• bu format için üretilmiş bir lensi full frame makineye takarsanız, film karesinin ortasında daire şeklinde bir görüntü elde edersiniz ve dairenin dışı siyah kalır.

    aha da böyle,
    http://news.cnet.com/…x-on-dx_12.6.2007_270x405.jpg
  • advanced photo system type-c'nin kısaltması. advanced photo system ise film zamanında ilk defa kodak tarafından piyasaya sürülmüş olup farklı görüntü oranları*nda çekime imkan tanıyan ve negatifin bulunduğu kartuştan çıkartılmadan banyo edilebilmesini sağlayan bir sistem. type-c ise klasik 3:2 oranına işaret ediyor ki, negatifinin boyutları 25.1 mm × 16.7 mm. elektronik aps-c algılayıcıların boyutlarından birazcık büyük.

    kaynak:
    wikipedia - aps-c

    (bkz: advanced photo system)

    bu haliyle, en, boy oranı eşit olmakla birlikte boyutlarının ölçüsü olağan 35mm'lik negatifin 1/1,5'i kadar olan format. alanı ise 1/2,25'i kadardır.

    elektronik algılayıcılar yokken de varmış. ilk geliştirildiği zamanlarda elektronik algılayıcı maliyetlerinin yüksekliği yüzünden tercih edilmiş. ayrıca, kendine göre avantajı olduğundan daha yaşayacak bir format.

    (bkz: full frame format vs aps-c/@naculos)

    edit (23.10.2045):
    advanced photo system dahilindeki diğer formatlar:
    (bkz: aps-p)
    (bkz: aps-h)
  • günümüzde bir çok dslr fotoğraf makinesinde standart haline gelmiş olan sensör'lere getirilmiş standart ve onun ismi. 23.7 x 15.7 mm. oranından (370 milimetre kare) 22.2 x 14.8 mm. oranına kadar (329 milimetre kare) olan dijital algılayıcılar bu standarttadırlar.
    verilen ölçülerde boyutu daha büyük olan algılayıcıları genelde nikon, pentax, sony gibi firmalar kullanmakta, küçük olanını ise sadece canon kullanıyormuş.
  • sonundaki "c" harfi "classic" kelimesinin kısaltılmışı mıdır? evet, öyledir.

    çok yakın tarihe, yani son 15 dakikaya kadar o c'nin "cropped" yani kırpılmış anlamına geldiğini sanıyordum ama değilmiş. ayrıca, isminin sonuna cephe ibaresini ekleyen bir terör örgütünü de temsil etmiyormuş. kesin bilgi yayalım.

    25.1 × 16.7 mm ebadında 3:2 çerçeve oranı* veren klasik ebatlı negatif filmin karşılığıymış bu meğersem.

    asp kısaltmasının sonuna sadece c harfi gelmiyor. bu terimle birlikte anılma hevesinden alfabenin başka harfleri de istifade edebiliyor:

    asp-h var mesela. buradaki h harfi hdtv (high definition tv) yani yüksek çözünürlüklü televizyon ebadını temsil ediyor. bu format ile, 30.2 x 16.7 mm ebadıyla 10x18 cm'lik (veya 4x7 inç) baskı alınabilen 16:9 çerçeve oranı elde ediliyor.

    bir de asp-p var. bunda da p harfi panoramic kelimesinin kısaltılmışı. 30.2 x 9.5 mm ebadı ve 3:1 çerçeve oranıyla 10x24 cm'lik (veya4x12 inç) epeyce ince uzun baskı alınabiliyor bu formatla.

    .
  • (bkz: canon eos r10)
  • super 35mmye en yakın sensör. asp-h eski canon 1d'lerde mevcuttu o nerdeyse bir örtüşüyor olsa da canon bu sensörü öldürmesini takibden bu asp-h bir daha yaygınlaşamadı ki buna yeni nesil aynasızlar da dahil. fujifilm x-t3 ile aps-c konusunda çıta bir kez daha artmışken dün de gfx-50r'ı açıklamasıyla yakın vadede ff'e kıyasla piyasada yaygınlaşacak aps-c'ye ilave teknoloji orta format olacak.

    full frame ile kıyaslandığında aps-c'lerin net alan derinliğini ff kadar veremiyor demek yanlış bir iddiadır. sensörlerin farkı şurda açıklanmıştır. işin özeti sensörlerin net olarak tanımladığı pixel sayısı farklılık gösterdiğinden bokehler farklılık gösteriyor.
hesabın var mı? giriş yap