• yeni yuvamdır.

    bugün itibariyle kendi evimde ilk gecemi geçiriyorum, birgün de tüm beyaz eşya ve mobilyalarım teslim edildi keyfim yerinde.bir kaç saat konyaaltı ve kaleiçi civarında gezindikten sonra buz gibi evime girdim.

    bu şehir tükenmiş enerjime yeni umutlar olacak umarım…
  • altıntaş bölgesi, havalimanı yolu üzeri iyice fikirtepe'ye dönmüş şehir. şantiyeden geçilmiyor. her yerinde rusça emlak ilanları mevcut.
  • özlendiniz.
  • dilencileri ve evsizlerinin diksiyonları bile karşılaştığım birçok kişiden iyi. ya da bana böyle denk geliyor. daha önce kaleiçi'nde karşılaştığım, güzel güzel konuşarak para isteyen ablalar ve çocuklar olmuştu. bu akşam ise konyaaltı'nda dalgaları izleyip iki bira içeyim dedim. bir bey amca yanıma geldi. bana bakıp gülümsedi. çok kibar bir şekilde:

    - rahatsız ediyorum ama canım çok bira istedi, rica etsem...
    - bir bira daha var, onu size vereyim.
    - çok teşekkür ederim, yanlış anlamayın. rahatsızlık vermek istemedim.
    - buyrun oturun isterseniz.

    gelip oturur. sokaklarda yaşıyorum ben, der. yüzüne vuran ışıktan gözlerinin nemlendiğini görürüm. kumar belası yüzünden her şeyimi kaybettim, der. ama hiç kimseyi suçlayamam, kendi hatam. çevremdeki insanlar, ailem hepsi çok iyilerdi. tamamen benim hatam. işimi, evimi, arabamı, dükkanımı kaybettim. hepsi kumardan...

    ailem beni arıyor ama yüzüm yok onlarla konuşmaya. arıyorlar açmıyorum. geliyorlar götürmek istiyorlar, yüzlerine bakamam. annem babam sağ. izmir'deler. ama bakamam yüzlerine.

    kendi işim vardı, iyi para kazanıyordum. kaynak işi. yurtdışına işçi gönderiyordum. şimdi 6 yıldır sokaklarda yaşıyorum. burda herkes beni tanır. nurettin. nuri ateş, benim adım. 62 yaşındayım. ilkokul 2'den mezunum ben. sonra çobanlık yaptım.

    kendimi denize attım, ölmek için. gelip kurtardılar. yoğun bakımda yattım 6 gün. döşemealtı'nda. ölmek istedim, yaşamak istemedim. fotoğraflarım var haberlerde.

    sağlığım yerinde çok şükür. yürümeyi çok severim. burdan kemer'e yürüdüm geçen. 41 km. manavgat'a da yürürüm.

    kadir tantuni var ilerde, geçen oradan geçiyordum, çağırdılar yemek verdiler. masanın altından da sağ olsunlar 600 lira verdiler.

    ben normalde isteyemem kimseden bir şey ama bugün nedense çok içtim. keyfim de bozuktu. bilmiyorum. boğaçayı'nda, sahte viski var, onu aldık içtik. sonra şarap aldılar, bira aldılar. onlar aldı, bende para yok.

    ben aleviyim. yozgat yerköy. alevi köyüydü bizimki. ama benim için mezheplerin bir anlamı yok. bilir misin aleviliğin nasıl çıktığını? herkesi halife yapmışlar... 32 farz ve 54 farz vardır. bilir misin onları... yanlış anlama benim için allah bir -birasından yudumlar- kafanı şişirdim kusura bakma.

    telefonun yanında mı diye sorduğunda olmadığını söylediğimde biraz içerler. müzik açmamı isteyecekmiş. bende telefon çıkmayınca kendi iki tane türkü okur. dediğine göre biri kıvırcık ali'den, öteki güler duman'dan. cem karaca'nın namus belası'nı okumak ister ama "turhallıyız biz bize benzeriz", "yine şarap içeriz" kısımları dışında aklına gelmez, kendisini zorlasa da... ben de yardımcı olamam.

    nihayetinde iznini isteyip kalkarım. kalkarken cüzdanda ne kadar nakit varsa veririm. çokça teşekkür ve dua eder.
  • çok yakında temelli taşınacağım il. istanbul'dan nefret eden biri olarak bana iyi gelecek. biraz daha fazla yalnız kalacağım ama sevmeye başlıyorum sanırım bu durumu.
  • mis gibi portakal çiçeği kokuları yayıldı sokaklara şu sıralar. güzel memleket-imdir.(15 yıl oldu artık)
  • 10 yıla yakın antalya’da yaşamış birisi olarak, koşuşturmaca ve debdebe içinde geçen hayatın arasında yakalamış olduğum fırsatları çoğu zaman antik şehirlere giderek değerlendirdim. antalya bu konuda zaten cennet. arkeoloji okumak isterken nasıl olduda su ürünleri okur halde buldum kendimi bilmiyorum ama onun eksikliğini gidermek için sanırım kendimizi antik şehirlere vurduk. bütün antik şehirleri detaylı anlatacak gücüm yok ama en azından antik tiyatroları paylaşabilirim diye düşündüm.

    eskiler bilirler, 90’larda kral tv’nin top 10 veya top 20 şeklinde şarkı listeleri olurdu. kalın bir erkek sesi 20’den başlayıp 1’e doğru şarkıları anons ederdi. “üçççç numaraaa. tarkan dön bebeğimle bu hafta 3 numaradaki yerini koruyor” gibi. benim listeyide haluk* abi o güzel sesiyle seslendirsin .

    buyrun size antalya’nın 10 antik tiyatrosu.

    10 numarada xanthos tiyatrosu : ilk olarak helenistik dönemde inşa edilmiş olmakla beraber günümüzdeki hali romalıların eseridir. yaklaşık 2.000 kişilik kapasitesi vardır. her yapı gibi depremlerde zarar görüp çok kez onarılmıştır.

    xanthos - konum

    9 numarada patara tiyatrosu : imparator hadrian ve eşi sabian tarafından ms 2.yüzyılda inşa edilmiştir. şehrin tümü olduğu gibi tiyatroda kumlar altında kalmıştır. patara tiyatrosunun yıllar boyunca kumlarla örtülmüşlüğü, yapının yıkılmış olsada, günümüze kadar antik özelliklerini kendi içerisinde koruyarak ulaşmasını sağlamıştır. kum örtüsünün sağlamış olduğu koruyucu manto, yapının içinde hiçbir kaçak kazıya ya da dışarıdan müdahaleye olanak vermemiştir. kum altından kademe kademe gün yüzüne çıkarılışının verdiği hazzı tahmin bile edemiyorum. takribi 10.000 kişilik kapasitesi vardır.

    patara - konum

    8 numarada antiphellos tiyatrosu : anadolu’da denize dönük inşa edilmiş tek tiyatro olma özelliğini taşıyor. helenistik döneme ait olup bölgedeki kireç taşı kullanılarak yapılmıştır. takribi 3.000 kişilik kapasitesi mevcuttur.

    antiphellos - konum

    7 numarada myra tiyatrosu : 35 oturma sırasına sahip, takriben 11.500 kişilik tiyatro günümüze kadar ulaşabilmiş önemli yapılardan birisi. myra, meşhur noel baba’nın memleketi olduğundan ve yine meşhur kaya mezarlarından dolayı ihtişamlı tiyatrosu maalesef ikinci planda kalmıştır. gördüğünüz gibi benim listemde bile 7.ci sırada kendisi.

    myra - konum

    6 numarada limyra tiyatrosu : helenistik dönemden roma dönemine kadarki süreçte birçok yapısı ayakta kalmış, roma döneminde yapılan ilavelerle tekil bir örnek olarak kalmıştır. sahne binası tamamen yok olmuş durumdadır. alt kademesi 17 oturma sırası, üst kademesi ise 10 oturma sırası ile takribi 3.700 kişilik kapasitesi vardır.

    limyra - konum

    5 numarada arykanda tiyatrosu : yapılış tarihi net olarak bilinmemekle mö 1. veya ms 1. yüzyıl civarı inşa edildiği düşünülmektedir. yatay orta yolu yoktur. tek kademelidir. 8 oturma sırası mevcuttur. takriben 2.000 kişiliktir

    arykanda - konum

    4 numarada side tiyatrosu : side, mö 8. yüzyıla dayanan bir tarihe sahiptir. tiyatrosu ise tipik roma mimarisi ile yapılmıştır. aynı zamanda gladyatör ve hayvan dövüşleri için kullanılan tiyatronun takribi 17.000 kişilik kapasitesi mevcuttur.

    side - konum

    3 numarada aspendos tiyatrosu : anadolu’daki tiyatrolardan sahnesi günümüze kadar ulaşmış en eski ve en sağlam tiyatrodur. marcus aurelius devrinde, theodoros'un oğlu mimar zeno tarafından inşa edilmiştir. 15 - 20.000 civarı kapasitesi bulunmaktadır.

    aspendos - konum

    2 numarada phaselis tiyatrosu : şehrin mö 7.yüzyılda rodoslu kolonistlerce kurulduğu düşünülmektedir. 21 oturma sırası mevcut olup takribi 1.700 kişiliktir.

    phaselis - konum

    ve listenin 1 numarası, numero uno termessos tiyatrosu : en sık ziyaret ettiğim tiyatro. yıkılmış sahnesinin ortasında yüksek sesle opera sanatçısı gibi şarkı söyleyip turistlerden alkış almışlığım vardır. tiyatro dağın yamacına öyle güzel oturtulmuşki izlemesi çok keyifli. büyük iskender’in ele geçiremediği tek yer olan termessos’un tiyatrosu milli parklar dahilinde olduğundan tek bir çivi dahi çakılmadığından doğal haliyle bizlere ev sahipliği yapıyor. 4 ila 5 bin civarı kapasitesi mevcuttur.

    termessos - konum

    tüm bunların dışında listeye eklenmesi gereken perge tiyatrosu’da olabilir ama hala açılmadı kendisi. dışarıdan gözlemlediğim kadarıyla aspendos kadar büyük ve heybetli gözüküyor. merakla bekliyoruz.

    bonus : simena tiyatrosu : helenistik dönemde kayaya oyularak yapılan tiyatro, likya’nın en erken tiyatrolarından biridir. sadece ve sadece 7 basamaklı olup takribi 200 kişiliktir. dünya’nın en küçük tiyatrosu bizde diyerek övünebiliriz bence.

    konum

    not : ilk 8 sıra fotoğraflar kendi çekimimdir. izinsiz, sorgusuz, sualsiz kullanabilirsiniz.

    #tarih #arkeoloji #gezi #kültür #sanat
  • konut alma konusunda yardımcı olmak isteyen varsa yeşillendirebilir. özellikle konyaaltı ve muratpaşa ilçelerinde
  • yaşamak istediğim yegane şehir.
hesabın var mı? giriş yap