6 entry daha
  • genel olarak düşünüldüğünde fırsatçılık, eylemi yapan kişiye sonuçta buyuk yarar sağlasa, eylemi yapan kişiye olumlu bir ozellik gibi gorunse de çoğu insan olumsuz bir şeymiş gibi algılar fırsatçılığı. bunun onemli sebeplerinden bir tanesi fırsatçının, fırsat kollayarak kazandığı şeyi hak etmediği düşüncesidir. fırsatçı insan normalde x birim emek harcayarak yapılacak bir işi x/4 birim emek harcayarak başarır - başarmaya çalışır. fırsatçının en buyuk "erdem"i , beleşçilik yeteneğidir.
    fırsatçılık bir yanıyla girişimciliğe benzer. ama girişimcilik, bir işi başarmak için en azından zeka ve zihin gücünün kullanılmasını gerektirdiğinden -ki bu da bir emek sayılabilir- daha meşrudur fırsatçılığa göre. girişimcilik ve fırsatçılık mesela tilkilik ve çakallıklar karşılaştırılabilir. girişimci tilki avını yakalamak ve sonra kaçmak için zekasını kullanır, fırsatçı çakal ise avının başını boş gördüğü an atlar ava, ancak işi bitince ya da kendinden daha güçlü biri avla ilgilenince kaçar.
    görünür ya da kapalı şekilde fırsatçılıkla meşgul insanlara bolca rastlarız aslında çevremizde. görünür fırsatçılık, kapalı fırsatçılığa göre nispeten nesneldir. çoğu insan ilk bakışta algılar yapılanın fırsatçılık olduğunu. mesela bir malı ekonomik olarak çok zorda kalmış birinden değerinin çok altında fiyata almak, ya da dunyada tek sizde bulunan, ve insanlığa çok faydalı olan bir malı, mesela aidse %100 çözüm getiren ilacı, fahiş fiyata satmak çoğu insan tarafından, her ne kadar ikinci örnekte emek olsa da olumsuz ve görünür fırsatçılık gibi algılanacaktır. ama kapalı fırsatçılık tam olarak öyle değildir. tam çakallıktır o, pek çok kişi algılayamaz onu. mesela bir insanın değer çok verdiği iki kişi tartışıyorsa, ama insanın arası o iki kişiden biriyle çok iyi, oburuyle orta kıvamdaysa, ve o insan da oyle düşünmediği, kendinin asla yapmayacagına emin olduğu halde halde sırf orta kıvamdaki arayı şeker kıvamına, ve hatta kulak memesi kıvamına getirmek için orta kıvamdakinin avukatı kesilirse bu kişi görünmez fırsatçıdır. kapalı fırsatçılara bir başka örnek de karşıdakilerin kendilerine karşı olan duygularının farkında olup bu duyguları olabildiğince sömürerek kendi çıkarına göre kullanan insanlardır. duygular insanları öznelleştirip gerçeklere perde olduklarından kullanılan insanlar kullanıldıklarının farkına varamazlar, fırsatçılık da kapalı olarak sürer gider. ve sonuç olarak insanın kendisini en çok boylelerinden sakınması lazımdır, faydalıdır.
    (bkz: bilinç akışı)
    (bkz: tecrube yenilen kazıkların bileşkesidir)
27 entry daha
hesabın var mı? giriş yap