• essex üniversitesi ile cambridge üniversitesi tarafından ortak yapılan ve proceedings of the national academy of sciences dergisinde yayınlanan bir çalışmanın vardığı sonuçtur.

    bu sonuca göre eğer siz dış görünüşü toplum tarafından çekici bulunan bir bilim insanıysanız insanlar size diğer bilim insanlarına göre daha çok ilgi duyuyor ancak aynı insanlar sizin herhangi bir konuda ciddi bir araştırma yapamayacağınızı düşünüyor.

    yapılan deneyde araştırmacılar 3700 katılımcıya abd sınırları içerisinde çalışan 1000 fizikçi ve genetikçinin fotoğraflarını gösterip "sence bu kişi ne kadar çekici, sence bu kişi ne kadar uyumlu, sence bu kişi ne kadar sosyal, sence bu kişi ne kadar iyi bilim insanı" gibi sorular soruyorlar.

    katılımcılara bu sorular sorularak yapılmak istenen şey gösterilen kişilerin katılımcıların zihinlerinde nasıl bir figür oluşturduğunu ve bu figürün gösterilen kişilerin bilim insanı olup olamayacakları izlenimi vermesiyle ilgisini bulmak. bunun için de verilen cevapları toplayıp karşılaştırıyorlar.

    çalışmanın sonucunda ise insanların çoğunluğu görünüşlerine bakarak edindikleri izlenimlerle çekici, sosyal ve uyumlu buldukları insanları iyi bilim insanı olarak görmediğini; çirkin, asosyal ve uyumsuz buldukları insanları ise iyi bilim insanları olarak gördüğünü keşfediyorlar.

    yani özetle insanlar aslında çekici denebilecek dış görünüşe sahip bilim insanlarına ilgi duyuyorlar ancak zihinlerinde görseldeki gibi bir bilim insanı tiplemesi olduğu için bu kişileri zihinlerindeki bilim insanı konseptiyle eşleştiremiyor ve dolayısıyla o kişilerin gerçekten de önemli bilimsel araştırmalar yapabileceklerine pek inanmıyorlar.

    böylelikle bazen çekici olmamanın bazı konularda işe yarar bir şey olabileceği, bazen de "sende bilim insanı tipi var" cümlesinin aslında pek hoş bir cümle olmayabileceği sonucuna varıyoruz.

    kaynak: forbes
  • bilim insanları nasıl sorusuna cevap arar, güzel kızlar ise neden sorusuna cevap verir. bu kadar basit.
  • lisa randall. kendisi harvard theoretical physics de professordur. seksene yakin ödulun sahibidir. guzel ve cekici olmasinin yani sira konuskan, cana yakin ve egosu neredeyse olmayan bir kadindir. alaninda oldukca ciddiye alinan bir bilim kadinidir.

    belki bu baslik turkiye sartlari gozonune alinarak acilmistir bilemem. lakin abd'de boyle bir yaklasim yok ve kimse boyle sacma bir varsayim hakkinda fikir beyan etmiyor.

    lisa randall
    https://eksiup.com/p/5m583590b58w
  • cem yılmaz bir tat bir doku gösterisinde bilim insanlarını önce magazin dergilerinde seksi olarak seçip sonra da dediklerine itibar etmeyişimizi çok güzel anlatmıştır.

    - deprem geliyor.

    - hadi ordan seksi hah hah...

    - ...?

    - hadi jartiyerin gözüküyor, hadi hadi.

    adamda cidden harika bir feraset var. bilimsel bir durumu iki dakikada özetlemiş.
  • çekici görünmeyeni de almıyorlar, sıkıntı yok.
  • akademisyen kişinin de neticede bir insan olduğunun göz ardı edilmesi ve akademisyenlik mesleğine abartı bir değer atfedilmesiyle ilişkili durumdur. bunu en çok yapanlar ise yine diğer akademisyenlerdir. söz gelimi bir kadın akademisyen kendine bakmayı, giyinmeyi, iyi görünmeyi, feminen yönünü saklamamayi tercih ediyorsa ilk olarak çalıştığı üniversitedeki meslektaşları tarafından eleştirilir ya da cıkcıklanır. bunların en büyük dayanakları ise bilimsel çalışma içindeki insanların şekilsel olmaması gerektiği ve kendini herseyiyle bilime adamasi gerektiği saçmaligidir. ne kadar saçı başı dağınık, üstünde hep aynı kazak hırka ve feminenlik/erillikten uzaksa, o kadar kendini mesleğine vermistir algısı vardır. kişi ne kadar iyi yayın yapsa da onu bu noktadan hep aşağıya çekmeye ve degersizleştirmeye çalışırlar.
hesabın var mı? giriş yap