• kim diyor tutmuyor? turkiye halki fakir diye, yoneticileri vizyonsuz diye, gerekli altyapilar kurulmadi diye, turk halki elektrikli arabaya ulasamiyor diye elektrikli arabalarin tutmadigi sacmaligini nerden cikariyorsunuz?

    avrupa'da elektrikli otomobillerin satisi son bes yilda her sene yuzde 50'nin uzerinde buyurken, 2021 yilinda 2,3 milyon elektrikli otomobil satilip bu oran tum otomobil satislarinin yuzde 20'sine ulasmisken, sadece bes sene oncesine gore 2021'de on kat daha fazla elektrikli otomobil satilmisken, norvec'te satilan tum otomobillerin yuzde 88'i, hollanda'da en cok satilan on otomobilden yedisi elektrikli otomobilken boyle bombos iddia da bulunmak icin agir cahil olmak lazim.

    elektrikli otomobil tutmuyor degil. sen fakirsin alamiyorsun.

    edit: cahilin biri nasilsa bilen yok salla babam salla diye mesaj atmis. arkadaslar yurtdisinda, elektrikli otomobil sektorunde yonetici pozisyonunda calisan biri olarak yaziyorum tum bunlari. elimize yillik degil haftalik datalar geliyor. hangi ulkenin, hangi bolgesinde ne kadar araba satilmis, ne kadar sarj istasyonu kurulmus. hepsinin datasi var. kuzey amerika ve avrupa'da ki tum charging network'unu anlik takip ediyoruz. cunku isimiz bu. google'dan aratip yazmiyorum buraya. elektrikli otomobil sektoru ile ilgili yapilan ongorulerin hepsine ongorulen zamandan once ulasildi. ok yaydan cikti bir kere. bir cok bati avrupa ulkesi 2030 itibari ile icten yanmali motorlu arac satilmayacagini acikladilar. bazi sehirlere 2025'den itibaren icten yanmali motorlu araclarla girmek yasak olacak. bir cok otomobil markasi fabrikalarini kapatacak ya da donusturecek. bu donusum avrupa'da basladi. turkiye'de donusum gec olacak ama mutlaka olacak.
  • fosil yakıtlı araç kullananların ortak endişeleri sabittir:

    - uzun menzilli seyahatlerde şarj molası zorunluluğu
    - şarj işleminin rutin apartmanlarda yaşayan bireyler için zorlukları

    elektrikli araçların türkiye'de tutması için;
    - araçlarda standart menzil minimum 1000 km olmalı.
    - araçlar %80 şarj seviyesine 15 dk gibi çok kısa sürelerde ulaşabilmeli
    - elektrikli araçlara özel yaygın park alanı ve şarj üniteleri yer almalı.

    not: şimdi birisi gelecek yılda kaç kez uzun yol yapıyorsun diyecek, öteki avm'de sitede her yerde şarj istasyonu var diyecek. bunlarla gelmeyin lütfen, mevcutta var ya da yok, bazıları ütopik de olsa fikrimi belirttim
  • bedava verseler almam. kimse bana vay çevre düşmanı falan demesin. iki yıla kalmadan bataryası çöp olup tek şarjla kullanım süresi 45 dakikadan 15 dakikaya düşeceği için şarjlı dik süpürge bile almayan biriyim ve gidip şarj edilen, bataryası olan bir arabaya para sayacağım ha?

    çıldırmış olmalısınız.

    menzilinin çok kısa olmasını, güzelce uzun mesafe yol yapamayacağımı, alakasız yerlerde şarj istasyonu derdine düşeceğimi saymıyorum bile. hem şarj istasyonlarında hızlı şarj ücreti de çok pahalı. az sıksalar benzin fiyatına satacaklar millete. ki millet eski araçlarını bırakıp elektrikli araçlara geçtikçe şarj ücretini de arşa çıkarır bu pezemenkler.

    kardeşim al adaptörünü evde şarj et demeyin; 300-400 km gitmek için bir gece arabamı şarjda mı bırakacağım?

    araç alacaksın ve biri sana “ menzili 400 km kardeş; ama bu en iyi şartlarda böyle; sıcaklığa, yokuşa ve hızına bağlı olarak o 400 km olmuş 200 km ve bir bakmışsın bozkırın ortasında göt gibi kalmışsın” dese yine elektrikli araç seçer miydin? bakın daha bakım ve servis olaylarına girmedim bile.

    ha ne zaman alırım? fosil yakıtlar tarihin derinliğine karışırsa ben de mecbur kalıp elektrikli araç alırım belki. ama dur ya, menzili bu kadar kısa olmaya devam ettikçe şehir içinde şerefimle bisiklet sürerim daha iyi. şehir dışı için de uçak var otobüs var. neyse.

    ekleme : bazı aklıevveller vizyonsuz demiş. vizyon var da o ülke bu ülke değil canım kardeşim. en iyi şartlarda 300-400 km' lik menzili olacak arabanla yolun ortasında kalıp “ ince uçlu şarj aletiniz var mı? deme sonra.

    .
  • malum sitede türkiye'nin en çok satan elektrikli aracı olan renault zoe'ye bakıyoruz.

    - 22kw olanları ortalama 500 bin tl.
    - ilan açıklamasında ortalama yazın 130 km kışın 100 km menzili olduğunu iddia ediyorlar.
    - yani ben 500 bin tl saydığım ikinci el araç ile türkiye'nin en büyük 3. ili olan izmir'den, türkiye'nin en çok tercih edilen fethiye'ye denize gitmeye kalksam aracı ortalama 4 defa şarj etmek zorunda kalacağım.
    - çok iyi olasılıkla fabrika verisi olan hızlı şarj 65 dk da tamamlanıyor. yine çok iyi ihtimalle istasyona gir çık kabloyu topla derken 380km 70x4=4,6 saat sadece şarj ile sürüneceğim.
    - yol ise 4 saat sürüyor varsayalım. ortalama 8-9 saatte fethiye'ye varırsınız.
    - ya ben araç ile buca'dan aliağa'daki arkadaşıma tek şarj ile gidemeyeceksem yerim öyle elektrikli aracı.

    ayrıca #151497624
  • once elektrikli araba satarlar, sonra elektrik fiyatlari, sarj istasyonu bedelleri ve mtv katlanarak artar. ev tipi elektrikle sarj etmeyi de kesin yasaklarlar. cebinizdeki parayi size birakirlar mi saniyorsunuz?
  • yine gotunde donu olmayan tipler tutmadi diye bagirip duruyor, istanbulda heryer tesla oldu, su otomobil satis istatistikleri bir ciksin gorecegiz.
  • pil ömrü ve pil ömrü bitince olacakların net olmaması ile alakalıdır.
  • bir elektrikli arac kullanicisi olarak hayatim boyunca bir daha benzinli araba alacagimi hic sanmiyorum
  • evler müstakil olmadığındandır.
  • şimdi hızlıca yorumlara baktım. birisi demiş ki elektrik + hibrit satışı toplamı dizeli geçti. bu arkadaş sanıyor ki piyasada tüm firmalar hiç kısıtlama yapmadan tüm modellerde dizel seçeneği sunuyor. ama insanlar gidip elektrikli araç alıyor! o kadar naif yani.

    sadece sonuca bakıp bizi o sonuca götüren olgulardan bihaber olmak ve buna rağmen biliyor gibi ahkam kesmek sadece bu yüzyılın hastalığı olabilir mi? sanmıyorum.

    neyse. yukarıda başka biri de yazmış. bu arabaların tutmaması gibi şey olamaz. olmasına izin vermeyecekler. zorla tutturacaklar. size zorla kullandıracaklar. peki bunu neden yapıyorlar? tüm karbon emisyonunun sadece %15'inden sorumlu olan binek otomobiller neden sizce zorla elektrikli oluyor? bunun sebebi çevreye duyarlılık mı sadece?

    bugün sadece suv araçlarda satışı kalan dizel 2024 yılında artık hiçbir araçta kullanılmayacak. yılların dizel motor teknolojisi çöpe gidecek. bunun yerine 1.2 turbo motor + hibrit zorlayacaklar. 10 yıl sonra da piyasada fosil yakıt kullanan hiçbir binek otomobil kalmayacak.

    peki o gün geldiğinde ultra zenginlere ait olan bir seferinde 1000 tane binek otoya denk karbon emisyonu yayan özel jetler de elektrikli olacak mı? veya büyük gemiler dizel yakıta veda mı edecek? cruise gemileri güneş panelleri ile mı yolculuk edecek? örnekler çoğaltılabilir. ama gittiğimiz yolun kullanıcı tercihi olmadığını bilmek lazım.

    sebeplere gelirsek:
    1- elektrikli arabanın birden hızlanması vs. bunlar komik şeyler. sen arabayı böyle performans odaklı kullanırsan menzili 1/3'e düşer. bu arabalar böyle arabalar değil.

    2- ayrıca batarya teknolojisi daha çok yola ihtiyaç duyuyor. üstelik lityum yataklarının kapasitesi bizi ancak 2030 bilemedin 2035'e ancak götürecek kadar.

    3- mevcut elektrik üretiminin büyük kısmı hala fosil yakıt veya atom enerjisi üzerine. nerede kaldı bu çevrecilik?

    4- batarya ölümünde değişim maliyetini kimse daha test etmiş değil.

    5- şarj istasyonu sayısı az olduğu gibi şehir içinde parklanma sorunu olduğundan elektrikli otomobile ayrılan alanlar komple işgal altında. bir gayret bir mekana şarj için varıp saatlerce işgalci arabanın gitmesini bekleyebilirsiniz.

    6- fiyatlar çok yüksek. maşallah bu kadar çevreci bir arabada hiç kimse sübvansiyon yapmıyor. onun yerine bunları alıma zorluyor toplumları.

    gibi gibi. daha çok sebep var. ama bunların hiçbir önemi yok.
hesabın var mı? giriş yap