• abd'nin yakın zamanda tekrar başlayacağı insanlı yolculuklardan sonra ay'da bir üs kurmasını kolaylaştıracak kadar su bulunduğu belirtiliyor.

    link

    bizim için uluslararası uzay istasyonu neyse, çocuklarımız için de ay üssü alfa o olacak sanırım.
  • "her başlıkta muhakkak espiri yapmayanı sikiyorlar" gibi bir bilgi mi dolaşıyor acaba? komik de değil ki...

    " ama kuyu suyuymuş içilmiyormuş" ulan ne kadar mükemmel espiriler ya... gül gül altıma sıçtım. bu tarz başlıkların, moderasyon için çer çöp yazar temizleme adına kullanılması gerekiyor artık.

    dünyadan aya su taşımanın çok yüksek maliyetli olduğu gerekçesiyle önemli bir gelişme olarak okunuyor uluslararası arenada. nasa bu tarz bir maliyetten kurtararak, başka bir çok şeye ek maliyet ayırabileceği için değerli bir keşif.
  • ne kadar boş beyinsiz ilgi orospusu varsa toplanmış başlığa. o mercimek kadar beyninle sıçtığın siktiriboktan espirin komik de değil. okunduğunda seni zeki falan da göstermiyor aksine beyinsizin bayrak tutanı gibi görünüyorsun. ilkokulda o espiriyi yapsan öğretmenlerin, anana babana çocuğunuzun beyni gelişmemiş ona göre önlem alın derler. insanlık tarihinin belki de en önemli keşiflerinden birisi yapılıyor bu fındık beyinliler cem yılmaz'ın 20 senelik espirileriyle komiklik yapmaya çalışıyorlar.

    kafamda dünyadan mı gitmiş? ne olmuş ?nasıl gitmiş? o su orada ilk olarak nasıl var olmuş? gibi sorulara neden olmuş hadisedir.
  • takip edebildiğim kadarıyla bilimsel ve gelecek ay görevlerinin planlanması açılarından önemli, ancak onun dışında biraz "meh" bir buluş.

    önemli, çünkü ayın 100+ dereceleri bulan gündüzünde de su olduğu kanıtlanmış oldu, artık suyun düşündüğümüzden biraz daha yaygın olduğunu biliyoruz. diğer yandan keşif şimdilik gelecekteki kolonistleri bile tam olarak ilgilendirmiyor, bulunan su moleküler düzeylerde, nasa sahra çölünde 100 kat daha fazla su olduğunu açıkça belirtmiş ve suyun kullanılabilir olup olmadığı da belli değil. ay'ın başka bölgelerinde su daha büyük miktarlarda olabilir, belki bu moleküller yer altı su birikimlerinin işaretçisi olabilirler veya belki de güneş gören bölgelerde su sadece bu kadardır. bunları gelecekteki görevlerle araştırmamız gerekecek.

    niye nasa bunu bu kadar büyük olay yaptı? eh nasa'nın asli görevi bu, bilim yapmak ve halka duyurmak, benzer açıklamaları zaten sık sık yapıyorlar. diğer bir sebep de muhtemelen gözlemin yapıldığı teleskoplu uçak sofia'yı bütçe kesintisinden kurtarabilmek, 2021 bütçesi kesintileri sebebiyle erken emekliliği gündemde, nasa'nın politik bir hamleyle bu programdan gelen somut bir sonuç göstermek istemiş olması normal.

    ayrıca suyun bulunduğu clavius kraterinin 2001 a space odyssey'deki ay üstünün kurulu olduğu krater olması gibi ilginç bir tesadüf var.
  • böyle bilimsel başlıklar altında salak salak espri kasanların alayının vasıfsız z kuşağı olduğuna eminim ama ispat edemem.. çekirge sürüsü gibi yayıldılar internete gitmiyorlar da..
  • 2005’ten beri psikopat gibi bu adamların açıklamalarını takip ederim. her şey para karşılığı bir takım zengin züppelerinin ödev ve tezlerini yapmamla başlamıştı. sonra tam bir uzay bağımlısı oldum çıktım. alın size 2009’dan bir haber:

    günlüğümün ilk sayfasına bunu yazmıştım hatta tarihi bir olay diye:

    13 kasım 2009

    nasa gözümde şizofren bir kurum.
  • bir açıklama.

    daha önce ay'daki kutup bölgelerinde, yani karanlık ve soğuk bölgelerde su varlığına ilişkin bulgular vardı zaten. şimdi artık güneş gören bölgelerde de suyun varlığına ilişkin kanıtlar ele geçmiş durumda. clavius adlı kraterde, kızıl öte bölgedeki gözlemlerle bulunmuş.

    tabi ki suyun varlığı ay'da daha fazla zaman geçirilmesi ve belki de yeni keşifler yapılabilmesi için gerekli bir şey, ancak henüz bunun kaynak olarak kullanılıp kullanılamayacağı belli değil. zira bu bildiğimiz şakır şakır ya da birikinti halinde su ya da buz değil, sadece moleküller halinde orada bulunuyor. bölgedeki 1 metreküp toprak başına 350 grama yakın yanılmıyorsam... yanlış bilgi vermiş olmak istemem, siz yine de araştırın bu kısmı.

    şimdi sırada, o suyun oraya nasıl geldiği ya da orada nasıl oluştuğu ve neden hapsedilmiş şekilde korunduğunu bulmak var.
  • ama kuyu suyuymuş, içilmiyormuş.
hesabın var mı? giriş yap