• çok güzel şehir, tam yaşamalık. lakin feribot iskelesi tam merkezde, bu da sahilde trafik oluşturuyor. şehrin en güzel yerinde feribot sırasına giren arabalar bekliyor.
  • truva efsanesi ve çanakkale destanlarının ev sahibi, hem avrupa hem asyada toprağı bulunan 2 şehirden biri.
  • havalar biraz düzelsin tek başıma geliyorum sana. ilk defa yıllar sonra. sanki bu yolculuğu kendi içime yapacağım gibi heyecanlıyım. az kıyafet bir sırt çantası biraz kitap ve müzik. üniversiteyi okuduğum şehri tek başıma karış karış yürümek mis gibi deniz kokan havasını almak istiyorum. şimdiden o kadar heyecanlıyım ki. sadece başımı sokacağım bir yer gerisi özgürlük nefes .ve ilk defa kendi başıma ne bir arkadaş, yoldaş kimse olmadan. kim bilir belki sevdiğim bir grubun konserine bile denk gelirim biraz şanslıysam. bi tık ürkütücü bile geliyor tek başına bir yola koyulmak ama ilk olacak ve hissi şimdiden içimi kıpır kıpır ediyor. hissiyatımı yazacağım anları iple çekiyorum
  • köprü açılışından sonra gestaş yüzünden yerli halkının büyük bir mağduriyet yaşadığı kent olmuştur.

    bu sabah kilitbahir'den çanakkale'ye geçmek için feribota bindim. sefer saatlerinde değişikliğe gidilmiş ve arada uzun boşluklar olacak şekilde çok seyrek bir feribot sefer tarifesi uygulamaya alınmış (linkini bırakacağım birazdan, kendiniz bakabilirsiniz).

    sabahki bindiğim kilitbahir feribot saati 9:15'te idi. peki kilitbahir'den sonraki sefer saati kaçta biliyor musunuz? öğleden sonra 15'te! yani sabah 9'dan öğleden sonra 15'e kadar feribot yok... önceden her saat için çeyrek geçe ve çeyrek kala feribot kaldırılıyordu, yani yarım saatte bir. artık köprümüz var ya, "6 saat beklemek istemeyen 40 km ötedeki köprüden 200 lira vererek geçebilir" diye düşündüler sanırım.

    peki esas sorun ne biliyor musunuz? bu kadar seyrek sefer aralığı olunca, insanlar sabah saatinde feribota aşırı derecede yığılmış... buz gibi ve sert havada feribotun dış kısmında titreye titreye gitmek zorunda kalanlar oldu (kışın çanakkale soğuğunu bilenler bilir). çünkü içerideki kapalı yolcu salonu hınca hınç dolu idi. ben de içeri kısma girer girmez, diğer 7-8 kişiyle birlikte ayakta seyir almak zorunda kaldım. omzum, yanımdaki adamın omzuna temas ederek gittik. içeride, bu kadar kalabalığın içinde öksüren, tıksıran, hapşıran da cabası...

    arkadaşlar, bir çanakkaleli olarak söylüyorum ki ben son yıllarda böyle bir mağduriyet ve rezillik yaşamadım (bu konu aslında ayrı bir başlık açmayı ve gündem oluşturmayı kesinlikle gerektiriyor.) insanlar feribot içinde homurdanıp durdu. kimisi "şikayet edelim, olan bize oldu, bu şekilde nasıl gidip geleceğiz merkeze" diye kendi arasında konuştu ve mütemadiyen söylendi ama korkudan kimse müşahhas bir şey yapamıyor.

    akşam dönüş için de kilitbahire en son 20, eceabat ilçesine ise 23'te son sefer var. 23'ten sonra gelirseniz, sabaha kadar beklemek zorundasınız... (önceden gece 00'dan sonra iki saatte bir de olsa sabaha kadar sefer vardı. 00'a kadar da her saat vardı.)

    yazık bunca insana. benim gibi öğrencisi var, memuru var, esnafı var her gün bu güzergahı kullanan ve gelip geçen... bu kadar insanı mağdur etmeye kimin hakkı var? arabalı vapur koymak zorunda değilsin, ama sadece yolcu vapuru koyulup bu sorun çok rahat çözülebilir. merkez ve ilçeler arası gidip gelen çok sayıda insan var zira.

    buyrun sefer saatleri için: https://www.gdu.com.tr/sefer-tarifeleri

    debe eklemesi: tarihi bölgede çekimler yaptığım kanalıma destek olmak isteyen varsa beklerim: https://youtube.com/c/enderözgün
  • köprü bu şehirdeki huzuru kaçıracak sanırım.
    çünkü mevcut düzende araç geçişleri avrupa yakasından eceabat, kilitbahir, gelibolu üzerinden, anadolu yakasında da çanakkale merkez ve lapseki'ye üzerinden gerçekleşirdi.(şimdi ne olacak bilmiyorum, kaldırılan hatlar olabilir)
    dolayısı ile çanakkale şehir merkezinde transit yolcuların kendince bir turizmi olurdu.
    feribotların trafiğine göre şekillenmiş bir hayat vardı.
    büfeler, lokantalar, hediyelikçiler vesair.
    köprünün açılmasıyla beraber hemen feribot seferleri azaltılması baş göstermiş.
    bu siyasi baskı mı yoksa ekonomik gerekçe mi bilmiyorum.
    her ikisi de olası bir durum ve neticesi çanakkale halkına net olarak yansıyacaktır kesin.

    ama feribot seferlerinin azalması aslen sadece çanakkale halkının değil hepimizin bir sorunu.
    "özgürce" seyahat edebilme hakkımız aslen baskılanıyor burada.
    aynı diğer yerlerde olduğu gibi.
    bir ara yeni otoyollardaki tabelalarda kurnazlıklar yapılmıştı.
    örneğin kınalı'dan otoyola girdiğinizde tem yolundaki "istanbul" istikamet yazısı kaldırılmış, sadece kuzey otoyolu istikametine yazılmıştı gibi gibi...

    ben bir motosiklet sürücüsü olarak, çanakkale'ye gidip gelmek için 200 + 200 tl köprü ücreti ödemek zorundayım şuan ki durumda.
    oysa feribot kullanmak benim için hem maddi hem manevi anlamda faydalı.
    ve bu durumu bir sürücü olarak içinde olduğum duruma göre seçebilmek en doğal hakkım.
    lakin köprünün açılmasıyla beraber artık feribotla karşıdan karşıya geçmek çok daha zor.
    insan zaman / para denkleminde bırakılıyor.
    "devletin cebinden tek kuruş çıkmadan yapıldı bu köprü" demek, aslen dinleyenler için takdir edilecek bir cümleyken, gerçekte köprüyü yapanlara verilen geçiş garantisi altındaki teminatin, insanlar kullansın ya da kullanmasın onların vergileriyle ödenecek olması da ayrı bir mevzu.
    hem vergimle parasını ödüyorum hem de geçiş ücreti veriyorum.

    peki bu durumda eceabat'ta çalışan bir kamu görevlisi çanakkale şehir merkezinde yaşarken aracıyla ya da motoruyla işe gidip gelmek istediğinde ne yapacak?
    gidemeyecek.
    ya da 200+200 ödeyecek.
    tarlasına giden çiftçi ne yapacak?
    okula giden öğrenci ne yapacak?

    çanakkale belediyesi iki yer arasına köprüyü geçen belediye otobüsü mü koyacak?
    o otobüsten köprü parası alınacak mı?
    ya da oradaki bir yangına giden çanakkale itfaiyesi, orman itfaiyesi köprüden ücretsiz geçebilecek mi?

    bir sürü soru.
    ve kaybolan özgürlük...
    anayasal bir hakkın nasıl da gasp edildiğini görüyoruz.
    üzücü.

    ama çanakkale'de yaşanlar için bu durum büyük huzursuzluğun habercisi olacak gibi.
    artık feribot kullanmayacak firmalar şehir merkezinde durmayacak, beklemeyecek.
    sahildeki esnaf bundan nasıl etkilenecek.

    göreceğiz.

    hizmet dediğin şey ücretsiz olabildiği noktada sen o işi doğru yapıyorsundur, üzerine hem toplanan vergiden hem geçenden para aldığın için değil.
  • köprüyü kullanın baskılarına şimdiden başlamışlar, canım sıkıldı. istanbul'dan kale'ye git gel yapmak dert olacak gibi duruyor.
  • yıllardır sözlük okurum. çanakkale halkının kendine özgü bir mağrur tavrı var. bize bulaşmayın, gelmeyin biz kendi kendimize mutluyuz diye. beyaz yakaların da hayalidir çanakkale'de ev almak. hatta az daha ben bile alıyordum.

    bu insanların da huzurunu bozdular, nazar değdi, insanların gözü kaldı -benim dahil-. gül gibi feribot vardı, şimdi köprüye mahkum oldular.

    ülkede huzur bozmak alışkanlık. yap köprüyü, feribot da kalsın. isteyen ordan geçer, isteyen köprüden.

    üzülüyorum memleketin haline, ama üzülmek ne fayda.
  • daha geçen yaz çanakkale de bir köy evi almış bir suser olarak diyeceğim o ki. çanakkale merkez de olan bir kişi için köprü dayatması bedelinden bağımsız bir zuldur. anladığım kadarı ile ücretsiz dönem için düzenleme yapılmış. devamında bu uygulamanın sürmesi mümkğn değil. o kadar personel araç atıl mı kalacak. yine bedelinden bağımsız feribot geçisi bir mola fırsatı. üstelik köprü nedeniyle yoğunluk azalınca daha keyifli olacak.

    pazar günğ döndüm çanakkale den mecburiyetler olmasa asla dönmezdim
  • bayramlarda veya önemli günlerde gestaş arabalı vapur olayı gerçekten işkenceye dönüşüyordu. köprü bunun önüne geçmek için güzel çözüm.

    fakaaaaaaaaaaaaaat.

    öğrenciler, orada yaşayan halk vs sürekli kilitbahir, eceabat ne bileyim şehitliğe gidip durur.

    siz gestaşın saatlerini hem azaltıp hem de insanları mağdur etme politikasını seçmişsiniz.

    yapılacaklar belli. ama + sı - sinden fazla olmayacağından (yani halkı mutlu etmek için çaba sarfetmeyeceklerinden yapmayacaklar)

    1- arabalı vapurlar biraz daha arttırılıp en azından saat başı veya 45 dk da bir gibi bir nebze merkez de oturan veya karşıda oturup merkezde çalışan insanlar rahatlayabilir.

    2- 30 dakikada bir vapur sistemi koyarak yolcuların karşıya geçip gitmesi kolaylıkla sağlanır.

    bunlardan hangileri yapılacak ilerleyen zamanda ?

    -nothing.
  • vapur yerine istanbul'daki gibi küçük boyutlu motorlar ile yolcu taşıması sağlanabilir. turyol gibi bir sürü firma var. onlar 20-30 tekne ile çanakkale deniz ulaşımını verimli hale getirebilir.
hesabın var mı? giriş yap