• orada yaşamış birisi olarak, şunu söyleyebilirim. suç oranı son derecek düşüktür.
    zira suç işlerseniz retinanızın kaydını alıp ülkeden şutlarlar. bir daha pasaportunuzu değiştirseniz de geri gelemezsiniz.

    bundan başka sürekli partileyip, gürültü yapan üst komşumu polise şikayet ettiğimde yarım saat içinde adamı paketleyip götürmüşlerdir.

    ve son olarak kendi vatandaşını bu kadar el üstünde tutan ve koruyan bir ülke görmedim. hiçbir şekilde ters düşme şansınız yok.

    ekleme:
    velhasıl paraya pula önem vermediğim için bir kaç sene önce norveç'e taşındım.
  • gelmeden önce çok fazla önyargım vardı. hem arap ülkesi olması hemde birçok entry'deki gibi tamamen yapay ve saçma bir yer bekliyordum. ancak buraya geldiğim günden beri mutlu olduğumu söyleyebilirim.

    türkiye'de; aralık 2022 son iki haftası istanbul'daydım. sadece caddebostan'da yürümeyi, kadıköy'de dolaşmayı özlemişim. bunun dışında istanbul'a başka bir özlemim oluşmamış. ancak alım gücü beter duruma gelmiş, insanların birbirine tahammülü kalmamış en ufak bir olay kavgaya dönüyor.

    dubai'de herhangi bir avm'de (outlet olmayan) bir dükkana girip istediğiniz spor ayakkabıyı kaç taksit yaptırayım diye düşünmeden alabiliyorsunuz. ya da yeni iphone için onlarca ay çalışmaya gerek yok. rüyanızdaki arabayı bile 60 ay taksitle alabiliyorsunuz.

    bankaların verdiği sıradan kredi kartları bizde "premium" olarak geçen kartlardan bile avantajlı. yeme-içme konusunda 1 alana 1 bedava, tüm dünya havaalanlarında lounge ziyareti, aylık belli harcama yapınca tüm beach club, otel havuzu ve iyi spor salonlarına ücretsiz giriş gibi birçok avantaj sunuyor.

    ancak tabiki belli eğitimi, mesleği olan insanlar için geçerli söylediklerim. en az 15000 dirhem ve üzeri gayet rahat bir yaşam sağlar buralarda...
  • türkiye'de yaşayan ve dubai'ye göçenlerin ilk farkettiği realite hayatın anlamı gibi.
    biz türkiye'de ölmemeyi yaşamak sanmışız.

    huzur, siyasi ve politik istikrar, gerçekten güçlü ekonomi ve hepsinden çok daha değerlisi insanın kendini güvende hissetme duygusu.
    burada güvendesin. güven tek kalıp olarak bakılmaması gereken bir kelime. hayat olarak, iş olarak, ticari olarak ve aklınıza gelen tüm unsurlarda kendinizi güvende hissedersiniz.

    o senelerce pompalanan ortadoğu insanı cahildir sözü artık sizin için anlamını yitirir.
    yitirir çünkü herşey geleceğe uygun inşaa ediliyor, her yapılan yenilik hayatı kolaylaştırmak adına yapılıyor.
    vatandaşını öyle bir el üstünde tutuyor ki, bunu tahmin bile edemezsiniz.

    seviyorum burayı. keşke burayı kendimize rol model alabilsek. kanunlar, kurallar istisnasız herkes için uygulansa.
  • tek kotu yani is guvencesinin olmamasidir ve bir anda kendinizi kapida bulabilirsiniz. bu durumda yeni bir is bulmak ve vizenizi yeniletmek icin yeni degisikliklerden sonra 6 ay gib bir sureniz var. tabii bu sirada masraflarinizi karsilamaniz gerekli. bunu bildiklerinden heralde bir tur issizlik sigortasi baslatildi ama su an icin uygulama vs tam olarak randimanli calismiyor. herkes anlama asamasinda.

    tarih ve doga isteyen avrupa'da bir sehre gidebilir. bunun disinda yazilan hic bir ske itibar etmeyin. haters gonna hate.
  • pakistanlı bir taksiciden, 2023 yılında bitecek bir anlaşmadan dolayı türkiye'nin arşa çıkacağını duyduğum şehir.

    not: dil okulu bilmiyorum. yazmayın.
    dubai'de ingilizce mi öğrenilir allanı seversen.
  • hayatın tesadüfleri sonucu en çok adet gidip kalma deneyimi yaşadığım yurt dışı yerdir şimdilik. ilk gidişimin üzerinden 15 yıl geçmiş ama istikrarlı şekilde aynı şeyleri vaadediyor ve yaşatıyor: yerlisi dışındakilerin geçici olarak baktığı, beyaz yakalılığın en geçer akçe olduğu, hintlerin giderek istila ettiği, yeme içme eğlenme gezme dışında göze kolay görünen bir hayatın bulunmadığı, görsel olarak zevkli, medeni yer. bir büyüsü var, bence o da çok milletli metropollerin tamamında hissedilen dünya vatandaşlığı kavramı. film platosu gibi, naylon ama anlamlı yer.
  • uzun yillar dubai`de yasamis biri olarak bildiklerimi sizlere aktarayim. oranin para birimi aed icin x5 yaparak yaklasik tl`ye donebilirsiniz (ocak 2023 kuru ile)

    buraya en ucuz ulasim yolu wizz air ankara - abu dhabi ucusu`dur. fiyati gidis donus 70 euro civarindadir. abu dhabi - dubai otobusleri kullanilarak 100 euro gibi bir bedel ile dubai`ye ankara uzerinden ulasilabilir. alternatif uygun ucus rotasi airarabia ile istanbul - sharjah veya anadolu jet sabiha - sharjah uzerindendir.

    vize ucreti tek girislik 30 gun - 100 usd, 3 aylik 300 usd. ulke icinde turist vizesi uzatmak bu ucretlere x3 seklindedir. ulkenin icinde vizenizi uzatmaniz cok pahaliya mal olur. turist vizesi 1 gunde alinabilir, vize almak icin konsolosluga vs girmenize gerek kalmaz. pasaport + kimlik scan kopyanizla islem gerceklesir.

    calisma vizesinin isverene maliyeti hersey dahil yillik 6.000 aed`dir.

    suan icin gelir vergisinden muaftir. yani ne kazanirsaniz size kalir ve devlete kazandiginizdan bir vergi odemezsiniz.

    turist olarak gittiginizde, oteller cok cesitlilik gosterir. fakat gecelik 500 aed`ye ortalama 5 yildizli bir otelde kahvalti dahil konaklayabilirsiniz. kalinabilecek en ucuz 3 yildizli otel 200 aed mertebesindedir.

    denize girilebilecek en guzel donem, 15 eylul - 15 kasim arasi ve 15 mart - 30 nisan arasidir. mayis ayi ile birlikte geceleri dahil disarda oturmak cok zorlasir. gittiginiz cafelerde outdoor sulu klimalar bulunur. 15 kasim 15 mart arasi hava 10-15 derecelere kadar dusebilir, denize girilemez.

    taxi goreceli olarak pahalidir, arac kiralamak / satin almak (calisma icin gidilmis ise) daha mantikli bir secenek olabilir. 20.000 aed yani bugunun kuruyla 100.000 tl`ye 2010 model porshe jeep alinabilir.

    genellikle expatlar yasamak icin marina bolgesini tercih eder. kiralar yillik anlasilir ve cek sistemi ile odemeler yapilir. bankada hesap actiginizda banka size bir cek karnesi verir, oralarda bu cok yaygin bir odeme sekli. marina bolgesinde minimum studio kiralari yillik 45.000 aed`den baslar, 2+1 gibi duzgun bir evin kirasi 70-80k aed mertebelerindedir. faturalar icin aylik 1.000 aed dusunulmelidir (internet + sogutma + su). ek bilgi burj khalifada yillik 180.000 aed`ye 1+1 de yasayabilirsiniz.

    disarida yeme icme pahalidir. bu yuzden oraya giden "expat"`lar zomato ve entertainer gibi aplikasyonlar uzerinden indirim kovalar. zomata %x seklinde restorantlarda indirim yaparken, entertainer bir alana bir bedava gibi restorantlarda kolaylik saglar. canli muzik olan deniz kenarinda bir yere aksam yemegine giderseniz ve hicbir indirim kullanmazsaniz az bir icki ile yaklasik 600 aed hesap odersiniz. mcgettigan's irish pub diger restorantlara gore daha uygun ve yukarida bahsettigim indirimler uygulanabilir, cogu yerde subesi vardir. 2 kisi yemek + alkol dahil 300-400 aed`ye cikabilirsiniz. hemen hemen her aksam canli muzik vardir.

    burada yasadigim donemde, turkiyeden gelen cok genc ile tanisma firsatim oldu. avrupa / amerikaya gitme denemeleri basarisiz olmus, dubai`ye dil okulu veya turist vizesi ile gelmis is arayisindalar. buyuk husranlar gordu bu gozler. dubai`ye is bulmadan is aramak icin sakin gelmeyin. cebinizdeki paralari harcar turkiyeye geri donersiniz. dubai`nin acimasi yoktur. paraniz bitti mi, kapi disindasiniz. ben tanistigim tum genclere acilen turkiyeye donmeleri yonunde tavsiyelerde bulundum.

    muhendislik sektoru hintlilerin elinde, yani muhendissin dubai`de is bakayim diyorsan isin cok zor. senin isini senden cok daha iyi yapabilecek ve senden cok daha ucuza calisabilecek hintlilerle buyuk yaristasin.

    doktorlarin sansinin yuksek oldugunu gozlemledim. bircok doktor arkadasim dubaide rahat is buldurlar. maaslari 30-35k aed civari idi. doktor arkadaslara duyurulur.

    isletme / iktisat gibi bolumler okudum, orada is bulabilirmiyim? uzak durun, orada filipinli kardeslerimizle buyuk bir yaris icinde buluyorsunuz kendinizi. sansiniz varsa garsonluk yaparsiniz, alacaginiz maksimum para aylik 2.000 aed olur. 1 odayi 6 kisi paylasir, ac gezersiniz.

    burada milyarderler de, aylik 1.000 aed`ye yasamaya calisan insaat iscisi de yasadigi icin her butceye uygun mal / hizmet bulmak mumkundur. marketler icin de ayni sey gecerlidir. oranin macrocenteri da vardir, bimi de. durumunuz yoksa oranin bim`ini bulun (lulu marketler gibi)

    ozetleyecek olursak, paran varsa dubai cok guzel ve inanilmaz guvenli bir yer. telefonunu avmde masada mi unuttun, 3 saat sonra git ya ordadir, ya da yetkili birine vermislerdir. 30-40k aed aylik maas ile harika yasarsiniz. turist olarak gitmenizi de tavsiye ediyorum. belli donemlerde turkiyeden cok daha ucuza tatil yapabilirsiniz.

    edit: enflasyona gore yukaridaki fiyatlari guncelledim. kiralar ne yazik ki cok artti.
  • pandemi sonrasi o marinadaki expatlarin yasadigi dairelerin kirasi yillik 50-60k aed olmaktan cikip 90-100k aed olmustur.
    edit: an itibariyle 120-130k aed olmustur.
  • denizi kasım ayında dahi banyo suyu gibi sıcacık olan şehir. ne münasebet ayol sıcak su istesem kaplıcaya giderim.
    adam başı 500-600 aed karşılığı uber üzerinden helikopter tutulabiliyor, en azından opsiyon mevcut.
  • #147670248 nolu giriye katılmakla beraber yanında accomodation allowance verilmediği takdirde 30-40k aed maaşla para biriktirmenin zor olduğunu düşünüyorum. şehirdeki her şey size verilen maaşı hortumlama üzerine kurulu. lükse erişebilirlik, canlı (ve pahalı) gece hayatı, her şeyin iyisi, daha iyisi, en iyisi, insanda hep bir eksik kalma hissiyatı oluşturuyor. demek istediğim oralarda çalışmayı düşünüyorsanız en büyük önceliğinizin para biriktirmek olduğunu aklınızdan çıkarmayın. aylık 50-60,000 aed kazanıp üzerine yerel bankaya kredi borcu takıp dönen de var, 10,000 aed maaşının yarısından fazlasını biriktiren de var.
hesabın var mı? giriş yap