• (bkz: barış bıçakçı), (bkz: behçet çelik) ve arkadaşlarının çıkardığı otuz yıl önce, 1991 ocak ayında yayın hayatına başlayan edebiyat dergisi.
    ilk sayının kapağında "çıkarken" başlıklı yazıda, derginin neden ve hangi amaçlarla yola çıktığını anlatıyorlar.

    "sorunlarını ve güzelliklerini yaşadığımız bir kültür-edebiyat ortamına yeni hır dergiyle katılmanın coşkusuyla merhaba!

    son on-on beş yıldır, amatör dergiciliğin uzun süreli yürütülemediğini hepimiz biliyoruz. ancak bu bilgi, bizi umutsuzluğa sürüklemiyor. tersine amatör dergiciliğin yokoluş nedenlerinin başına sermayesizliği koymanın ve her şeyi sermaye ile açıklamanın bir kolaycılık olduğunu düşündüğümüz için amatör bir dergi çıkarma gereğini duyuyoruz. bizce edebiyatçı için geçerli tek bağlanma, dünya görüşünden doğan bağlanmadır. yayın hayatında büyük sermayelerle kurulacak her tür ilişkinin yazarın bağımsızlığını olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyoruz. üstelik yaşadığımız günlerde yayın hayatına egemen olan sermayelerin de edebiyatımıza çok şey katmadığını kabul etmek zorundayız. yazarın giderek bağlandığı bir edebiyat ortamında özgür bir yaratıcılıktan ne kadar söz edilebilir?

    ülkemizde tüm eğitim kurumlarının insanımıza okuma ve yazma, düşüncelerini ifade edebilme becerisini kazandırmadığı,
    yayınevleri ve dergilerimizin belirli bir çalışma disiplininden yoksun ya da en azından yetersiz olduğu,
    bu nedenle özellikle dergilerin genç yazarlarımız için okul olamadığı,
    böyle bir görevi gerçekleştirebilmeleri için kişisel kaygıları biraz olsun geriye iterek, yakın anlayıştaki yazarların bir araya gelmesiyle edebiyatın temel kavramları ve sorunlarının tartışılması gerektiğine inanıyoruz.

    eğitim kurumlarının, büyük yayınevlerinin bile sağlıklı kurumlaşamadığı topraklar üzerinde amatör dergiler kurumlaşabilir mi? yanıtı çok zor olan bu soruya evet diyebilmek için yola çıkıyoruz.

    toplumcu ve gerçekçi bir dünya görüşüne inanan insanlar olarak, toplumcu edebiyatı olması gereken yere doğru çekerek ve onunla birlikte hedeflediğimiz toplumcu edebiyata doğru yürümeyi göze alıyoruz. dergimiz bu yürüyüşe yalnızca bir adım…
    bu girişimimizin gerçekleşebilmesi bile yeni ve genç insanların katkılarıyla, ortak amaçlara yürüyen dergilerle birlikte olası. yazılı günler’in bir birliktelik çağrısı ve zemini olması dileğiyle merhaba!"
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap