• yolun sıkışık olması veya trafik lambasının kırmızı yanması sonucu meydana gelen, çiçeği burnunda sürücüler için korkunç bir deneyim, kabus, hemen el frenini çekip araçtan inme ve umarsızca koşarak olay yerinden uzaklaşma arzusunu tetikleten vakıa!

    halka hizmet babında, çiçeği burnunda sürücülere öneriler:

    trafikten dolayı durmanız gerekiyorsa yapabileceğiniz çok fazla bir şey yok, önünüzdeki araçla mesafeniz varsa ve birazdan durmanız gerektiğini anladıysanız

    1) sağda 2 veya daha fazla araçlık bir park yeri varsa kendinizi oraya atabilirsiniz ve mümkün olduğunca ileri giderek park etmelisiniz. boşluğun 2 veya daha fazla araçlık olması önemli, bu size hızlı ve rahat bir giriş ve geri çıkarken de geriye kaydırma payı sağlayacaktır. yol açılınca veya kendinize güvenince yolculuğunuza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. olmadı, aracınızı orada bırakıp toplu taşıma, taksi vs. kullanmaya karar verebilirsiniz.

    2) sağda kesişen bir sokak, bir yol varsa ve o yöne dönmenizi yasaklayan bir tabela yoksa (gerçi öyle bir tabela olsa da umrunuzda olmaz o çiçeği burnundalıkla) kendinizi o yola atabilir, biraz daha sakince hareket etme şansı bulup ne yapacağınıza karar verebilirsiniz. yine park edebilir, alternatif yollar arayabilirsiniz.

    ışıktan dolayı durmanız gerekiyorsa;

    1) önünüzdeki araçla aranızda yeterli mesafe varsa arabayı iyice yavaşlatın böylece mesafe kapanana kadar yeşil yanarsa arabayı durdurmadan yolunuza devam edebilirsiniz

    2) önünüzdeki araçla aranızda yeterli mesafe yoksa "trafikten dolayı durmanız gerekmesi halinde yapabilecekleriniz" maddelerinden uygun olanı gerçekleştirebilirsiniz

    arabayla dik yokuş çıkarken trafiğin tıkanması başlığını görünce tecrübelerimi paylaşmak istedim.

    edit: imla
  • bence kaçacak delik aramayın sayın çiçeği burnunda sürücüler... sonuçta o an kaçsanız da illa ki gün gelecek ve kaçacak bir delik bulamayacaksınız. en güzeli korkularınızın üzerine gitmek. ne kadar erken atlatırsanız o kadar rahat kullanırsınız arabayı daha sonrasında. sakince durun, el frenini çekin... sigara içiyorsanız bir sigara yakın, arada ışığı veya trafiği kontrol edin... dikiz aynasından bakın ve arkanızdaki araç çok yaklaştıysa içinizden sağlam bi küfür edin... en önemlisi kendinize güvenin... trafik açıldığında veya ışık yandığında sakince vitesi 1'e alıp ayağınızı debriyajdan kaldırmaya başlayın... zaten arabanın tepkisini hissedeceksiniz... o anda el frenini yavaşça indirip çok az gaz verin... ve evet başardınız, artık stresli günler geride kaldı...
  • 1- mümkün olduğunca önünüzdeki araba ile mesafe kalacak şekilde durun
    2- vitesi boşa alarak el frenini çekin (bir ayağınız her ihtimale karşı frende olsun ama)
    3- tekrar harekete geçerken, sol ayağınız debriyajda iken birinci vitese takın
    4- ardından, bir yandan el frenini indirirken, bir yandan gaza basın.
    5- bu esnada diğer ayağınızı yavaşça debriyajdan çekmeyi unutmayın.

    yazınca zor gibi gözüküyor, ancak biraz alıştırma yapınca çok kolay gelecektir.
  • yokuşta el freni ile kalkma tabusu kaynaklı korku sebebidir. el freniyle kalkmanın dünyanın sonu olmadığını öğrenince geçer.

    (bkz: yokuşta el freni ile kalkmak)
  • bu kadar araba kullanmayı bilmeyen insanla birlikte aynı yolda araba kullandığımı farkettiğim için gerçekten gerginim. bir süredir yokuşta kalmayla ilgili başlıklar açılıyor, entryler kasılıyor.

    hiç biriniz mi araba kullanmayı bilmiyorsunuz be?

    bas frene (ayak freni! ) kalkacağın zaman debriyajdan ayağını yavaş yavaş çekmeye başla, (bak frenden kaldır demedim ayağını mal mısın?) araba titremeye başlayınca, devir göstergesi aşağıya doğru hareketlenmeye başlayınca frenden ayağını yavaşça çek, hiç bir hareketi hızla yapma ki heyecanlanma! frenden çekince de gaza bas! bu kadar basit bir olay için yaratılan şu kaosa bak ya!
  • yokuş kalkış desteği olan arabalardan bi haber, dik yokuşta durmak zorunda kalmaktansa size uygun bir yere park etmenizi söyleyenlere aldanmayın. acemi olabilirsiniz kimse anasının karnında öğrenmedi araba kullanmayı. yokuşta el freniyle kalkma ya da yarım debriyaj gibi tabularınız olmasın. güvenli bir şekilde aracı yerinden oynatabiliyorsanız olay sizin için bitmiştir. 1-2 saniye geç kalkmanın kimseye bir zararı olmaz arkanızdan çalan kornalara aldanmayın. kendinize olan güveni kaybetmeyin.
  • metro çalışması nedeniyle, çamlıca tarafından libadiye girişinde shell'in karşısında sıkça karşılaşılan durum.

    fren kullanmadan, gaz-debriyaj dengesiyle durmaya çalışmak sağlam benzin harcatıyor.
  • normal şoförler için dert değildir, kalkar gider, tek sorun aşırı yakıt tüketimine sebep olması.
  • yeni başlayanlar ve acemiler için (bkz: montla sıçmak) hissi veren durum.
hesabın var mı? giriş yap