• zamanında istanbulda modernliğin kibarlığın,nezaketin bulunduğu yerlerinde oturmalarından kaynaklanıyor olabilir mi? oturdukları binaya girer girmez balkonu camla kapatmak, otoparkı büyütmek, yukardan aşşaa sigara atmak gibi eylemleri yapmamaları onların oturduğu yerleri değerli kılabilir mi?

    adamların 200 sene önce yaptığı binalardaki zarafete bi bakın bir de 2014 de yapılmış binalardaki çirkinliğe.

    2013 de ev satınaldım. çok iyi bir ev değil. ama bakın o kadar çirkin yeni daire gördüm ki...
  • doğrusu istanbul'un iyi yerlerinin azınlıkların oturduğu yerler olmasıdır. keza kent kültürüne sahip azınlıklar ekseriyetle eski istanbul olarak bilinen yerlerde oturur ve buralar diğer yerleşim birimlerine göre nispeten daha az bozulmuş durumdadır. azınlıklar istanbul'a yerleştiğinde bugün istanbul'un kötü yerleri olarak tanımlanan kağıthane, esenler, sultanbeyli, ümraniye, halkalı, esenyurt gibi yerler zaten yoktu, dağ, tepe, bayır, ova veya ormandı.
  • eskiden istanbulun her yerinin güzel olduğundan hareketle, sadece azınlıkların bu güzelliği korumayı başarması olarak düzeltilmesi gereken önerme.
  • çoğunluk olan müslümanların, -allah'a başkaldırmak olarak gösterilen, zekalarını kullanmaktan imtina etmeleri sonucu olmasın sakın? hezarfen o kanatları geliştirseydi, müteferrika'nın matbaa için daha rahat çalışmasına izin verilseydi çoğunluk müslüman halk da daha gelişmiş bir hayat sürmez miydi? harezmi'den sonra bir tane, islam dışında bir şeyle uğraşabilmiş, islam bilgini var mı? bu soruları sırayla cevaplamak lazım. olay sadece iki kişinin nasıl zengin olduğu, refah içinde yaşadığı değil, bir toplumun nasıl cahil bırakıldığı.
  • evlerini tokinin yapmamasından kaynaklanan durumdur.
  • hocam şu var... şimdi bu adamlar beyoğlunda bi zamanlar ticaretin (aslında batı avrupalıların merkez edindiği ) merkezinde oturmuşlar. oraları da bikaç entry yukarda dediğim gibi bozmamışlar. biraz da kaliteli işler yapmışlar. (ayvalıktaki rum evleri gibi).benim dedemin 1925 yılında yaptırdığı ev vardı antakya da .. bu ev yıktırıldı. hem de amcalarım tarafından. inan kalsa 500 bin ederdi. şimdi iki oturulmaz daire karşılığı yok edildi. paraya ihtiyaçları mı vardı? kesinlikle yoktu.

    azıcık aşağıda asmalı kahve vardı mesela. dedem çok oturmuş orada.babam da,ben de ..kalsaydı ora ne vardı yani. eski antakya dan belediyeye doğru bakarken ne kadar güzel görüntü vardı. şimdi binanın arkasında hançer gibi apartıman var.

    parayı çok seviyorsunuz.
  • çoğunluk istanbul'un içine sıçtığı için güzel yerlerde oturanlar azınlıkta kalmıştır. heyecanlanacak bir şey yok yani.
  • söz konusu azınlık yahudi toplumu ise normal karşılanan durum.
  • oturdukları yerleri değerlendirmelerindendir.
  • azınlıkları, lozanda tanımlanan gayri-müslim halk olarak düşünürsek, müslümanların zanaat'la ilgilenmemelerinin hatta istanbul'da yaşamamalarının doğal sonucudur. osmanlı'dan beri istanbul'da yaşayan müslüman yok denecek kadar azdır. aslen nerelisin sorusu bize çok şey anlatmaktadır aslında. istanbul göç almaya başladıktan sonra gittikçe müslümanlaşmış, hatta bir çok eski istanbul sayılacak yerde azınlık kalmamıştır. özellikle 6-7 eylül olaylarından sonra istanbul'daki gayri-müslim azınlık sayısı büyük oranda azalmış tabir-i caizse ortam müslümanlara kalmıştır. az sayıda kalan gayri-müslimler istanbul'un moda, nişantaşı, beyoğlu gibi bölgelerinde tutunmaya çalışmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap