• verildiği zaman paraya ihtiyacı olan arkadaşı mutlu eden bir durum. tabii zamanla borcu alan insan vermesi gereken parayı veremediği zaman iki tarafta sıkıntıya düşer. sıkı dostluklar da lafı bile edilmeyen bu eylem normal seviyelerde gezen dostluk ortamında arkadaşlık olayını bitirebilir.
    borç para veren insan kişisi, daha sonra "paramı geri ver" diye tutturursa arkadaşını farkında olmadan incitebilir. çünkü zaten borç para almanın ezikliğini yaşayan insan, arkadaşının sıkıştırması ile kendisini daha kötü hissedebilir.
  • arkada$ olmanin geregi. lakin kar$ilikli ili$ki delikanlilik cercevesinde olmalidir. yoksa hesabi sorulacaktir...
  • arkadaşın iyi niyetine guvenip o anki sıkışık durumu goze alınarak, ve geri odeyeceğini dusunerek verilen paradır. ama genelde giden gelmez. ya da giden parça parça gelir arada çarçur olur. bu sebeple tehlikeli bir iştir. verilen miktar kucukse arkadaş aldığı borcu unutabilir. odeyememek için hep bir sebep vardır.(anneler gunu, sevgililer gunu, .... konseri gibi..) bu sebeple eger çok guven veren ve gerçekten ihtiyacı olan biri değilse paranın olmadığını soylemek ve yonlendirme yapmak yani ben de yok ama ayşe bursunu yeni aldı gibi en iyisidir.
  • iki ucu boklu değnektir bu durum.. "abi pantolonu değiştirirken unutmuşum, bana bi yemek ısmarlayıp bi de yirmi kaıt versene.. yarın veriyim sana geri" durumundan bahsetmiyorum.. bikaç yüz milyondan, bikaç milyara değişebilen miktarlardan bahsediyorum.. böyle bi durumda olup da vermeme gibi bi lüksünüz vardır.. ama bahaneniz yoktur pek.. ortada bi vukuat yoksa paranoyaklıkla, zor gün dostu olmamakla ve benzeri bi çok şeyle suçlanabileceksinizdir.. diğer taraftan da oldu ki o para dönmedi, dönmeyecek ve içten içe hissediyosun, aptal gibi hissedeceksin verince.. neticede benim kendimden çevremden gördüğüm altın kural şudur :
    - borç, başka bi borcu kapatmak için alınıyorsa, miktarı ne olursa olsun geri alamayacaksın..
    - borç, bi işe girme, ortaklık, sermaye, yatırım vb bişey için isteniyorsa %90 geri alamayacaksın..
    - diğer şartlarda da %99 olasılıkla verdiğin gibi tek seferde ve zamanında geri alamayacaksın.. verdiğin parayla araba alan adam, 3 sene sonra iyi bi gitar bile alamayacağın parayı 6 taksit halinde verecek sana enflasyon cart curt demeden.. 2 milyar aldımdı abi senden 97de, al sana 2 milyar.. sene olmuş 2006..

    bu minvalde vereceğiniz parayı borç değil hibe olarak görüp, onu da sonradan arkadaşlığınıza halel getirmeyecek bi miktarla sınırlayarak, (adamı her gördüğünüzde içinizden ana avrat sövmenizi gerektirmeyecek bi meblağ diyelim) sonradan surat asmamak üzere vermeli, ya da temiz temiz "olsa dükkan senin be abim, ben de zordayım varsa sen bana ver" pişkinliğiyle karşılayıp savuşturmanız en mantıklısıdır.. çok arkadaşlıkların çok akrabalıkların çıkmaza girdiğini gördüğüm bi noktadır bu.. isterken de verirken de dikkat etmek lazımdır..
  • (bkz: oksimoron)

    maalesef mumkun olmayan seydir. insan arkadasina karsiliksiz yardim eder. yok eger karsiligini bekliyorsa, zaten bu arkadaslik degil ticarettir, senet imzalamak gerekir.

    "ya verip unutacaksin, ya da vermeyeceksin." (bkz: vehbi koc)
  • hayata dair önemli bilgiler içeren pahalı ve üzücü bir deneyimdir.
  • arkadaşlar arasında alıp verilen şeylerin manevi olmayanındandır.
  • arkadaşı kaybetmenin en kolay ve kestirme yollarından biridir. verirsin sorun yok. geri istersin anlayışsız olursun, para kadar değer vermemiş olursun. arkadaşının parayı yiyeceğini yutacağını vermeyeceğini zannediyor olursun. kısaca kötü olursun. lanet edersin.

    ısrar edersen karşı taraf sana iyilik yapıyormuş gibi çıkarır verir parayı gururla.. senin değerini bu şekilde öğrenmiş olduğunun verdiği tavırla...

    hee vermemek mi.. o da ayrı bir kaybediş yoludur. paranı isteyip vermediğin her arkadaş aynı şekilde seni çözmüş ve koşarak uzaklaşmışlar arasına katılır. parası olduğunu bilen arkadaşlarıyla kötü olmamak için yok yere gidip araba alan. aha ulan artık param da yok diyen insan bilirim.

    ne demiş eskiler: param seni vereyim de mi kötü olayım vermeyim de mi
hesabın var mı? giriş yap