• etimolojik araştırılması yapıldığı vakit, eski türk dilinde karışık manasını karşılamakta olduğu ortaya çıkmış isim.
    milattan sonra 5. yüzyıl civarında, kavimler göçü'nün akabinde çeşitli slav, türk, hatta kafkas boylarının da karışımı ile tuna nehri berisinde yurt tutmaya başlamış boylara bu ad verilmiştir. sözcüğün aslı türkçedir. latince vulgur kavramı ile bir alakası yoktur.
    bulmak fiili, bulanık, bulamaç isimleri de bu isimden türetilmiştir. mantıklıdır. bulgur kelimesinin de karıştırmak eyleminden yola çıkarak meydana gelmiş olabilmesi ihtimali yüksektir.

    ünlü filolog hasan eren, 1989 yılında bulgar despotu jivkov'a; bulgar kelimesine dair tarihi bir ayar da vermiştir.
    (bkz: #16182923)
  • erkeklerinin giyinmeyi bilmedigi, kizlarinin ise giyinmedigi millet.
  • ünlü türkolog peter golden'a göre etimolojik olarak türkçe bulğa- kökünden gelmektedir bulgar ismi. 'karıştırmak, rahatsız etmek, düzensizlik çıkartmak', yani göçebeler için uygun bir isim olan 'kargaşa çıkaran'.
  • sabah rock fm'de rabarba'yı dinlerken kafama dank etti ki, harbiden berbatov ve stoichkov dışında dünyaya mal olmuş bir bulgar yok. ne sanatta, ne edebiyatta, ne bilimde, ne sinemada tüm dünyanın bildiği ünlü bir bulgar yok. üşenmedim belki unuttuğum vardır diye açtım wikipedia'dan ünlü bulgarlar listesini baktım, futbolu hariç tut bildiğim tek bulgar yaptığı eziyetler sebebiyle aklımda kalmış olan todor jivkov, onun dışındakiler ancak ilgisi olanları tanıdığı tipler.

    bizden bile bir çırpıda sayabileceğin en az 8-10 kişi çıkarken bulgarların dünyaya katkılarının çok düşük seviyede kalması beni biraz üzdü. yani adama diyorsun kim var ünlü bulgar? 1-berbatov, 2-stoichkov, 3- (belki tek kel futbolcu olması hasebiyle) popov, 4- yok....

    bulgarların şapkasını önüne koyup düşünme zamanı geldi de geçiyor. yani bulgarların dışa açılan penceresi azis mi arkadaşım?
  • patatesi kasar peynir diye yutturmasini bilen tek irkin tekili.
  • tataristan türklerinin eski adı.
  • aslen türktürler. ancak daha sonra türklüklerini unutmuş ve tarihlerinden silmiştirler. orta asya'nın bağrından kopmuş, avrupa'ya göç etmişler. bunu kabullenemeyen asimile olmuş topluluk.
    geri dönüş için çok geç olduğu aşikardır.
  • volga kiyisinda orta avrupada kurulan, bolgar sehrinin isminden gelen irktir. vikingler ve araplarla ticaretlerini yukseltmis guzel ortam kurmuslardir baltik devletlerinin dogusunda. hunlar tarafindan dagitilip ebesi sikilmis ardindan ikinci devletlerini tunanin guneyine kurup guney slav dilini benimsemislerdir. turkturler, hem de turkiyede yasayan turklerden bile daha turkturler, arap ticareti ve araplarin unlu kultur ve din ihracatindan etkilenmis ancak krallarinin muslumanliga gecmesi teklifine "sarap bizim hayatimizin onemli bir kismi ve bize eglence ve zevk veriyor" diye red edilmistir. gerci osmanli yonetimine girdiklerinden beri turkleri kendilerine dusman gormekteler. su anki bulgaristanda yasayan bulgarlar cok farkli etnik toplulugun karisimidir, tatar geni daha baskindir, kuzey avrupa kani sarisin mavi gozlu de etkindir, rumeli turklerinin (bizim bildigimiz bulgaristan turkleri) de goclere ragmen hala 1/6 oranin etkinligi mevcuttur.

    bulgar isminin genelde bolgar sehrinin isminden geldigi tahmin edilse de etimolojik olarak turkce buglamak (karistirmak) kelimesinden geldigi de bilim insanlarinca soylene durulmustur.
  • norveçli'sinden madagaskarlı'sına 77 milletten insan tanıdım "domuz gibi" diye adlandırabileceğim bi tek bunlar var.
  • zeki velidi togan'ın teorisine göre bulgar sözcüğü oğur dilinde bel-gur, yani beş ogur boy isminden geliyor. çuvaslar dillerine çuvaşça demez, çavaşla der. bizdeki -ça/çe eki onlara -la'dır.
hesabın var mı? giriş yap