• nijerya, vietnam ve pakistan halkının gösterdiği ilgi ile benzer nedenlere dayanır. fakirlik ve hızlıca zengin olma hırsı ön plandadır
  • antiteze gerek yok. beyaz yakalının aldığı maaşta yetmiyor kendine. çalışırken anca yaz tatili yapacak kadar para birikiyor, üstüne para biriktirmek pek mümkün olmuyor. insanlar da ya iddia, ya borsa, ya kripto para batağına giriyor. ya çıkıyor, ya çırpınıyor batıyor, millet intihar ediyor zaten korkarım ki bu intiharlar hızlanacak.
  • evet ben de bir yorum getireyim, mükemmel hükümetlerimiz/yöneticilerimiz, yatırım planlamak için on numara yatırım ortamımız ve son derece istikrarlı liramız var(yerliye endişe, yabancıya güven veren!), eeee tabii fazla rahatlık göte batar böyle rahat bir ortamda insanlarımızın adrenalin duygusu için biçilmiş kaftan :) yoksa siz hala farklı mı düşünüyorsunuz...
    not: ağır ironi içermektedir.
  • hükümet yerli ve milli firmaları destekleyin diyerek insanlara dolarlarını ve altınlarını sattırıp tüm birikimlerini borsada değerlendirmeleri konusunda bir ricâda bulundu. aslında bu bir tuzaktı, devlet kendi eliyle küçük yatırımcıyı kurdun çakalın eline teslim etti resmen, spk denen denetleyici kurumu da etkisiz kıldı (spk=saksı). borsaya gelen yatırımcıyı gören kodamanlar küçük yatırımcıyı eleğe çevirdi, üzerinden geçti, çevirdi tekrar üzerinden geçti. bu tecavüz sonucunda parası eriyen küçük yatırımcı da zararını kriptodan çıkarmaya çalıştı. işin özeti kısaca budur. devlet, hazinede para olmadığı için kodamanlara finansal destek veremedi, bunun yerine kodamanlara yontabileceği küçük yatırımcıyı yolladı, spk'yı da sessize aldı.
  • parasizlik ve caresizlikten bahsedilmis, kismen haklisiniz ama gonul isterdi ki sizlere pek de merdiven alti olmayan, gorece iyi ozel universitelerdeki ogrenci profilini anlatayim. temel sorun parasizlik olmadiginda da durum farkli degil.

    marx bile sizin kadar materyalist degildi arkadaslar, her meselenin materyal kosullarla bu kadar kolay, sip diye aciklanabildigini dusunmuyorum acikcasi. her yoksullasan kolay para meselesiyle kafayi bozmadigi gibi yoksullasma yuzunden bu vahsi materyalizmin romantize edilmesi hosuma gitmiyor - sorunlarimizin cogunu yaratan sey zaten hayati bir savas alani olarak gorup elde edilen her kazanimi haneye arti puan olarak yazan, col eskiyalarina ait kalmasi gereken hayat gorusu. kripto paraya olan asiri ilgi de bu hayat gorusunun bir uzantisi gibi ve bu yuzden pek de saygi duyamiyorum acikcasi.
  • emek vermeden hızlı bir şekilde zengin olma tutkusu başka bir açıklaması olamaz
  • 1000 yıldır değişen birşey olmaması.

    (bkz: kazan doğurdu)
  • çünkü insanlar birikim yapamıyor. küçük miktarları da büyütürüz sanıyor. ama kriptoda anlık para kazanmak kolay da olsa kazancı tutmak zordur. milyonlar kazanan bir kişi varsa , 10 binler kaybeden 100 kişi var sonuç olarak.
  • yıllardır çevrede bolca gördüğümüz arsa - emlak rantı benzeri yollarla varlıklarını katlayan insanların varlığı emeksiz kolay paraya olan talebi artırmış, alın teri ile çok çalışarak kazanılamayacağı mantığı algılarda yerini sağlam şekilde edinmiştir.
    diğer taraftan “adı kurumsal” şirketlerde terfi tercihi zaman içerisinde çalışan üreten insanlardan değil, bilgisi tecrübesi olmasa da kendini, işini, başkasının bilgisini satan insanlardan yana kullanılmaya başlandığından beri, genç kesimde çalışkanlık, emek, ahlak kavramı hepten önemini yitirmiştir. son 40 yılda hızlanan kültürel yozlaşmanın sonucu olarak bu topraklarda emeksiz kolay para, rant peşinde koşmak çağın modası, kitlelerin yönelimi haline gelmiştir...
  • üniversite mezunu bir genç için araba almak bile hayal oldu artık. hani şu bildiğimiz araba artık zorunlu ihtiyaç olan.hani amerikada 500 dolara falan alınabilen.

    insanlar ihtiyaçlarını maaşla karşılayamayacak duruma geldiler.insan gibi yaşamak herkesin hakkı ve bunu da yapabilmek için aşağı yukarı tek çıkış yolu kripto parayı görüyorlar. belki çoğu insan batıcak ama en azından bir süre insan gibi yaşayabiliceği günlerin hayalini kurabilecek.
hesabın var mı? giriş yap