5683 entry daha
  • what's your race? sorusunu bir kenara bırakırsak-ki bunu gerçekten diversity için yapan yerler var-, bir ülkenin farklı şehirlerindeki adamların kendi şehrini iyi görmesini, övmesini ırkçılık sayarsak, dünya üzerinde ırkçı olmayan ülke kalmaz. "adana'lıyık, allah'ın adamıyık", "rüzgarı sert, delikanlısı mert erzincan", "ev alacaksan tuğladan, kız alacaksan muğla'dan" ve daha onlarca şehir milliyetçisi sözlerin olduğu bir yerden çıkıp "seattle delikanlısı şöyledir" yazısına takılan anca artniyetli biridir.

    ulan ingiltere'de de var bu, başka yerde de. bu milliyetçilik değil ki. bu kafayla, kendi ailesine daha yakın davranan herkes mikro milliyetçidir. kan bağı mı diyorsun? o zaman şöyle diyeyim, iş arkadaşlarınla bir yerdesin ve başka şirketten biri geldi masana oturdu, kendi iş arkadaşlarına daha yakın davranırsan, mikro milliyetçisin. masadaki iş arkadaşlarına bira ısmarlar, diğer bardakileri es geçersen mikro milliyetçisin. her insan kendi çevresine daha yakın davranır, mesela arkadaşın o mekandaki en rüküş kişiyse ona bunu söylemezsin, belki de "yakışmış" dersin. çalıştığın şirkete, rakiplerine göre daha yakın hissedersin. aynı hesap. bu milliyetçilik değildir.

    300 küsür milyon vatandaşlı, her şehrinde gerçek abd'liden çok başka ülke vatandaşlarının yaşadığı bir yerde, sırf "bu şehir bir başka dostum" yazdılar diye milliyetçi ilan etmek biraz ahmakça.

    dipnot: abd'de ırkçılık köküne kadar vardır. bazı kişiler çok dezavantajlı başlarlar bu nedenle. bununla birlikte dünya üzerinde ırkınıza bağlı olmadan, en hızlı yükseleceğiniz ülkelerin biri de amerika'dır. bir güney afrikalı olarak gidip, devletin uzay projesini üstlenebilirsiniz(space x-elon musk), bir türk olarak gidip sıfırdan bir üründe en tepedeki olabilirsiniz(chobani-hamdi ulukaya). bir siyahi olarak devlet başkanı olabilirsiniz(barack obama). bir hintli olarak, rusya'dan gelen bir kişinin kurucu ortağı olduğu, dünyanın en önemli şirketlerinden birine ceo olabilirsiniz(google-sundar pichai). mesela bizde abd'nin belki yüzde biri(mübalağa da var) kadar falan bir milliyetçilik vardır, hatta mesela zencilere aşırı sempatik bakarız, ama burada zenci birinin devlet başkanı olma ihtimali yoktur. hadi onun için sayıca azlar diye diyelim, 1000 yıldır beraber yaşadığımız ermeni kökenli birinin siyasette ciddi bir yere gelme ihtimali inanılmaz düşüktür.
7457 entry daha
hesabın var mı? giriş yap