2^(n-1) sent seklinde (bkz: #3094822). google'dan aranirsa taranmis bi cek de bulunabilir knuth'un yazdigi.

    akademik muhafazakarlik/ukalalikla ilgisini de pek anlamadim acikcasi (bkz: #1222527).
  • texi yapan insan ne buyuk insan*,
    onu kullanan akademisyen ne buyuk akademisyen

    -kelime-i hadis
  • latex paketleri olmadan kullanilmamasi gereken program. grafik ortam word processorlerle karsilastirmak, html kodunu olusturmak icin wordden "save as html" yapmaktan farksizdir.

    word processor kullanici grubunun cogunun paragraf arasi vermek icin 2 enter bastigi, "center" tusuna basmak yerine space ile yaziyi ortaya getirdigini gozonune getirdigimizde o kitleye oldukca uzak bir aractir.

    latex yerine tex kodu yazan da dinazorun allahi, yenilikleri inceleme zahmetinde bulunmayan atgozluklu kisidir.

    program yazi yazmaktan cok yaziyi gerekli standartlara uydurmak icin kullanilir. bir yazinin goz yormamasi ve rahatca okunabilmesi icin margin yeterli bir olcu birimi degildir. bunun yaninda cogu kitabin da tex* ile typeset edildigini bilmeyen yoktur herhalde.

    bunlarin disinda kodu degistirmeden pek cok ortam icin cikti almak (en bilinenleri: pdf, html, ps) ufak bir kac keyword degisimi ile paper size degistirmek, degistirdikten sonra dokumanin gorunumunun bozulmayacagini bilmek buyuk rahatliktir. ha formul yazmanin, tablo yaratmanin gui toollarindan bile rahat yapilabildigini de unutmamak lazim.

    mrtg ile ilgilenen amcamizin de bir kac notu var konu ile ilgili:
    http://people.ee.ethz.ch/…oetiker/lshort/lshort.pdf

    cvs uzerinde dokumani 3-5 parcaya bolup calismak, word processorlarin sagladigi ortak calisma ortamindan cok daha rahattir.

    ayrica ilginc bir sekilde adobe standardi olan pdf ureten tex araclari adobe acrobat'tan cok daha ufak dosyalar uretebilmekte (mumkun olan tum acrobat extralari kapatildigi. size icin optimize etmeye kasildigi halde.

    son olarak, terminal uzerinden guzel guzel dokumanlar hazirlamanin kod yazmayi seven zihniyetlere verdigi hazzi cok guzel hissettirir.
  • 1000 metre uzunlugundaki ipligin kac gram agirliginda oldugunu gosteren birimdir, iplik numarasidir. iplik kalinlastikca tex numarasi da buyuyecektir.
  • tekstil elyafı ticaretinde kullanılan, 1 g/km'ye eşit doğrusal kütle birimi
  • psp de texture dosyalarinin uzantilari.
  • kitap olusturma ve baski icin kullanilma amaclarinin akademik ortama en buyuk faydasinin sadece bitirme tezleri ve doktora makalelerinde goruldugu bir dil.
    kullanan akademik cevreler genelde gorsel yazim araclarindan haberdar olmayan veya bunlari kullanmayi sevmeyen cevrelerdir.
hesabın var mı? giriş yap