• swf diye olarak da bilinen ve bir devletin sahip oldugu tahvil, hisse senedi vesair finansal araclardan olusan fon cesidi. daha cok milli tasarruflari degerlendirme yontemi olarak kullanilmakta olup, merkez bankasi rezervleri swf sayilmamaktadir.

    tabii boylesi bir fonun sahibi olacak devletimizin dis borcu sifira giderken, butcesinin de fazla vermesi gerekmektedir. kulaklarindan fiskiran paralari likit olarak tutmak manasiz olacagindan, ulkeler bunlari cesitli yatirim araclarinda degerlendirmektedir. paralar isvicre bankalarinda yatarken bir sorun yaratmamakta, ancak bu fonlar diger ulkelerde stratejik onemi haiz sirketleri satin almaya baslayinca zurna da zirt demektedir. dogal olarak, hicbir ulke telekom hizmetlerinin veya enerji dagitiminin yabanci bir ulkenin kontrolundeki fon tarafindan satin alinmasini istemez (yoksa isteyebilir mi?). 2015'te 12 trilyon dolara ulasmasi beklenen ve hedge fonlari katlamis olan swf'lerin, girdigi/ciktigi ulkelerde soros-vari finansal krizler cikarmaya aday oldugunu goz onune alirsak, daha seffaf bir duzenlemeye ihtiyac duyduklari soylenebilir.

    tabi swf'lerin bir tehdit olarak algilanmaya baslanmasi, abd'nin ve birtakim ab ulkelerinin elden ayaktan dusmeye basladigi, velakin rusya ve cin'in cil cil dolarlari biriktirip, mesela, blackstone'u satin aldigi donemlere rastgelmektedir ki, pek manidardir.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap