• objet management group tarafindan gelistirilmis olan nesne modelleme dilidir. bir cok alternatifi olmasina ragmen bugun tekel olmustur.

    1980'lerin basinda ortaya atilmis olan "her sey bir nesnedir" paradigmasina destek olarak nesneleri, bunlarin sinif, metot ve degiskenleri, hatta birbirleriyle iliskilerini modellemeye yarar. bu baglamda business process reengineering ile nesne yonelimli programlama dili arasinda bir kopru vazifesi gorur. ancak (misal java'da oldugu gibi) 5 karakterlik bir kelimenin bile bir nesne olarak ele alinmasi, bilgisayarlarin esas kullanim nedeni olan "amaca hizmet etme" ilkesine ne derece hizmet eder, orasi da ayri konudur elbet
  • program geli$tirme doneminde zorunlu olarak cizilen fakat program yazilirken pek uyulmayan modelleme dilli.
  • üniversitelerde verilen java dersi sınavlarında da sizden çizilmesi beklenen diyagram. subclass superclass derken überclass bi dünyaya yelken açtırır.
  • yazılım dünyasının ne kadar içi boç osuruklarla dolu olduğunun kanıtlarından biri olan kavram.
    2000lerin başından 2010lara kadar giderek artan bir şekilde dillerden düşmeyen ve programcı mülakatlarının %100 sorularından biri olan uml 2010lardan sonra düşüşe geçerek günümüzde kimsenin sikine takmadığı bir olaya döndü.

    2000lere yakın tarihlerde basılmış herhangi bir oop kitabını açın dil farketmez, içi baştan sona uml doluyken 2020 den sonra aynı kitapların içine bakın 1-2 tane görsel olsun diye kaldığını görürsünüz uml'in.

    günümüzde yazılım dünyasını saran bir sürü zırva aslında uml gibi osuruktan hallicedir.
  • açılımı unified modelling language olan ve bir yazılım mühendisinin uğraşması gereken prosedürlerden biri. en ünlü metodu use case olmakla birlikte software engineering dersini çekilmez hale getirebilme potansiyeli yüksek bir dildir.
  • ben dogru kullandigim icin cok guzel bir olay, ama herkes dogru kullanamiyor. yanlis ellerde ise cok tehlikeli olabilir.
  • unified modelling language; bir nevi object oriented programlamalar için dfd'dir. 4 ana kısımdan oluşur.
    - class diagram
    - object diagram
    - module diagram
    - process diagram
  • her is mulakatinda kesinlikle sorulan kavramin kisaltmasidir. bir it sirketinde temizlikci olarak bile girmek isteseniz, sizden talep edilir.
    is yerinde calismaya basladiginiz gunden itibaren aslinda kimsenin uml bilmedigi anlasilir. sizden talep edenlerin bile uml in kullanilmindan bir haber olmalari ve konsept olarak dahi fikir edinmedikleri asikar oluverir. geriye kalan sizin yakinmanizdir: "ama uml kullanalim, cok yararli olacagini dusunuyorum" diye tekrar eder durursunuz. fakat anlattigin herkes pratik ve teori arasindaki farklari size anlatmaya durur.

    uml dogru kullanildigi takdirde cidden guzel bir olaydir. fakat dogru kullanim icin ileri duzeyde konuyu bilmek gerekli. sadece 1 kitabini okuyup yola koyulmak tavsiye edilmez. ilk kez baglama calan biri gibi cayirti cikarir sadece. guzel ses cikmamanin nedenide baglamadir (uml dir).
  • uml diagramları 2 kategori altında toplanmıştır:

    **structural uml diagrams**

    class diagram: classların, özelliklerinin ve birbirleri arasındaki ilişkilerin gösterilmesi için kullanılır.

    component diagram: componentlerin birbirleri arasıdaki ilişkelerin gösterilmesi için kullanılır.

    composite structure diagram: bir classın iç yapısını ve bu yapının mümkün kıldığı iletişimleri tarif eder. detay bir diyagramdır.

    deployment diagram: sistemde kullanılan donanımları, bunların içinde yer alan bileşenleri ve bu bileşenlerin arasındaki bağlantıları gösterir.

    object diagram: belirli bir zamanda objelerin durumunu gösterir.

    package diagram: sistemin hangi mantıksal gruplara bölündüğünü ve gruplar arasındaki ilişkiyi gösterir. detaya inmeden modelleme yapılır.

    profile diagram: kalıplaşmış şekiller, etiketli şekiller ve kısıtlamaları tanımlamak için kullanılır.

    **behavioral uml diagrams**

    activity diagram: modellenen sistemdeki iş akışını adım adım gösterir.

    communication diagram: ı bir sistemde bulunan sınıflar arasındaki dinamik ilişkileri mesajlar aracılığıyla gösterir.

    ınteraction overview diagram: activity diagrama benzer. farkı activity, kutucuk olarak activity içerebilir (nested interaction diagram).

    sequence diagram: nesnelerin birbirine hangi sırayla ve nasıl çalıştığını gösteren bir etkileşim diyagramıdır.

    state diagram:

    timing diagram: odağın zaman kısıtlamaları olduğu etkileşim diagramıdır.

    use case diagram: kullanıcı ile sistem arasındaki etkileşimi göstermek için kullanılır.
hesabın var mı? giriş yap