• bu konu hakkında yıllardır geyik dönüyor fakat gözden kaçırılan nokta hep aynı.

    istanbul futbol ligini konunun dışına alalım zaten düzenli veya rekabetçi bir organizasyon yapısı yoktu. kısıtlı imkanlarla takımların kendi aralarında maç yaptığı yerel bir lig.

    milli küme istanbul-ankara-izmir takımları arasında oynanıyordu. tüm ülkeyi kapsayan bir şampiyona değildi.

    son olarak türkiye futbol şampiyonası bir düzenlenip bir düzenlenmeyen, askere giden futbolcuların ordu takımlarında oynadığı, herhangi bir lig formatından ziyade grup mücadelesi tarzı bir turnuvaydı.

    beşiktaş konusuna gelirsek. beşiktaşlı değilim fakat argümanları doğrudur. uefa o zamanki adıyla şampiyon kulüpler kupası düzenleneceğini açıklayınca, federasyon o an için katılabilecek takımları ve kapsamlı bir ligi oluşturmak için yine istanbul-izmir-ankara takımlarına deplasmanlı lig usulü bir şampiyona oynatmıştır.zaten 1960'ta düzenlenmesini planlanan kapsamlı bir ülke ligi uefa'nın isteğiyle öne çekilmiştir. bu şampiyonanın ülke şampiyonunu belirleyeceği ve ülkeyi temsil edeceği zaten başta söylenmiştir. yani o 2 sezonda herkes konunun ülke şampiyonluğu olduğunun bilincindeydi.

    o yüzden 40-50 şampiyonluğu olsa bile herhangi bir takımın. ülkenin resmi şampiyonunu belirlemeyen bir turnuvada şampiyon olmasının şampiyonluk sayısına dahil edilmesi bana yanlış geliyor. her şeyi kenara koysak milli küme ve türkiye futbol şampiyonası aynı dönemde düzenleniyordu, şimdi o sezonlarda kimi ülke şampiyonu sayacağız?
  • (bkz: iflas eden tüccar eski defterleri karıştırırmış)

    yazık lan kimin çocuğuysa.
  • bunlara göre galatasaray'ın fenerbahçe'yi 7-0 yendiği maç sayılmaz.

    bunlara göre 1910'dan itibaren şampiyonluklar sayılmaz.
    sadece fenerin 3 takımla arasında oynadığı kupalar sayılır uyanıklar ya bunlar :)

    tanım: fenerbahçe'nin şampiyonluk sayısında 3 fark geriye düşmesi ile taraftarını kandırması olayı.
  • şuna bir açıklık getirelim :
    1923-1951 -> futbolda amatör dönem , 2 ayrı kupa ve nerdeyse her sene 2 ayrı şampiyon çıkması.düzensiz kulüpler,düzensiz statü ve yılaşırı kesintiye uğrayan takvim.hatta takımlar bazen turneye çıkma uğruna kupa finaline yedeklerle çıkıyor (bjk amerika turnesi)
    1951-1957 -> ilk profesyonel dönem , ancak profesyonel ulusal lig yok,istanbul ankara izmir ligleri var.1956-57 şampiyon kulüpler kupası'na istanbul profesyonel ligi şampiyonu galatasaray yollanmış,ancak uefa o zaman uyarı çekmiştir,çünkü istanbul ligi sadece istanbul takımlarına açıktır.
    1957-59 -> uyarıdan dolayı şkk'ya takım yollamak için federasyon kupası düzenlenmiş,ilk ulusal profesyonel turnuva olmuştur,2 defa düzenlenmiş ve ikisini de beşiktaş kazanarak "türk şampiyonu" olarak şkk'ya gitmiştir (ekstra 2 şampiyonluk buradan gelir.)
    1959 ve sonrası -> profesyonel türkiye ligi kurulur,ilk sezonu federasyon kupası gibi olsa da sonraki sezonlar tıpkı avrupa ligleri gibi sezonsal ve herkese açıktır.

    tff de şampiyonluk ve yıldız sayımında bu yüzden 1959 ve sonrasını baz alır (beşiktaş'ın +2 şampiyonluğu uefa tarafından tescil *ettirilmiştir*,çünkü şkk'ya ulusal şampiyon olarak federasyon kupası kazananı beşiktaş yollandı)

    kimse lefter ve öncesini inkar etmiyor,ancak amatör =/ profesyonel.her ülkenin statü şekli farklıdır,o yüzden almanlar 1963'ten öncesini saymazken italyanlar sayabilir,veya ispanyollar 1929'dan başlarken (ilk profesyonel lig sezonu) ingilizler 1888'den (lig kuruluşu,amatör olsa dahi) şampiyonluk sayabilir,ülkeden ülkeye değişir,standardı yoktur.

    lefter,metin,sporel vs. amatör zamanların,futbolun daha saf olduğu zamanların efsaneleridir ve tarihte yer alır.ancak o şampiyonluklar statü gereği bir tutulamaz.bütün bu kavga prestij ve yayın hakları geliri içindir,başka hiçbir önemi yoktur.
  • bir tanesinde yarı finale gerek duyulmayan ve kura ile bir finalin oynandığı turnuvalardan beklenen şampiyonluklar.

    hatta bir sene fenerbahçe turnuvanın birinde şampiyon olmuş, diğerinde finalde kaybetmiş. onu da kazansa 1 yılda 2 şampiyonluk isteyecekler.

    allah akıl fikir ve biraz da utanma versin.
  • 1959'da lig kurulurken kimsenin aklına gelmemiş, fenerliler "ya bizim milli kümeler vardı" falan dememiş, senelerce şampiyonluklar sayılırken kimsenin aklına 59 öncesi dönemi eklemek gelmemiş, yıllar sonra bir delinin kuyuya attığı taşı çıkarmaya çalışıyoruz.

    - benim 28 şampiyonluğum mu varmış?
    + nası 28, biz seni hep 19 biliyorduk
    - ben de öyle biliyordum
    + öyle bir iki de değil, baya 9 tane bosluk var arada. hiç hatırlamiyor musun? oglum insan bilmez mi ne yasadığını?
    -ya bir seyler var hayal meyal de ben onu rüya saniyordum.

    ruya canım, rüya...

    fenerbahçe'nin şampiyonluk sayısina eklenmesini istediği turnuvalara zamanında kimse önem vermemiş, orada maça çıkmak yerine özel maçlara çıkmıs takımlar, bu turnuvalara yedek kadrolarını yollamışlar. şimdi vay efendim, bu da şampiyonluk.

    nah!

    o dönemde kazanılan kupalar müzenizde, tarihtir, saygı duyarız. ama lig şampiyonluğu ile bir tutulamaz. en fazla türkiye kupası ayarında turnuvalar. eğer bunlar yıldiz hesabina katilacaksa turkiye kupalarının da katılmasi lazim. bu istenilen sampiyonluklardan daha ciddi bir iddia olur bu. üstelik hem ulusal çaptalar, hem de profesyoneller. fenerin istediklerinden daha ciddi.

    bu da aynı milli küme ve türkiye birinciliği gibi, kimi zaman lig usulu yapilmis, kimi zaman eleme usulu. diger turnuvalarla aynı senelerde yapılmış, çakışmalar olmuş. arada ismi değişmiş falan.

    bu açilardan birebir aynı. bunlar sayılacaksa türkiye kupaları da sayılacak.
  • 2000 li yıllara kadar fenerbahce camiasının başarısızlıklar karşısındaki tek tesellisi “ama biz hala türkiyenin en çok şampiyon olan takımıyız” söylemiydi. ne zaman ki seneler geçtikçe bu ünvan da uçtu gitti elde avuçta “islam çupi’den masallar” dışında bir şey kalmadı! işte tam bu noktadan sonra daha önce hiç dile getirmeye ihtiyaç duymadıkları bu saçmalığı dile getirmeye başladılar!
  • anlaşılan fenerbahçe kulüp yönetimi de umudu tamamen kesmiş takımdan.
  • ben onu bunu bilmem galatasaray ve fenerbahçe 4. yıldız için mücadele ettiği dönem yani şampiyonluklar 19'a 19 iken kimse bu şampiyonluklardan bahsetmiyordu.

    hatta fenerbahçe spor kulübü twitter hesabından sezon öncesi 4. yıldız temalı bir tweet atmıştı.

    ama gel gelelim galatasaray ne zaman ki 22. şampiyonluğunu aldı sen birdenbire çıkıp 1959 öncesi şampiyonluklar falan dedin orada işin tüm ciddiyeti gitti kardeşim geçiniz bu işleri.

    bir dönem fenerbahçe yönetiminde yer almış nihat özdemir'in federasyon başkanı olarak atandığı ülkede fenerbahçe'ye bu şampiyonluklar verilirse şaşırmayacağımız durumdur.
hesabın var mı? giriş yap