• suanda devam eden 28 ocak 2014 liverpool everton maçı'ndaki hareketiyle bir kez daha takdirimi kazanmis menajer.

    mac 4-0 devam ederken, gerrard, suarez ve sturridge (2)'in golleri var. sturridge'e penalti sansi verildi, diregi nisanladi, akabinde bir pozisyonda bombos luis suarez varken bencillik yapti ve topu auta atti. bunun uzerine rodgers aninda 2 gol atmis formda forvetini oyundan aldi ve sturridge elini uzatmasina ragmen elini sikmadi. tekrar ediyorum, dakika 70de 2 gol atmis ve hattrick'e en yakin oyuncusunu oyundan aldi.

    bundan sonra bu sekilde bir pozisyon olsa sturridge o pasi verir mi vermez mi cevabi siz bulun. disiplin budur. helal olsun.
  • rezil transferler yapmış, taktik üzerinde istikrar sağlayamamış nihayetinde haklı olarak gönderilmiştir.

    yaptığı berbat transferler şahsi sıralamama göre şöyledir:

    1- mario balotelli 16m £ (luis suarez'in yerini doldurmak için transfer edildi. rodgers'ta akıl fikir olmadığına o zaman kanaat getirmiştim. futbolla alakası olmayan, tembel, iş ahlakı sıfır, kulübün kapısından sokmayacağım adamı suarez yerine almaya kalktı. sonuç malum 1-2 gol.)
    2- adam lallana 25m £ (ingilizlerin klasik bir sezon iyi oynayan adalı topçuyu abartma hastalığının ürünü lallana'ya yığınla para bayıldı. lallana düz bir topçu olduğundan beklentileri karşılayamadı tabii.)
    3- rickie lambert 4m £ (32 yaşındaki adamı aldı. komedi)
    4- dejan lovren 20m £ (elinde agger, skrtel, sakho gibi adamlar varken lovren'e bu parayı vermek komediydi. nitekim lovren de berbat bir performans gösterdi.)
    5- ıago aspas 7,2m £ (ispanyol topçuların aşırı revaçta olduğu dönemde yapılmış aptalca bir hamle. bidon çıktı.)
    6- lazar markovic 20m £ (marko bizde şu an, tamam yetenekli de ama bu paraya yakın bir meblağa gönderilmesi imkansız. onun şanssızlığı biraz da sürekli değişen sistemlerde yerini bulamamasıydı.)
    7- joe allen 15m £ (ingilizlerin garreth barry, scott parker vs gibi bir halta yaramayan dümdüz orta saha oyuncularına bayılması sonucu transferi bu hayvani rakama gerçekleşmişti. hiçbir özelliği yok.)
    8- fabio borini 10,5m £ (italya'da hiçbir şey ispatlamadan alınan bir oyuncu. aslında çok yeteneksiz denemez ama başarısız bir transferdi sonuçta.)
    9- tiago ilori 7m £ (stopere bir başka çöp transfer.)
    10- luis alberto 6,8m £ (bkz: aspas)

    çok üzülmesin kendisinden daha berbat transfer yapan bir louis van gaal var. unutulacaktır.
  • yakın zamana kadar inatla desteklediğim, ancak son zamanlardaki hoşnutsuzluğum sonucu gönderilmesinden mutlu olduğum teknik adam, liverpool'un eski hocası.

    bundan bir buçuk yıl önce, ligde şampiyonluğu kovaladığı dönemde yazdığım bir entry'de (bkz: #42045894) kendisini genel anlamıyla övmüştüm. o zamana kadarki transferlerini ortalamanın biraz üzerinde bulmuş, sistemini beğendiğimi söylemiş, maç içi değişikliklerini eleştirmiştim. giden yıldız oyunculardan dolayı (suarez, sterling) o istediği sistemi asla tam olarak oturtamadı. suarez gitmese, ya da giden suarez'in yeri alexis sanchez ile doldurulabilseydi bugün hakkında çok farklı konuşuyor olurduk muhtemelen. zira o zaman balotelli (£14m) ve lallana (£21.7m) gibi pahalı ve performans göstermeyecek hücumcuları denemek zorunda kalmayacaktı.

    geçen yazın başına kadar yaptığı transferlerde berbat olduğu söylenemez. o zaman £7m'a alınan coutinho şu an 50m, £10.5m'a alınan sturridge 30m, £7.42m'a alınan mignolet 20m civarı piyasaya sahip. tabii borini, aspas, alberto, ilori gibi gereksiz transferleri olmuştu ama ortalama olarak kötü değildi. üstelik coutinho, sterling, ibe gibi gençlerin potansiyellerini artırması yönünde de büyük etkisi oldu rodgers'ın. ne olduysa suarez'in gidişiyle oldu.

    suarez'den gelen para markovic, lallana, balotelli, lovren gibi oyunculara harcandı. sturridge'in de sakatlığı ile geçen sezona çok kötü başladı liverpool. aralık'a kadar kötü bir futbolla, düşük bir lig pozisyonunda gelindi. aralık 2014'te rodgers'ın 3-5-2'ye dönüşüyle takım şaha kalktı, 3 aylık güzel bir seri yakaladı ve durumu toparladı. o dönemler rodgers'ın taktik yetenek olarak meziyetleri olduğunu düşünüp güvenimi devam ettirdim. o performans devam etseydi ligi ilk 4'te tamamlayabilirlerdi ancak ondan sonra yine tökezleyerek ligi 6. bitirdiler, ve rodgers'a karşı soru işaretleri yine artmaya başladı.

    kulüp yöneticileri sezon sonunda rodgers ile devam etme kararı aldı. bu kararı ben de kafamdaki soru işaretlerine rağmen destekledim. daha sezon öncesi kampı başlamadan transferlerin çoğu bağlandı. rodgers'ın istediği neredeyse bütün oyuncular da daha sezon başlamadan önce takıma katıldı. sterling gitmişti ancak zaten tutulamazdı o saatten sonra. sadece sterling ve gerrard'ın gitmesi, suarez'in gidişi kadar büyük bir olay değildi liverpool için. sterling'den gelen para tam da rodgers'ın istediği adamlara (benteke & firmino) harcandı. ancak gel gelelim sezon başından beri boktan bir oyun izlemeye başladık yine. 1-0 ve bala göte kazanılan maçlar, kendi evinde iki alt ligden takımı ancak penaltılarda elemek... liverpool sadece sturridge'in ilk 11'de başladığı ilk maç olan aston villa maçında kalbur üstü bir performans sergiledi. halbuki bu kadar harcama yaptıktan sonra yine ve yeniden tek bir adama bağımlı halde kalmamak gerekiyor.

    belki 1-2 ay beklense, tıpkı aralık 2014'teki gibi bir taktik değişiklikle yine şaha kalkabilirdi takım, ancak büyük olmayı hedefleyen bir takımın her sezonun yarısını arayış içinde geçirme lüksü yok. yakın zamana kadar rodgers'ı hep desteklemiştim. bunun birkaç sebebi var. birincisi; rodgers takımın başına geçtiğinde ligi 8. bitiren bir liverpool vardı. rodgers ile ileri bir ivme yakalandı, ancak son bir buçuk senede o ivme durdu, geriledi, ilerledi... yani dengesizleşti. desteğimin bir başka sebebi ise, ingiltere'de onyıllarca aynı teknik adamla devam eden, sabredildiğinde başarının yakalandığı örnekleri görmemdi. benitez-rodgers arası dönemde denenen yaşlı ve kısa süre görev alan teknik direktörlerle bu işin olmayacağı kesindi. rodgers gibi genç bir teknik adama birkaç yıl sabredildiği takdirde sürekli artan ivmeyle bir alex ferguson kazanmak heyecan verici bir düşünceydi, ancak olmadı.

    neden desteklediğimi söyledim. son dönemde desteğimi çekmemin sebepleri ise; öncelikle değişikliğe (giden oyuncular) adapte olamamak. yüksek meblağa gitmiş oyuncular yerine daha yüksek meblağ harcanıp daha kötü bir oyun ortaya çıkıyor. belki günün sonunda ümit verici bir oyun stili geliştiriliyor ama tek menajerle uzun yıllar devam etmek için gereken sabrın bile üzerinde bir noktaya gelinmişti. bir başka sebep, rodgers'ın liverpool'a gelmeden önce dünya çapında ya da büyük bir takım ile başarılı olmamış olması, yani henüz o en iyi/ünlü/karizmatik teknik adamlardan biri olarak adlandırılmaması. bu teknik olarak bir problem olmamalı, ama yıldız futbolcuların takım tercihlerinde çok önemli bir etken olabiliyor. willian'ın liverpool yerine chelsea'yi, mkhitaryan'ın dortmund'u, alexis'in arsenal'i, depay'ın united'ı tercih etmesinin en önemli sebebi bu. bu sebepten dolayı, şu an rodgers'dan boşalan koltuğa, tüm futbol camiası tarafından saygı gören jürgen klopp veya carlo ancelotti'nin gelmesi önemli bir artı olur.

    bunun yanında, ingiltere premier lig'de abartılmış bir ingiliz oyuncu hayranlığı var. ingiliz oyuncu hayranlığından sonra da, ingiltere'de iş yapmış futbolculara da gereğinden fazla değer biçiliyor. örneğin ispanya'da yıldızlaşmış bir oyuncuya, daha önce premier lig tecrübesi yok diye şüpheyle bakılıyor. bu da lallana (£21.70m), lovren (£17.71m), benteke (£32.55m) gibi şişirilmiş fiyatlara sebep oluyor (liverpool'a gelenler dışındaki bazı örnekler; sterling, bony, luke shaw). bu, lige adapte olabilme konusunda haklı bir fikir olabilse bile, genellikle transfer opsiyonlarını düşürüyor ve tek opsiyona daha çok para vermek zorunda bırakıyor takımı. işte bu yüzden de, klopp ve ancelotti gibi, kariyeri sadece premier lig'de geçmemiş teknik adamların gelmesi, opsiyonlara daha geniş bir pencereden bakabilmek adına önemli.

    rodgers'ın yerine gelecek teknik adam için ilk etapta konuşulanlar (halihazırda bir süredir konuşulan), benim de belirttiğim gibi klopp ve ancelotti'nin yanında frank de boer, walter mazzarri, jurgen klinsmann ve ronald koemann. ikisinden daha olası görülen klopp. ancelotti daha kariyerli, ve ingiltere tecrübesi de olan bir teknik adam olmasına rağmen ben de klopp taraftarıyım. ancelotti'nin daha yüksek meblağlar harcayan takımlara alışmış, oturmuş takım teknik direktörü olduğunu düşünüyorum. zaten bu sebepten dolayı kendisinin de liverpool'u kabul etmesi zor olabilir. öte yandan klopp için liverpool tam biçilmiş kaftan. aynen dortmund'daki gibi bir dönüşüme liderlik edebileceği genç bir takım liverpool. ayrıca klopp'un, geçen sezonki başarısız dortmund macerasından sonra kanıtlaması gereken daha çok şeyi var. o yüzden klopp, kop da gel kop'un başına diyorum. tek problem, klopp gibi profesyonel bir adamın sezon ortasında bir takımın başına geçmek zorunda kalması. madem ki böyle bir karar alınacaktı, bunu geçen sezonun sonunda yapsalar çok daha iyi bir hazırlık süreci yakalanabilirdi. yine de klopp'un, sezon başından beri rodgers'ın sallantıda olan koltuğundan dolayı liverpool'u izlediğini düşünüyor ve taktik manevralarına güveniyorum.

    evet, rodgers madem gidecekti, sezon başında gitmeliydi. ama bardak da hakikaten bu son 2 ayda oynanan kötü futbol ile doldu aslında. esasında liverpool şu an ligde 10. sırada olmasına rağmen, lig dördüncüsü ile arasında sadece 3 puan fark var. bu açıdan bakıldığında yöneticilerin sadece sonuçları değil de, oynanan aciz futbolu baz aldıklarını düşünüyorum. bunun yanında, haftaya milli maçlar olacağı için kulüp futboluna verilecek iki haftalık aranın yeni teknik direktörün çalışmalarını tamamlaması için bir fırsat olacağını düşünmüş olmalılar. klopp ile sözlü de olsa anlaştıklarını ümit ediyorum. yoksa klopp ve ancelotti'yi ikna edemeyerek diğer soru işareti opsiyonlara yönelmek liverpool adına iyi olmaz. yine de klopp'un halihazırda premier lig'deki bir takımı çalıştırmak istediğini bildiğimiz için onun geleceğini varsayabiliriz sanırım.

    konu rodgers'dan ziyade liverpool eksenine döndü, biliyorum. artık zaten gereğinden fazla uzamış bu entry'yi, bugüne kadar liverpool'a iyi niyetle hizmet etmeye çalışmış rodgers'a teşekkür edip, geriye kalan kariyerinde başarılar dileyerek bitirebiliriz.
  • oldukça kabiliyetli bir hoca olduğunu swansea'de göstermiş teknik patron. böyle bir şansı hak ediyordu. ayrıyetten kılı 40 değil 4000 kez yaran liverpool yönetiminin de yeni hocası. adamlar bir şeyin farkındalar ki takımın başına getiriyorlar. ömrünün çok uzun olmayacağını sanıyormuş, peh... ulan 2 gün içinde kovulsa dahi swansea'ye bu sene oynattığı top için tapılır bu adama.

    "swansea: only barca 88.5%, bayern 86.3% & man city 85.9% had a better pass success rate in the top 5 leagues this season than swansea 85.7%"
  • sezona üçte üç ile girdi, ilk altı ayında kafaya taktığı oyun yapısını bir kenara bırakıp pragmatik olduğunu gösterdi ve liverpool'da işlerine yoluna koymuş görünüyor. takımın bir menajer sorunundan fazlasına sahip olduğunun altını çiziyordu geldiğinde ve zaman istiyordu. özellikle de tottenham'ın yarışmacı kadrosunu altı transfer döneminde kurduğunu, takımı gençleştirmeleri gerektiğini ve yeni bir iskelete ihtiyaç duyduklarının altını çiziyordu.

    geldiğinde yaptığı joe allen ve fabio borini transferleri kendi oyununu bilen adamlarla geçişi hızlandırmak amaçlıydı kuvvetle muhtemel ve şimdi sorsan bu ikisine verdiği 30 milyon pounda yakın parayı anında geri ister. ocak ayından bu yana başka bir akılda transfer yapıyor ve şu ana kadar boşu yok. 22 milyon pound harcayarak sekiz oyuncu kadrosuna kattı ve bir dolu işe yaramazdan kurtulup, maaş bütçesini de aşağı çekti. mignolet-reina değişimi son dönemde yapılmış en iyi işlerden; adam üç maçta altı puan yazdı liverpool'a. yalnız stoper rotasyonunda altı oyuncu var, orayı da bir temizlemesi gerekiyor. avrupa yükü yok, sadece ingiltere içine konsantre, genç, çiçek gibi bir takım yarattı ama orta sahada derinlik eksiği mevcut. glen johnson da uzun süreli sakatlandı deniyor, o bölge de sallanacak.

    kaliteyi arttırdığı kesin, geçen yıl ilk galibiyetini eylül sonunda almıştı, bu yıl lige iyi girip takımın güvenini de arttırdı. devrede stoper rotasyonunu temizleyip bir ortaya, bir de hücuma adam çakarsa takımı ilk dörde sokabilir mi? geçen yıl son 10 yılın en yüksek dördüncülük puanlarından biri oldu 73 ile, liverpool o 12-13 kişilik takımla 61'de kaldı, evinde 9 galibiyet alarak (altıncı everton'ın 12'ydi). geçen yıl evinde kaybettiği united'ı yendi, +1 koydu cebe. üç tane daha koyduğu vakit zaten dördü yakalıyor, deplasman performansını tekrarladığı takdirde.

    elbette matematiği gibi olmuyor bu iş ama geçen yıl 61'i alan takım bu yıl net 6-7 puan üzerine çıkar. 70'ten fazlasını bulursa rodgers, yılın menajeri olur. şu an için tottenham ile beş oynar görünüyorlar; hafta sonunda swansea city deplasmanından da üç çıkarırlarsa, arsenal ve tottenham'ın bir silkeleneceği kesin. zaman zaman ciddi taktik hatalar yapsa da, iyi bir planı var rodgers'ın ve liverpool'un da bu plana sadık kalmaktan başka çaresi yok. devam etsinler de zaten, ocak ayından bu yana premier lig'de oynanan maçların puan tablosunda ikinci sırada görünüyor rodgers'ın takımı.
  • çok iyi bir takım kurdu ve çok daha iyisini kurmak yolunda emin adımlarla ilerliyor. zira liverpool fc, premier lig'deki kadrosu en genç 4 takımdan biri. üstelik gelecek sezon kiradan dönüp kadroya (en azından rotasyona) girebilecek suso, jordon ibe, andre wisdom, tiago ilori, fabio borini gibi futbolcular var. bunların bir kısmı gönderilse de yerine geleceklerin yaşlı olmayacağını tahmin ediyorum. yani şu an rodgers'ın şampiyonluğa oynayan takımı daha bir iskelet/temel sayılır.

    bu argümanlarla baktığımızda bu adamın ne kadar iyi bir kadro planlamacısı olduğunu görüyoruz. bundan iki sene sonra bu durumun çok daha bariz olacağını tahmin ediyorum. kadroda olan futbolculara baktığımda iki sene sonra performansı düşecek sadece steven gerrard ve glen johnson'u görüyorum. bunların yerine geçecek adamlarsa sırasıyla jordan henderson ve jon flanagan. bu ikisiyle birlikte raheem sterling ve philippe coutinho'nun da nasıl bir aşama kaydettiğini göze alacak olursak, rodgers'ın, potansiyeli olan futbolcuların gelişimini nasıl güzel yönlendirdiğini görebiliriz. tüm bunlara bakarak, rodgers'ın uzun vadede başarıyı yakalayacağından ve liverpool'un başında uzun yıllar geçireceğinden şüphem yok.

    ama bir de eksiklerinden bahsetmek istiyorum ben bu adamın.

    birincisi; genel olarak transfer tercihleri başarılı olsa da, henüz yıldız futbolcu transferinden kaçındığı için bazıları hayal kırıklığı olabiliyor (yıldız futbolcu transferinden kaçınmasının sebebi tabii ki yönetimsel ve finansal durum). rodgers takımın başına geldiğinden beri yapılan tüm transferler, ücretleri ve yorumlarım aşağıdaki gibi:

    coutinho - (10.000.000 €): oldukça başarılı. iki seneye kadar daha belirgin olur bu 10 milyonun neden çok az olduğu.
    daniel sturridge - (15.000.000 €): mükemmel transfer.
    samed yeşil - (1.300.000 €): zaman içinde göreceğiz.
    nuri şahin - (kira ücreti: 5.000.000 €): başarısız.
    oussama assaidi - (4.000.000 €): standart. gelecek sezon rotasyonda iş yapacağını düşünüyorum.
    joe allen - (19.000.000 €): pahalı ama kötü bir transfer değil bence. performansını artırarak uzun yıllar iş yapacaktır.
    fabio borini - (13.300.000 €): hala ümidi olanlar var ama bence rezalet bir transfer.
    mamadou sakho - (19.000.000 €): başarılı transfer.
    tiago ilori - (8.250.000 €): zaman içinde göreceğiz. ama büyük bir yıldız olmazsa, bir genç yeteneğe bu para çok.
    victor moses - (kira ücreti: 1.200.000 €): mehh.
    aly cissokho - (kira ücreti: 1.000.000 €): mehh.
    simon mignolet - (10.600.000 €): mükemmel transfer.
    iago aspas - (9.000.000 €): başarısız.
    luis alberto - (8.000.000 €): zaman içinde göreceğiz ama bence başarısız.
    kolo touré - (bedelsiz): bedelsiz olduğu için başarılı.

    başarılı: 5
    idare eder: 4
    başarısız: 3
    göreceğiz: 3

    genel tablo fena değil. yalnız sadece sturridge, mignolet ve coutinho transferleri bile bu transfer sürecini başarılı kılar. ama yine de aspas, borini, nuri, alberto gibi transferler başarısız. bunlar da öyle çok ucuz transferler değil. bir adama 13 milyon euro bonservis ödeyince ilk sezondan performans bekliyorsun ama tık yok bazılarında. bu, rodgers'ın eksik yönlerinden biri. yine de genel tabloya göre başarısız olmadığını ve bütçe arttıkça daha iyi işler yapacağını tahmin ediyorum.

    rodgers'ın bir başka eksik yönüyse maç içindeki müdahaleler. bu sezonun büyük bir bölümünde, kazandığı maçlarda liverpool ilk yarıyı önde kapadı. bu yüzden maç içi taktik değişikliklerine çok ihtiyaç duyulmadı. ama gerektiğinde çok iyi şeyler yapıldığını söyleyemeyeceğim. örneğin bu haftaki city maçında*, liverpool ilk yarıyı mis gibi 2-0 önde kapatıyor, ama city ikinci yarıya tam bir gazla başlıyor. dakika 50'de city'nin gol atacağı çok bariz. dakika 50'den itibaren yerimde küfrediyorum bir taktik değişiklik için. flanagan yerine agger'i alarak savunmayı güçlendirme, ya da coutinho yerine lucas'ı alıp orta saha direncini artırma, belki sarı kartlı suarez yerine allen'ı almak... ama bir şeyler yapılmalı! ne oldu, rodgers hiçbir değişiklik yapmadı ve peşpeşe iki gol yedi. sonrasında da bir değişiklik yapmadı ama city artık daha kontrollü oynadığı için maç dengeli geçti (hala city'nin atakları fazlaydı). neden sonra city'nin büyük bir hatasıyla gol bulundu da öne geçildi. ama o andan sonra bile city hücum ederken değişiklik yapmadı rodgers. 78'deki golden sonra hemen değişiklik olması gerekirken, kalan iki değişiklik de 90'da geldi. günün sonunda liverpool kazandı ama, maç içinde ipler elindeyken neredeyse maçı veriyordu rodgers. genel olarak iyi bir taktisyen olabilir. istediği sistemi takıma uzun vadede çok güzel şekilde yansıtıyor olabilir, ama mourinho'da olan o iki maç içi değişiklikle oyunun yönünü değiştirme yeteneğini pek göremedim ben bu iki sezonda. umarım bu eksikliğini de kapatır da liverpool'un alex ferguson'u olur.
  • luis suarez'in barcelona fc'ye transferi sonrası ah vah edenlere lafı koymuştur: "bu şanlı kulübün tarihinin bize öğrettiği yegane şey liverpool'un her bireyden daha büyük olduğudur"

    https://twitter.com/…tus/487584148081876992/photo/1
  • kendisini tanımıyorum fakat futbolun pas oyunu olduğu gerçeğini takıma benimsetmiş ve uygulatmışsa, bu adamda iş var demektir. kadro kalitesinden bağımsız olarak oyun kalitesini yükseltirse liverpool eski günlere dönebilir. sonuçta smicer, murphy gibi adamlar da birer messi değildi, ama olan olmuştu.
  • aklınca çağlar söyüncü'ye mobbing uygulayan travesti meraklısı kuzey irlanda köylüsü.
hesabın var mı? giriş yap