537 entry daha
  • filmi izledim, üzerine 2017 yapımı joss whedon versiyonunu tekrar izledim. olması gereken film en baştan buydu. warner bros en baştan elde edemeyeceği kitlenin peşinde koşarak 2017'deki menfur şeyi yaratmak yerine man of steel ve batman v superman ile yarattığı kitleyi tatmin edecek bu filmi öne sürmeliydi. bana göre harika bir iş ama beğenmeyenler elbette olacak ve bu çok normal. daha renkli, daha basit, daha akıcı çizgi roman uyarlamalarından hoşlananlar için marvel sinema evreni'nin filmleri gayet ideal mesela. dc sinema evreni buna kontrast olarak daha epik (epik = daha iyi değil), daha karmaşık, daha dramatik bir yoldaydı zack snyder ile. hem ikincisini tercih edenleri hem de benim gibi ayrı ayrı ikisinden de keyif alanları cebine koymuştu. warner bros da bunu kabullenseydi dc sinema evreni güçlü şekilde devam edebilirdi. edemedi, neyse.

    henry cavill'in dudağındaki çok kötü cgi yaması tam bir metaformuş aslında 2017'deki versiyon için. filmin kendisi devasa bir çok kötü cgi dudak yamasıymış, o çok daha net belli oldu. bakın burada eklenen süre değil filmi değiştiren sadece. değişen renk paletinden tutun da değiştirilen sahnelere ve müziklere kadar bir sürü şey var. epik ve anlamlı sahnelerin çıkarılıp yerine son derece gereksiz, abuk subuk sahnelerin eklenmesi, karakterleri üç boyutlu hale getiren önemli sahnelerin silinip atılması, kalanların da değiştirilip basitleştirilmesi. örneğin zack snyder versiyonundaki amazon sahnesi nerede joss whedon versiyonundaki amazon sahnesi nerede. nerede zack snyder'ın third act'ı nerede joss whedon'un third act'ı (saçma sapan rus aile için ana karakterleri daha canlı hale getiren bu hikayeyi değiştirmeye değer miydi cidden). uçurumlar var arasında. joss whedon yarattığı kült diziler nedeniyle saygı duyduğum biri ama burada çok kötü bir iş yaptığı ortada.

    aslında iki film arasındaki farkı çok iyi özetleyen bir sahne var.

    superman hayata dönmüştür ancak işlem nedeniyle hafızası yerinde değildir.

    zack snyder versiyonu:

    --- spoiler ---

    superman hiç konuşmaz, sadece hareket eder. çünkü zihni bulanıktır, içgüdüleri tarafından yönlendiriliyordur. önceki hayatında savaştığı batman'e karşı daha saldırgan olması da tamamen içgüdüseldir, bilinçli değildir. lois'i görünce hala zihni yerinde olmasa da kalbi kontrolü alır, sakinleşir. yine hiç konuşmadan lois'le beraber havalanarak uzaklaşır. güvendiği insanla beraber güvende hissettiği yere gider.

    smallville'e geldiklerinde hala tam kendine gelemese de evini hatırlayan superman ilk defa konuşur:

    superman: this is home
    lois lane: you spoke
    superman: did i not before?

    --- spoiler ---

    ne kadar güzel bir sahne değil mi? şimdi gelin joss whedon versiyonuna bakalım:

    --- spoiler ---

    superman'in hafızası tam olarak geri gelmemiştir ama batman'i görünce, olması gereken kafası karışık ve içgüdüsel davranış ile uyuşmayacak şekilde, gayet şeytani bir yüz ifadesiyle laf sokar, espri yapar. zihni bulanık değil bilinçli bir nefretle doludur anlamsızca. flash'ın filme sonradan eklenen "pet sematary" esprisiyle uyuşacak şekilde" kötü superman" gibi davranmaktadır. lois gelince batman'i bir kenara fırlatır ve beraber uzaklaşırlar.

    smallville'e gelirler. zaten daha önce de batman'le konuşacak bilinç seviyesine ulaşan superman yine konuşur:

    superman: this is home
    lois lane: you smell good (??)
    superman: did i not before? (????????)

    --- spoiler ---

    iki film arasındaki yapısal farkı, ilk filmde verilmek istenen hissiyatın üzerinde yapılan "düzenlemelerle" oluşan ikinci versiyondaki olmamışlığı daha iyi özetleyen bir sahne yok.

    devamı gelse de gelmese de bu orijinal versiyonu izleyebilmiş olmak beni çok mutlu etti. internetteki izleyici yorumları da ağırlıkla benimle aynı yönde gördüğüm kadarıyla. ısrarla snyder cut'ı talep eden bizler için bir başarıdır bu. filmde arkham asylum tabelasına kuruluş yılı olarak çizgi romanda arkham asylum'ın ilk gözüktüğü 1974'ü yazacak kadar ince düşünen bir yönetmenin hakkının verilmesidir.
241 entry daha
hesabın var mı? giriş yap