• kredilerin kısılması, zorunlu kkm'ye geçiş, net hata noksan üzerinden türkiye'ye sokulan döviz ve tcmb'yle kamu bankalarının da satışları kurun "stabil" kalmasının sebepleridir.

    bunlar sebepler fakat yurtdışındaki dalga emin adımlarla ilerlediği gibi, geçen sene bugün dolar'ın 8,98 olduğunu da unutmayalım.

    bir senede bir ülkenin para birimi iki katından fazla değer kaybediyorsa orada rezilliğin ve ekonomik krizin daniskası vardır kimse kusura bakmasın.

    izleyen süreçte de devalüasyon enflasyonu azdırır ve sonra kuru tutsan da bu sefer enflasyon üzerinden bütün piyasa alt üst olur.

    zannediyorlar ki, kuru tutunca piyasalar düzelecek, enflasyon da düşecek.

    yok öyle bir şey.
  • bir başka açıdan bakalım.
    https://www.washingtonpost.com/…afcmkz9c_story.html
    hüsnü mübarek'in zamanında 700 milyar dolarlık parası varmış. miras helaldir, mirascılarına helali hoş olsun. ben hüsnü mübarek yerinde olsaydım, zamanında mısır'da iktidarı kaybetmemek için seçimlere kadar 100 milyar dolarlık döviz satar, ülkede refah varmış gibi gösterirdim.
    konu nereden nereye geldi değil mi?

    buraya 21 sene öncesinin, 2001 tarihli bir haber bırakayım.
    https://www.hurriyet.com.tr/…yar-dolari-varmis-8229
  • bu tip başlıklar propagandistler ile doluyor. hükumetin aslında her şeyi düzenlediği, durumun kontrol altında olduğu hatta kur artışının bile planlı bir çerçevede yapıldığı, aslında dövizin düşürülebileceği vs. söyleniyor. bu planlı bir şekilde başlığın en beğenilen entrysine sokuluyor.

    komple yalan. aşağısı da yalan, yukarısı da yalan. öncelikle dövizi düşürebilecek olsa hükumet zaten düşürür, her döviz düşüşü hem kkm (kur korumalı mevduat) hem borç ödemeleri, hem merkez bankası için bir avantajdır. yani türkiye, tl'nin değer kazanması sayesinde borçları daha kolay ödeyebilir, hazineye artan yükü hafifletebilir, üstelik döviz kurundaki düşüş, akaryakıt fiyatlarına da yansıyacağı için enflasyona pozitif etki eder, akaryakıt fiyatları konusunda hükumet indirime gider vs.

    düşürmüyor, çünkü düşüremiyor. hangi rezervle ne ile düşürüyoruz ? keşke düşürsek ama elde bir şey kalmadı ki düşürelim.

    hükumete/devlete olağanüstü güçler vehmeden, piyasayı anlamayan insanların yorumları ne kadar sağlıklıdır ?

    amerikan merkez bankası, fed, faiz artırıyor. yani dünyanın rezerv parasını yönetenler faiz artırıyor ama bizde tam tersi ile sözde her şey düzelecek. düzelmedi. hükumetin yaptığı planların hiçbiri tutmadı. bakanların açıklamalarının hiçbiri tutmadı. sayın bakan 6 ay bekleyeceğiz, bir uyanacağız enflasyon bitmiş olacak dememiş miydi ? 9 ay geçti sonuç sıfıra sıfır elde var sıfır.

    hükumet, kuru baskılamak için çok fazla enstrüman kullanıyor ve dövizi yukarı taşıyacak olan tamamen borç ödemeleri ile alakalı artık. kkm (kur korumalı mevduat) iç döviz talebini dizginlemek için getirildi, bankalarda döviz alım/satım makası arasında fark açıldı, kambiyo vergisi var, hatta en son sanayicilerle tartışmaların yaşandığı dönem şirketlerin ne kadar döviz mevduatını tutabileceğini yönelik adımlar atıldı.

    tüm bu adımların temel sebebi iç döviz baskısını dizginlemek. bu zaten sürdürülebilir bir durum değil, kapalı ekonomiye doğru gidiyoruz. diğer taraftan aldığınız her mal ve hizmet bir ölçüde dolara endeksli. enerji fiyatları, petrol, doğalgaz, kömür hepsi dolara endeksli. demir - çelik dolara endeksli vs. üstelik türkiye montaj sanayinin güçlü olduğu bir ülke olduğu için zaten montaj için gerekli ara malların hepsini yurtdışından alıyor ve bunlar dolara endeksli. bunlarla yetmiyor, devletin borçları dolarla.

    hükumet, her şeyi seçimden sonrasına ertelemek için elinden gelen tüm çabayı gösteriyor. şuan yaptıkları ekonomiyi kurtarmaya çalışmak değil, seçime kadar idare etmek politikasıdır. bunun için botaş, rusya'dan borçların 2024 yılına ertelenmesini talep etti. yani açık bir deyişle putin'in cumhurbaşkanı erdoğan'ı seçim öncesi desteklemesini talep ediyorlar çünkü putin bu talebi reddederse muhtemelen türkiye, 55 milyar dolar bulmak zorunda. ya borçları ödemiyorum diyecek, gazın kesilmesine razı gelecek ya 55 milyar dolar bulmak için uğraşacak, bu 55 milyar doları bulmak swap anlaşmaları kadar kolay bir süreçte değil.

    devlet, resmi olarak kuru zaten 21.5 tl olarak güncelledi. cumhurbaşkanlığı 2023-2025 yatırım programı genelgesi içerisinde "yatırımlarda 2023 yılı ortalama kur değeri 1 abd doları 21,5 tl olacak" bu ne demek ? daha kur yükselmeden kuru 21.5 tl olarak devlet öngörüyorsa bu demektir en muhtemel fiyatlanma 21.5 tl daha yukarı ivme yakalayabilir.

    değerli arkadaşlar, enerji piyasası okumuyorsunuz, piyasa koşullarını takip etmiyorsunuz, resmi gazeteyi takip etmiyorsunuz, devletin ekonomik durumundan bihabersiniz ve diyorsunuz ki aslında hükumet doları düşürür ama düşürmüyor.

    ya gerçekten bu işten anlamıyorsunuz, ya da anlıyorsunuz ama karşı tarafı salak yerine koymak gibi bir gaye içerisindesiniz. açık söylemek gerekirse işten anlamamanızı tercih ederim çünkü diğer türlüsü sahtekarlık oluyor.
  • ciddi anlamda konu hakkında bilgilenmek isteyenler şuraya tıklayabilirler.

    özet geçmek gerekirse merkez bankası piyasaya dolar satmaya devam ediyor. bu zaten bildiğimiz bir şeydi. bir çok ekonomist hükümetin bu politikasını sürdürülemez buluyordu çünkü en basit tabirle piyasanın talebi sonsuzdur ve hazıra dağ dayanmaz. bu lafı hükümet de biliyor olacak ki şöyle bir yönteme başvurdular. bir de kkm mevzusu var. ihracatçı isyanda elbette çünkü o döviz ona lazım. mb'ye sattıktan sonra dönüyor tekrar alıyor, kambiyo zararı yazıyor.

    her neyse. ancak bu da yeterli olmadı. son olarak erdoğan'ın bazı dostları, ne karşılığı olduğunu da bilmiyoruz çünkü bu benim anladığım kadarı ile kayıt dışı gerçekleşti, bir miktar para pasladı. bu bir miktar parayı ve kayıt dışılığı merkez bankasının net hata noksan kaleminden görüyoruz (daha fazla bilgi için tık). söylenti odur ki bu para putin'den geldi. mir'dir odur budur o yüzden erdoğan sürekli bir şeyleri eşeliyor rusya ile. ancak gerek avrupa birliği gerek abd bu durumun farkında. yani türkiye aslında ateşle oynuyor. erdoğan seçimi kurtarayım derken türkiye'yi çok daha büyük bir ateşin içine atabilir.

    her neyse. tüm bunlara rağmen swap'ları çıkardığımızdaki net rezerv -59.1 milyar dolar olmuş durumda. rekor. kış ayları da geliyor. cari açık artacak. erdoğan gerçekten seçime kadar doları tutabilecek mi ben de gerçekten merak içerisindeyim. zira şuan doları tutma yöntemimiz bildiğin dolar yakmak. bayağa bayağa yakıyoruz parayı.

    stay tuned for scenes from our next episode of turkey simulation.
  • aşılmaz denen 18.57'yi henüz aştığı için olabilir
  • turist parası + rus parası.
    sat babam sat.
    bir sabah uyandığımızda madagaskardaymışız gibi olacak.
    pardon zaten hemen hemen öyleydik değil mi ?
  • merkez bankasi rezervlerine bakilarak anlasilabilecek durumdur. piyasaya dolar satma hizla devam etmekte. yazin gelen turizm ve ihracat dovizleri kur icin yakilmaya devam ediliyor. rusya ya dogalgaz borcunun 2024 te verilmesi icin yapilann pazarlikalrda bunun parcasi. secime kadar elde avucta ne varsa kullanacaklar. ancak kisin dolarin tutulmasi zor gorunuyor

    not: yatirim tavsiyesi degildir.
  • coca cola'nın dünya için belirlediği ortalama satış fiyatı 1 dolar ve türkiye'de şuan 25 tl oldu. gerisini siz düşünün artık.
  • kkm'den dolayı yerliler tarafından oluşturabilecek yeni talep minimuma indirilmiş durumda. yabancı yatırımcı oranımız ise tarihi diplerde olduğu için talep tarafında dolara ilgi kontrol edilebilir düzeyde bulunuyor.

    arz tarafında ise net hata noksan ve tcmb satışları sayesinde piyasanın döviz talebi karşılanarak kademeli yükselişe izin veriliyor. görünen en büyük sıkıntı ise dolar endeksinin bu gücünü ne kadar daha koruyacağı.
hesabın var mı? giriş yap