• "twitter gibi imkanları organize etmek için kullanmak açık toplum ilkesinin inkarıdır." muammer güler, içişleri bakanı, 6 haziran 2013
  • militarizmin en aza indirgendiği, bireyin devlete karşı güçlü konumda bulunduğu, yabancı unsurlar (azınlıklar,göçmenler vs. vs..)'nin baskı altında olmadığı, fikir ve teşebbüs özgürlüğünün üst düzeyde olduğu, yerli-yabancı yatırımcı faaliyetleri için cazibe merkezi olan, liberal demokrasiyi özümsemiş toplum.
    kısmen;
    (bkz: batı-orta avrupa)
    (bkz: kuzey amerika)
  • (bkz: karl popper)
  • ünlü borsa trilyoneri, üçüncü dünyaya demokrasi ve insan hakları pazarlamacısı macar asıllı george soros'un, kendi neo-liberal demokrasi okullarını yok azerbaycan'da yok türkiye'de yok bosna'da açarken takındığı maskenin adıdır açık toplum, nam-ı diğer open society.
  • karl popper'ın "açık toplum ve düşmanları" adlı eserinde özgür, demokratik ve sivil topluma verdiği ad. popper'a göre sorgulamaya imkan vermeyen her türlü totaliter rejim ya da öğreti, bireylerin yeteneklerine göre gelişebilmelerine izin vermez. bu anlamda açık toplum, devletin denetim gücünün ve ideolojik baskıların tamamen kaldırıldığı veya en aza indirildiği, toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel alanlarda tam serbestliğin söz konusu olduğu toplumu ifade eder.
  • asya krizi' nde oynadıgı rolü bu kitapta anlatmıştır. 1997 başlarında imf' nin öngöremedigi krizi farkedip fırsatçılıgını konuşturmuştur. tayland bahtı ve malezya riggitini gelecek bir tarihte ödemek üzere anlaşmalar yapmış ve kriz sonucu oluşan devalüasyonların etkisiyle kazançlı çıkmıştır. malezya başbakanı tarafından dogu asya ülkelerine komplo düzenlemekle suçlanmıştır.
  • toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel alanlarda tam serbestliğin söz konusu olduğu, devletin denetim gücünün ve ideolojik baskıların tamamen kaldırıldığı veya en aza indirildiği toplum.
  • henri bergson'un les deux sources de la morale et de la religion (ahlak ve dinin iki kaynağı, 1932) başlıklı yapıtında ortaya attığı, daha sonra karl popper'in the open society and its enemies (açık toplum ve düşmanları, 1945) geliştirdiği kavram "kapalı toplum" terimine karşıt bir anlamda kullanılmıştır.

    kapalı toplum, kapalı dizgeler, kapalı zihinler gibi değişime kapalı ve durağandır. bu toplumlarda bireylerin yapıp etmeleri denetlenir ve baskıcı yöntemler uygulanır. oysa ki açık toplumlarda bireyler kendi edimlerini kendileri özgürce belirlemektedirler; yine de bu eylemler de izlenir, ancak yalnızca demokratik ve liberal yollarla gerektiğinde eleştirilir. böylelikle de insanlar belli bir toplumsal program dahilinde yavaş yavaş değiştirilir, biçimlendirilir.

    dolayısıyla, kapalı toplumlarda insanlar zorla belirli bir biçime sokulurken, açık toplumlarda aynı şey insanların görece özgürlükçü olan bir ortamda kendi kendilerine istemeleri ile gerçekleştirilmektedir.
    görüldüğü gibi, amaç ya da sonuç bakımından değil, araç ve yöntem bakımından bir ayrım bulunmaktadır iki toplumsal program arasında.
hesabın var mı? giriş yap